Remco Evenepoel wint Vuelta a España na laatste bergrit zonder zorgen, Carapaz voltooit hattrick Wielrennen
Wielrennen

Remco Evenepoel wint Vuelta a España na laatste bergrit zonder zorgen, Carapaz voltooit hattrick

Remco Evenepoel wint Vuelta a España na laatste bergrit zonder zorgen, Carapaz voltooit hattrick

Richard Carapaz heeft de twintigste etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Ecuadoraan schoot voor de derde keer deze Vuelta raak, door uit de vroege vlucht over te blijven en de groep favorieten voor te zijn bij de meet. Remco Evenepoel kwam in de laatste echte etappe geen moment in de problemen en mag zich de winnaar van de Vuelta a España 2022 noemen.

Met vijf cols, en in de wetenschap dat het de allerlaatste bergetappe was, werd het een hevige strijd om de kopgroep. Alpecin-Deceuninck slingerde de motor aan en kwam met Robert Stannard en Xandro Meurisse vooraan. Ze kregen onder meer Clément Champoussin en Dani Navarro mee, maar daarmee was het nog lang niet over. Op de eerste klim van de dag - de Puerto de Navacerrada van eerste categorie - knalde het flink uit elkaar.

Rodriguez lost en keert terug, elite-groep rijdt weg

Achter een kopgroep van zes waren het Gino Mäder (Bahrain), Gregor Mühlberger (Movistar) en Jonathan Caicedo (EF) die in de achtervolging gingen. Het bleek de aanzet voor een grote groep die zich afscheidde van het peloton. Ondanks dat Quick Step-Alpha Vinyl het tempo hoog hield, zagen we grote namen als Richard Carapaz, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Robert Gesink en Sergio Higuita tussen het peloton en de kopgroep in.

Na de top - waar Stannard tien bergpunten pakte en flink inliep op leider Carapaz - schoof alles een beetje in elkaar. In totaal kwamen er twintig renners samen in de achtervolgende groep, met aan het front zes renners. Daarbij geen Joan Bou meer van Euskaltel, maar zijn plekje werd ingenomen door Marc Soler, die namens UAE de oversteek had gemaakt. Ze verdedigden in deze fase een klein minuutje op de achtervolgers.

In het peloton was het op de eerste klim ook zwaar, maar trapte Quick Step na de top op de rem. Goed nieuws voor Oscar Rodriguez, die namens INEOS (nummer vijf van het klassement) al vroeg was gelost, maar kon terugkeren. In de vallei die volgde deed het peloton rustiger aan en hadden we heel even een situatie met zes leiders, twintig achtervolgers en een peloton op bijna vijf minuten.

BORA jaagt op Meintjes, vluchters komen bijeen

Dat duurde echter niet lang. In de achtervolgende groep zat namelijk ene Louis Meintjes, de nummer twaalf uit het klassement. Met vier minuten voorgift op het peloton klom hij virtueel de top tien binnen, ten koste van nummer tien Jai Hindley. Reden voor BORA-hansgrohe om het heft in handen te nemen en de voorsprong nooit groter dan vier á vijf minuten te laten worden. Vooraan gebeurde er ook van alles. Stannard had duidelijk een doel gemaakt van de bergtrui en viel aan op het vlakke. Hij kreeg Soler mee vanuit de kopgroep. De andere vier leiders vielen terug in de achtervolgende groep.

Met twee koplopers, 24 achtervolgers en een redelijk compleet peloton reden we richting de tweede klim van de dag. Op deze Puerto de Navafría bleef het ook niet lang rustig. Thibaut Pinot merkte dat de organisatie bij de achtervolgers niet best was en versnelde bergop. Hij kreeg Mäder en Mühlberger mee. Het drietal reed langzaam maar zeker naar de twee koplopers, al pakte Stannard nog wel de volle bergpunten op klim twee. Op de derde klim van de dag - de Puerto de Canencia - maakten Mäder, Pinot en Mühlberger de aansluiting. Heel even hadden we vijf leiders, maar dat was buiten Carapaz gerekend. De bergkoning viel op klim drie hard aan en reed daarmee de volledige achtervolgende groep naar voren.

Na drie beklimmingen hadden we op die manier een kopgroep van 26, met het peloton dat slechts een kleine vier minuten toegaf. Het was daar nog steeds BORA dat tempo maakte in de persoon van Wilco Kelderman. Hij reed daarmee wel achter ploeggenoot Higuita aan, maar de top tienklassering van Hindley was duidelijk het belangrijkste voor de Duitse ploeg. Het was heel even status quo in de afzink, op weg naar de voorlaatste klim van de dag.

Mas lost eerste schot, kopgroep dunt uit

Wat ging er gebeuren op de Puerto de La Morcuera? In de kopgroep waren het Meintjes en Higuita die wegreden. Ze moesten wel, want in het peloton was het Movistar dat de motor aan slingerde. De ploeg van Enric Mas reed - met Evenepoel in het wiel - flink tempo. Brokken maakten ze er niet meteen mee, met zelfs de gehavende Rodriguez die dit keer prima kon volgen. Meintjes reed ondertussen vol voor z'n top tien en keek niet achterom. Higuita en de aangesloten Carapaz zaten in zijn wiel, een groep van tien achtervolgers zat op twintig seconden.

Met nog 41 kilometer voor de wielen was het spel op de wagen. Rodriguez loste voor de tweede keer en moest de schade gaan beperken. Movistar voerde het tempo steeds hoger op en uiteindelijk was het Mas die al aanging. Naast Evenepoel waren het Thymen Arensman, Ben O'Connor en Juan Ayuso die mee konden. Miguel Ángel López - met een gescheurd shirt - en João Almeida moesten even passen, waardoor Arensman plots kon denken aan de top vijf. López en Almeida sloten uiteindelijk wel weer aan, alvorens Soler vanuit de kopgroep het tempo ging bepalen bij de favorieten.

En vooraan? Daar waren het Meintjes, Higuita en Carapaz die de top met z'n drieën haalden. Carapaz pakte de bergpunten en stelde zo zijn bergtrui veilig. De achtervolgende groep (met onder meer Gesink, Nibali en Valverde) zaten er twintig seconden achter, waardoor in de afzink nog alles mogelijk was. In het peloton ging het echter ook wel heel hard en kwamen de heren - mede door een stoot van Ayuso en tempo maken van UAE - slechts op 1.45 minuten van de kop door. Alles was zodoende nog mogelijk, met nog één afdaling en een slotklim voor de wielen.

Rodriguez keert weer terug, alle remmen los op de slotklim!

In de afdaling en richting de slotklim deed het peloton het duidelijk rustiger aan dan de mannen vooraan. In de favorietengroep hadden veel kopmannen mannetjes die terugkwamen vanuit de vroege vlucht, waardoor de groep groter werd en er knechten waren om straks tempo te maken. Aan de kop vergrootten Meintjes, Carapaz en Higuita knap hun voorsprong op de overgebleven achtervolgers. Het gaatje aan de voet van de Puerto de Cotos, de laatste klim van deze Vuelta, was driekwart minuut naar de achtervolgers. Het peloton gaf 2.30 minuten toe.

Door toedoen van UAE Team Emirates (met Soler als ongelofelijke buffel) schoof in de eerste kilometers van de klim alles in elkaar. De meeste achtervolgers werden ingerekend, al bleven Mäder en Gesink nog even tegensputteren. Vooraan waren Carapaz en Higuita het sterkst en viel Meintjes af. Halverwege de klim hadden we de makkelijke kilometers gehad en was het Movistar dat bij de favorieten overnam van UAE. Het was López die op tien kilometer van de finish als eerste aanviel.

Terwijl de voorsprong van Carapaz en Higuita daalde naar driekwart minuut, hield López lang het tempo hoog. Hij werd overgenomen door Almeida, waardoor Meintjes werd teruggehaald. Op 500 meter van de top was het Carapaz die op zijn typische manier wegschoot. Higuita kraakte, maar brak niet. Zo hadden we Carapaz als eerste boven, Higuita op negen tellen en de groep favorieten daar kort achter. Nog zeven vlakke kilometers, Evenepoel wist dat het binnen was.

Wie wint de etappe in La Vuelta?

Higuita was op en met Almeida nog steeds op kop werd hij overvleugeld door de klassementsrenners. Carapaz reed er nog wel voor, 23 seconden voor de favorieten en nog vier kilometer te gaan. Nummer drie in aantocht voor Richi? Of had een kopman nog plannen voor een late uitval? Het was Arensman die wel zin had in een nummertje. De Nederlander van Team DSM reed weg uit de groep, maar Carapaz achterhaalde hij niet meer.

Terwijl de klimmer van INEOS zijn derde ritzege bejubelde en daarmee tevens de bergtrui veilig stelde, kwam Arensman op zo'n tien seconden binnen. Daar niet al te ver achter waren het de andere favorieten die binnen rolden, met Evenepoel die het nu echt zeker wist: hij wint zondag in Madrid zijn eerste grote ronde! Enric Mas wordt de nummer twee, Juan Ayuso derde.

Uitslag etappe 20 Vuelta a España 2022

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 20 in de Vuelta a España!

Laadt de liveblog niet? Druk op F5 of refresh de app of je mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws