Van der Poel speelt in eerste koers in regenboogtrui geen rol van betekenis in Bretagne Classic, Madouas wint Wielrennen
Wielrennen

Van der Poel speelt in eerste koers in regenboogtrui geen rol van betekenis in Bretagne Classic, Madouas wint

Van der Poel speelt in eerste koers in regenboogtrui geen rol van betekenis in Bretagne Classic, Madouas wint

Valentin Madouas heeft de 87e editie van de Bretagne Classic gewonnen. Na een loodzware wedstrijd over 258 kilometer - met start en finish in Plouay - was de Fransman van Groupama-FDJ de sterkste uit een elite-groep. Wereldkampioen Mathieu van der Poel reed z'n eerste officiële koers in de regenboogtrui, maar had niet de benen om mee te doen.

Slechts twee vroege vluchters, met Alessandro Tonelli van Bardiani en Aaron Van der Beken van Bingoal Wallonie die wegreden. Alpecin-Deceuninck vond het prima, zij controleerden rap voor de wereldkampioen en ook de rapste man ter wereld in de gelederen. Richting de laatste honderd kilometer begon ook INEOS Grenadiers zich te mengen in de achtervolging.

Küng en Van Dijke openen finale, Quick Step achtervolgt

Het had tot gevolg dat de twee vroege vluchters al op 86 kilometer van de finish werden ingerekend. Vanaf hier kon de finale beginnen, met onder meer Julian Alaphilippe en Stefan Küng die op de pedalen gingen staan. Küng sloeg uiteindelijk een gat en kreeg Mick van Dijke van Jumbo-Visma mee. Lilian Calmejane en Gianni Moscon gingen in de achtervolging.

Er gebeurde genoeg, met Küng en Van Dijke die driekwart minuut voorsprong hadden op Calmejane en Moscon, bij het ingaan van de laatste zestig kilometer. Het peloton volgde daar weer een minuut achter. Van der Poel had het hier al lastig en had duidelijk niet de beste benen. Bij Quick Step was dat een ander verhaal, met Mauro Schmid die het heft in handen nam en tempo maakte. Hij reed Calmejane en Moscon terug, met Küng en Van Dijke die anderhalve minuut overhielden.

Zware finale niet voor Van der Poel

Nog vijftig kilometer te gaan, op een parcours dat geen meter vlak zou worden. Helaas begon het hele festijn met een flinke valpartij, waarbij onder meer Ben Healy (EF) en Warren Barguil (Arkéa) slachtoffers waren. Vervolgens was het Van Dijke die vooraan niet langer mee kon met Küng, die zodoende solo overbleef. Met Van der Poel nog bungelend aan de staart van het pak, kwamen ook EF en Lotto-Dstny in actie.

Het was het startsein van een aanval, die niet kon uitblijven. Alaphilippe ging nog eens en ook Marc Hirschi en Valentin Madouas toonden zich namens UAE en Groupama. Küngs voorsprong werd op deze manier rap minder. Er ontstond een elite-groep richting de laatste tien kilometer, met naast Küng, Madouas, Hirschi en Alaphilippe ook onder meer Tiesj Benoot, Benoît Cosnefroy en Pavel Sivakov daar. Het was Madouas die vanuit die groep uiteindelijk de beste punch had, uit een groepje van vier dat erom ging sprinten.

Uitslag Bretagne Classic 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news