Nederlander in pauselijke dienst: Rien Schuurhuis rijdt WK voor het Vaticaan Wielrennen
Wielrennen

Nederlander in pauselijke dienst: Rien Schuurhuis rijdt WK voor het Vaticaan

Nederlander in pauselijke dienst: Rien Schuurhuis rijdt WK voor het Vaticaan

Vorig jaar werd hij veertigste op het NK tijdrijden in Emmen, meer dan vijf minuten achter winnaar Tom Dumoulin. Deze week zal hij een droom laten uitkomen: Rien Schuurhuis mag naar het WK Wielrennen in Wollongong. Niet voor Nederland, maar namens dwergstaatje Vaticaanstad.

De veertigjarige Schuurhuis kwam in het verleden uit voor Black Inc Cycling Team en Oliver's Real Food, twee bescheiden continentale ploegen. De Nederlander nam onder meer deel aan de Herald Sun Tour, evenals andere kleine koersen, met name in Azië en Oceanië. Nu zal hij weer in Australië koersen, maar dit keer voor het WK Wielrennen. De wegrit van 270 kilometer zal een taaie klus worden voor Schuurhuis, die zulke lange koersen op een dergelijk niveau nog nooit heeft gereden. 'Het Vaticaan op het WK wielrennen mogen vertegenwoordigen is vooral een ongelooflijke eer', aldus Schuurhuis in de Gazetta dello Sport.

Vorig jaar werd bekend gemaakt dat Vaticaanstad als tweehonderdste land was ingeschreven bij de UCI. Dit jaar staat het land voor het eerst aan de start van een WK. Schuurhuis woont inmiddels drie jaar in Rome, nadat zijn vrouw Chiara Porro de Australische Ambassadeur van Vaticaanstad werd. Schuurhuis schreef zichzelf bij aankomst meteen in voor de Vaticana Athletica, de sportbond van de kleinste staat ter wereld. 'De taal van sport is universeel en overstijgt leeftijd, taal en overtuigingen.'

Schuurhuis krijgt steun van veteraan Agnoli

Schuurhuis was van jongs af aan gegrepen door de wielersport. 'Mijn eerste zakgeld als kind in Groningen ging op aan een fiets. Het fietsen lag aan de basis van veel van mijn vriendschappen, met mensen met verschillende achtergronden, opleidingen en culturen', vertelt Schuurhuis. Hij komt niet alleen naar Australië: zo mag hij rekenen op een heus team om zich heen, waarvan Valerio Agnoli de bekendste naam is. De Italiaan staat bekend als de belangrijkste knecht van Vincenzo Nibali tijdens zijn carrière. Sinds 2008 waren de twee onafscheidelijk, maar nu voorziet hij Schuurhuis dus van de nodige ervaring.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws