Favorieten etappe 9 Vuelta a Espana 2023 | Veel wind, maar is het een vluchter die wint? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 9 Vuelta a Espana 2023 | Veel wind, maar is het een vluchter die wint?

Favorieten etappe 9 Vuelta a Espana 2023 | Veel wind, maar is het een vluchter die wint?

Na de zware bergrit in het achterland van Valencia staat er op zondag opnieuw een listige rit te wachten in de Vuelta de Espana: over 185 kilometer trekt het peloton van Cartagena naar de Alto Caravaca de la Cruz, waar we wederom aankomst bergop te zien krijgen. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 9 Vuelta a Espana 2023

Favorieten etappe 9 Vuelta a Espana 2023 | Veel wind, maar is het een vluchter die wint?

Starten doen we dus rond lunchtijd in Cartagena, vanwaar we de binnenlanden van Murcia intrekken. De eerste dertig kilometer lopen een beetje vies Spaans omhoog, om vervolgens via een kleine afdaling naar de beklimming Puerto Casa de Marina la Perdiz te trekken. Dit is er direct één van eerste categorie, maar de cijfers (11,5 kilometer aan 4,9 procent) zullen de wielerprofs niet direct angst inboezemen.

Wel zitten er enkele steilere stroken in, die afgewisseld worden met stukken die niet zo verticaal lopen. Na een korte afdaling, met nog een hupje erin, zetten we vervolgens onze weg door Murcia voort op overwegend glooiende wegen. Voor een zondagrit mogen we deze etappe op papier nog als vrij lauwtjes bestempelen, al maken de coureurs natuurlijk uiteindelijk de wedstrijd. En dat zou met de voorspelde wind nog wel eens interessanter kunnen worden dan we in eerste instantie denken.

Op circa 35 kilometer van de aankomst begint de weg lichtjes weer omhoog te lopen, tot aan de tussen- en bonificatiesprint op zestien kilometer van de meet. Dan krijgen we stilaan ook de Caravaca de la Cruz in zicht, een beklimming die we voor de eerste keer in de Ronde van Spanje aan gaan doen als aankomstplaats. Referentie hebben we dus niet, maar als we naar het profiel van de klim kijken is dat ook niet per se nodig.

Onregelmatig is namelijk het toverwoord voor deze slotbeklimming, die met zijn 8,2 kilometer aan 5,5 procent het predicaat tweede categorie heeft gekregen. Steile en minder steile stroken wisselen zich echter elke kilometer af. Zo krijgen we tussen drie en twee kilometer van de meet duizend meter aan twaalf procent, om vervolgens weer te dalen richting de aan 9,5 kilometer oplopende slotkilometer. De steilste stroken zitten wel louter in de tweede helft, dus voor aanvallende types is er - zeker met rugwind - wel wat mogelijk.

Favorieten etappe 9 Vuelta a Espana 2023 | Veel wind, maar is het een vluchter die wint?

Beklimmingen
60,1 km: PUERTO CASAS DE MARINA LA PERDIZ (11,5 km aan 4,9%)
184,5 km: COLLADO DE LA CRUZ DE CARAVACA (8,2 km aan 5,5%)

Tijden
Start: 12.39 uur
Finish: rond 17.15 uur

Weer etappe 9 Vuelta a Espana 2023

Zaterdag werd er nog het nodige plenswater verwacht, wat ook voor zondag niet uitgesloten in. Op het moment lijkt het er echter op dat dit vooral in de ochtenduren zal zijn en dat de coureurs bespaard blijven van sproeiers. Bij warme temperaturen van rond de 29 graden Celsius staat er wel de hele dag een stevige wind vanuit het noordoosten, wat inhoudt dat deze in de beginfase in de zij blaast en in het finale-gedeelte voornamelijk schuin in de rug. Mogelijk interesant!

Favorieten etappe 9 Vuelta a Espana 2023

Na de show die Jumbo-Visma zaterdag op de mat legde is het afwachten hoe de negende rit zich gaat ontvouwen. Gezien het verloop van rit acht en de relatief makkelijke slotklim op zondag neigen wij meer naar een scenario waarin de ontsnapping de ruimte krijgt, ook omdat er zaterdag al wat chagrijn in het peloton klonk dat Jumbo-Visma de vluchters geen ruimte gaf.

We zoeken dan naar jongens met punch, waarvan Lennert Van Eetvelt er sowieso wel een is. De Belg is naar deze Vuelta getrokken om voor dagsucces te gaan en dan is dit een uitgelezen mogelijkheid. Lotto-Dstny heeft met Andreas Kron en Sylvain Moniquet overigens nog ijzers in het vuur die een beklimming van tweede categorie aan moeten kunnen.

Er zijn echter nog mannen die inmiddels wel op voldoende afstand staan in het klassement, maar wel aardig omhoog kunnen: Santiago Buitrago van Bahrain Victorious bijvoorbeeld, die als mindere tijdrijder toch al meer dan vijf minuten aan zijn broek heeft. Ook Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) en Einer Augusto Rubio (Movistar) uit Colombia krijgen normaliter vrijheid.

Favorieten etappe 9 Vuelta a Espana 2023 | Veel wind, maar is het een vluchter die wint?

Romain Grégoire en Michael Storer (Groupama-FDJ) hoeft niet meer naar de rode leiderstrui van Lenny Martinez te kijken, dus ook zij krijgen mogelijk de ruimte om dagresultaat na te jagen. Andere mannen die we in dat rijtje willen posteren zijn Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), Romain Bardet (DSM-firmenich), Sean Quinn (EF Education-EasyPost) en Oier Lazkano (Movistar), jongens die allemaal voor ritzeges naar deze Vuelta zijn gekomen.

Met jongens als Jesús Herrada (Cofidis), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team) en Egan Bernal (INEOS Grenadiers) aan de start kunnen we nog wel even doorgaan, maar wat nu als de klassementsmannen toch ergens een mogelijkheid zien? Door de wind bijvoorbeeld? Dan zien we toch wel weer Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) als voornaamste kanshebbers.

Wellicht dat in zo'n scenario Jumbo-Visma met Jonas Vingegaard en Sepp Kuss ook wat gaat proberen, terwijl UAE-Team Emirates er met Juan Ayuso, Marc Soler en Joao Almeida stiekem ook nog altijd tussendoor fietst.

Favorieten etappe 9 Vuelta a Espana 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny) en Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty)
Outsiders: Sergio Higuita (BORA-hansgrohe), Romain Bardet (DSM-Firmenich), Michael Storer (Groupama-FDJ) en Egan Bernal (INEOS Grenadiers)
Longshots: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Primoz Roglic, Sepp Kuss, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Juan Ayuso, Marc Soler (UAE-Team Emirates), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) en Romain Grégoire (Groupama-FDJ)

Poll

Wie wint rit 9 van de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws