Roglic imponeert met knalzege in Valdepenas de Jaén na spierballenspel met Mas Wielrennen
Wielrennen

Roglic imponeert met knalzege in Valdepenas de Jaén na spierballenspel met Mas

Roglic imponeert met knalzege in Valdepenas de Jaén na spierballenspel met Mas

Primoz Roglic heeft op knappe wijze de elfde etappe in de Ronde van Spanje weten te winnen. De Sloveen van Jumbo-Visma rekende na een kat-en-muisspel af met zijn grote rivaal Enric Mas, die op zijn beurt eenzame vluchter Magnus Cort op driehonderd meter van de meet overrulede.

Met een lengte van 133 kilometer kregen we de kortste rit in lijn van de Ronde van Spanje voor de kiezen, maar dat maakte het geen mindere onderneming. 2300 hoogtemeters in zo’n korte afstand is namelijk niet voor de poes, en dat gold helemaal voor de ontzettend steile aankomst in Valdepenas de Jaén.

In het begin van de etappe ontwrong zich weer een hevige strijd om de kopgroep, daar die deze Vuelta al meermaals de ruimte heeft gekregen. Ditmaal werd het echter wat strakker gereguleerd, uiteindelijk kregen vijf mannen na zo’n dertig zware kilometers de ruimte.

Johann Bou, Jonathan Lastra, Magnus Cort, Harm Vanhoucke en Edward Planckaert waren de namen van het kwintet. Met name Cort boezemde natuurlijk angst in na zijn winst eerder deze Vuelta, dus drie ploegen trokken de teugels vrij snel strak aan: BikeExchange (Matthews), Jumbo-Visma (Roglic) en Intermarché (Eiking) zorgden ervoor dat de arme vluchters slechts twee minuten kregen.

Werkendag voor Van Hooydonck en co, tot klimmers overpakken

Met name Nathan Van Hooydonck en Lennard Hofstede werden in een vroeg stadium ingezet om de koplopers niet al te veel tijd te gunnen, zodat Roglic in een optimale positie de laatste 25 kilometer kon beginnen. Simon Carr gaf er ondertussen de brui aan door een valpartij van enkele dagen geleden.

Toen we bij die laatste 25 kilometer aankwamen, te beginnen met de Puerto de Locubín. Bij de voet van deze klim zagen we meteen de olympisch kampioen, Richard Carapaz, en de Spaanse, Omar Fraile, afhaken. Vooraan was het dan weer Cort die er vanonder muisde, maar dicht op de huid werd gezeten door het peloton. De Deen toonde echter wel dat hij weer een ongelofelijk sterke dag had.

Uiteindelijk hield Cort op de top van de voorlaatste beklimming een schamele twintig seconden op, maar het peloton wist dat je je op hem niet zo moest verkijken. Vol in dalende lijn dook Cort naar Valdenpenas de Jaén, waar nog een zeer zware slotkilometer op het programma stond.

Peloton bepaalt lot Cort

Leider Eiking had het al knap lastig in de grote groep en wist maar ternauwernood met de klassementsmannen over de top van de Locubín te komen, terwijl Cort in de afdaling weer richting de halve minuut voorsprong ging. Met 27 seconden begon het oermens aan de laatste 2,5 hellende kilometer, maar de o zo belangrijke positionering in het peloton kostte hem de kop.

Sepp Kuss knalde de laatste kilometer in met Roglic in zijn wiel, die Enric Mas aan zijn zijde kende. Op vijfhonderd meter van de finish knalden ze over de onfortuinlijke Cort heen, maar plots keken ze naar elkaar. Cort bleef er stug vooruit rijden, maar plots kwam Mas alsnog. Roglic denderde op zijn beurt in de laatste meters over Mas heen. López werd derde, voor Haig.

Uitslag etappe 11 Vuelta a España 2021

Lees etappe 12 Vuelta a España 2021 terug in ons liveblog

Lees je via de app? Klik dan op deze link!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws