Roglic deelt tikje uit aan Evenepoel in onthoofde Vuelta-finale, Kämna wint na Giro en Tour ook etappe in Spanje Wielrennen
Wielrennen

Roglic deelt tikje uit aan Evenepoel in onthoofde Vuelta-finale, Kämna wint na Giro en Tour ook etappe in Spanje

Roglic deelt tikje uit aan Evenepoel in onthoofde Vuelta-finale, Kämna wint na Giro en Tour ook etappe in Spanje

Lennard Kämna heeft een waanzinnige etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Duitser, die daarmee officieel een rit heeft gewonnen in alle drie de grote rondes, was veruit de sterkste uit een kopgroep van acht. Die groep ontstond na een openingsuur vol waaiers, opgezet door de klassementsrenners. Door regen in de finale werden de klassementstijden op twee kilometer van het einde opgenomen, waarbij Primoz Roglic een paar seconden pakte op Remco Evenepoel.

Een etappe voor de aanvallers? Op papier wel, maar wie op zondagochtend z'n weer-app opende, zag een stevige wind uit de juiste richting. Het was dus lang wachten voor de aanvallers om iets te proberen, want de klassementsploegen roerden zich vanuit de start. Jumbo-Visma gaf met maar liefst zeven renners gas en zorgde daarmee voor een eerste waaier. Alleen Remco Evenepoel en Aleksandr Vlasov waren met ploegmaats in staat om mee te komen. Veel kopmannen moesten achtervolgen in een tweede groep.

Het waren uiteindelijk Movistar, Bahrain Victorious en UAE Team Emirates die de handen ineen sloegen. Hoewel de eerste waaier uitliep tot maximaal driekwart minuut, keerden de meesten aan de voet van de eerste klim van de dag terug. Waar de klassementsrenners even uitbliezen, was dit het moment voor alerte aanvallers om aan te gaan op de Puerto Casas de Marina la Perdiz. Uiteindelijk kwamen er over de top acht renners bij elkaar, te weten: Chris Hamilton (DSM-Firmenich), Jonathan Caicedo (EF), Amanuel Gehbreigzabhier (Lidl-Trek), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), Matteo Sobrero (Jayco-AlUla), Ruben Fernandez (Cofidis), Dani Navarro (Burgos-BH) en Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA).

Quick Step gooit het nog eens op de kant, kopgroep krijgt vrijgeleide

Heel even leek deze groep een vrijgeleide te krijgen, daar het peloton ze acht minuten voorgift gaf. Op tachtig kilometer van het einde was het echter Quick Step dat de boel in een open gebied weer op de kant trok. Dit keer waren bijna alle klassementsrenners bij de pinken, minus de jonkies Lenny Martinez en Cian Uijtdebroeks, en Wout Poels. Andermaal volgde een lang gevecht en pas op 52 kilometer van het einde schoof het weer in elkaar. De voorsprong van acht minuten voor de leiders was inmiddels gehalveerd naar 3.40 minuten, dus was de vraag: ging het peloton doorrijden of niet?

Het antwoord op die vraag kwam snel: nee. Jumbo-Visma onderhield het tempo, maar gaf de acht leiders rap weer twee minuten extra. Zodoende wisten we dat de kopgroep ging strijden om de dagzege, al konden we er daar twee van wegstrepen. Barrenetxea ging tegen de grond en moest van fiets wisselen en bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer kreeg ook Navarro (al voor de tweede keer in de rit) te maken met materiaalpech. Zes leiders over, die zich opmaakten voor de Collado de la Cruz de Caravaca, van 8,2 kilometer aan 5,5 procent gemiddeld.

Klassementstijden eerder opgenomen, wie wint de rit?

Nog voordat de klim was begonnen, kwam de melding vanuit de organisatie dat de klassementstijden zouden worden opgenomen op 2,05 kilometer onder de top. Een gevolg van hevige regenval en veel wind, waardoor de finishstrook was omgedoopt tot een modderpoel. Barrenetxea keerde wonder boven wonder nog terug, maar toen de stroken steiler en steiler werden, werd de kopgroep ook kleiner. Sobrero bepaalde het tempo, met het peloton dat er vier minuten achter - onder leiding van Movistar - ook aan begon. Nadat Enric Mas z'n mannen had opgerookt, nam Quick Step over.

Vooraan was het Kämna die z'n favorietenrol leek waar te maken. Alleen Sobrero wilde nog mee, maar moest het hoofd rap buigen. De Duitser van BORA leek zo na een Giro-ritzege (2022) en Tour-ritzege (2020) op te gaan voor z'n hattrick, maar richting de laatste twee kilometer werden de benen toch zwaar. Sobrero kwam seconde voor seconde dichterbij, maar kreeg het gat niet meer dicht. Kämna mocht juichen in de modder!

Bij de favorieten was het ondertussen João Almeida die vertrok, met Vlasov in het zog. Richting de tijdsmeting op 2,05 kilometer van de top was het Roglic die vervolgens nog een tikje uitdeelde aan Evenepoel, die misschien één of twee seconden verloor. Vervolgens was het voor hen allen rustig uitbollen naar de streep.

Informatie etappe 9 Vuelta a España 2023

Volg LIVE etappe 9 in de Vuelta a España in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina of app.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws