Rodríguez profiteert van harde werk Soler, Evenepoel grijpt de macht in Baskenland Wielrennen
Wielrennen

Rodríguez profiteert van harde werk Soler, Evenepoel grijpt de macht in Baskenland

Rodríguez profiteert van harde werk Soler, Evenepoel grijpt de macht in Baskenland

Carlos Rodríguez heeft de zesde etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Spanjaard van INEOS Grenadiers was mee met de ontsnapping en geraakte uiteindelijk met Marc Soler voorop. In de finale loste hij zijn landgenoot en hield hij stand ten opzichte van de klassementsmannen. Hij won zodoende zijn eerste wedstrijd als prof. Primoz Roglic verloor de leiderstrui aan Remco Evenepoel.

De vijfde etappe van de Ronde van het Baskenland was de eerste van een zwaar afsluitend tweeluik; zo moesten de renners vijf gecategoriseerde en nog een rits aan ongecategoriseerde beklimmingen trotseren. Als toetje werd er gefinisht op een muur van vijfhonderd meter aan ongeveer twaalf procent gemiddeld.

Vanuit het vertrek ging het al vroeg bergop en dat zorgde voor een voortvarend koersverloop. Veel renners zagen kansen en de ene aanvalspoging werd dan ook opgevolgd door de ander. Nadat het verschillende samenstellingen aan vluchters niet was gelukt om te ontsnappen, gaf Pello Bilbao (Bahrain Victorious) na ruim zestig kilometer de eerste aanzet voor de vorming van de vlucht van de dag.

Bilbao laat zich terugzakken uit de vlucht

Het was opvallend dat Bilbao zich in de strijd om de vlucht mengde, want de Spanjaard stond zesde in het klassement op slechts negentien seconden van leider Roglic. Bilbao kreeg al snel gezelschap van zes tegenaanvallers: Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Marc Soler (UAE Team Emirates), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Lucas Hamilton (Team BikeExchange-Jayco), Sergio Samitier (Movistar) en Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers). Hoewel de groep snel uitliep naar een voorsprong van meer dan een minuut op het peloton, zorgde de aanwezigheid van Bilbao ervoor dat Jumbo-Visma en Quick Step-Alpha Vinyl de achtervolging inzette.

De voorsprong groeide daardoor niet meer, waardoor Bilbao begreep dat hij zich beter kon laten terugzakken naar het peloton. Toch was er met Soler nog altijd een gevaarlijke klant voor het klassement vooraan. De kopman van UAE Team Emirates stond op ongeveer een minuut in het klassement. Desondanks kreeg hij wél meer ruimte van de klassementsploegen.

Vader en Hamilton staken de strijd na nare valpartijen

Het snelle koersverloop leidde ook tot de nodige opgaves, die alleen maar meer werden door verschillende valpartijen, waaronder enkele nare. Zo dook Jumbo-Visma-renner Milan Vader over de vangrail na een valpartij. Hij moest de strijd vervolgens logischerwijs staken. Niet veel later ging het ook mis in de kopgroep; Hamilton kon een bocht niet houden en dook net als Vader op een vervelende manier over de vangrail. Gelukkig viel de schade mee, wel stapte de geschrokken Hamilton uit de wedstrijd.

Waar Hamilton vooraan letterlijk wegviel, konden Samitier en Kuss het tempo niet meer volgen. Zodoende bleven enkel Soler, Rodríguez en Elissonde over. Vooral Soler had er zin in. De voorsprong was namelijk opgelopen naar vier minuten, wat de Spanjaard kansen bood om de rit te winnen en een mooie slag te slaan in het algemeen klassement.

Zes ploegen zetten de jacht op Soler in

In het peloton waren het intussen niet meer Jumbo-Visma en Quick Step die aan kop reden. Zo hadden de ploegen BORA-hansgrohe, Bahrain Victorious en Cofidis het voortouw overgenomen. De kopmannen van deze ploegen zouden immers als eerste worden gepasseerd door Soler, mocht hij voorop blijven.

En het zag er alvast niet slecht uit voor Soler; met nog dertig kilometer te gaan hadden hij en Rodríguez nog altijd een voorgift van 3.25 minuten. De klassementsploegen moesten dan ook iets doen en dat deden ze. Zes ploegen sloegen de handen ineen om het gat naar Soler dicht te rijden.

Voorsprong daalt snel, Evenepoel valt aan

Het tempo ging in het peloton zodoende flink omhoog en binnen tien kilometer was het verschil naar Soler en Rodríguez teruggebracht met een minuut (2.25 minuten). Vervolgens werd er begonnen aan de laatste gecategoriseerde klim van de dag, de onregelmatige Karabieta, die vooral de eerste drie kilometer erg steil was. Het begin van de klim eiste meteen al de nodige slachtoffers, en dus ook de nodige knechten van de kopmannen. Namens Aleksandr Vlasov deed Emanuel Buchmann echter nog een fikse inspanning om het gat naar Soler verder naar beneden te brengen.

Op het minder steile gedeelte van de klim was het ondertussen Evenepoel die demarreerde. Verschillende klassementsmannen sprongen mee: Jonas Vingegaard, Vlasov, Enric Mas, Bilbao, Ion Izagirre en Daniel Felipe Martínez. Onder andere klassementsleider Roglic ontbrak. Hij en de rest van het uitgedunde peloton volgden op een halve minuut met slechts nog tien kilometer te fietsen.

Vooraan eindigde de dag van Soler ondanks een sterk staaltje fietsen toch in mineur. Rodríguez, die lange tijd krachten had zitten sparen in het wiel van zijn medeaanvaller, koos zijn moment en loste Soler, die al snel werd ingelopen door de groep-Evenepoel. Rodríguez hield knap stand tegen die groep en begon met een voorsprong van een halve minuut aan de zeer steile aankomststrook van vijfhonderd meter. Zijn voorsprong bleek meer dan voldoende en zo boekte de Spanjaard zijn eerste zege. Achter Rodríguez behield de groep met Evenepoel haar voorsprong op de groep-Roglic. Zodoende nam de Belg de leiderstrui van de Sloveen over.

Uitslag etappe 5 Ronde van het Baskenland 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws