Roglic primus; Jumbo-Visma-Sloveen dendert naar dubbelslag in ongelofelijke Vuelta-rit Wielrennen
Wielrennen

Roglic primus; Jumbo-Visma-Sloveen dendert naar dubbelslag in ongelofelijke Vuelta-rit

Roglic primus; Jumbo-Visma-Sloveen dendert naar dubbelslag in ongelofelijke Vuelta-rit

Primoz Roglic heeft een groot nummer opgevoerd in de eerste van twee zware opeenvolgende bergritten in de Vuelta. De Sloveen van Jumbo-Visma trok op zestig kilometer van de finish mee met Egan Bernal, om de Colombiaan op de Lagos de Covadonga achter te laten.

In de eerste van twee serieuze bergritten op een rij kregen we een ontzettend snel en hard begin van de rit. Van Arnaud Démare tot Maurii Vansevenant; je hoorde onderhand niet meer in het peloton als je het niet geprobeerd had in die eerste vijftig kilometer. Voor twee ervaren mannen ging het zelfs helemaal te snel: Luis León Sánchez en Kenny Elissonde hadden teveel last van hun blessures en besloten er de brui aan te geven.

Uiteindelijk ontstond er op een klimmetje van derde categorie een kopgroep van zo’n dertig renners, onder aanvoering van UAE-Team Emirates-renner Matteo Trentin en zijn kopman David de la Cruz, die een zaak leken te willen doen in het algemeen klassement. Ook bergtrui Romain Bardet en zijn belager Damiano Caruso roerden zich, evenals tweevoudig ritwinnaar Michael Storer.

INEOS Grenadiers gooit granaat

Op de eerste passage van de La Collada Llomena, een klim van zo’n negen kilometer aan bijna tien procent, leek INEOS Grenadiers al een plannetje in gedachten te hebben. Dylan van Baarle ranselde aan kop vooraan, terwijl Pavel Sivakov in het peloton tempo maakte voor Bernal. Het ging toen al te snel voor leider Odd Christian Eiking, die nog wel aan wist te sluiten maar zijn vonnis al zowat tekende.

In de afzink van de Collada Llomena, waar Storer de bergpunten binnenhaalde, nam Jumbo-Visma over van de Britse concurrent. Nathan Van Hooydonck en Lennard Hofstede bepaalden de snelheid en zorgden ervoor dat alle vroege koplopers bijgehaald konden worden, alvorens Sivakov op de tweede beklimming van de loodzware Collada Llomena – in de volle regen inmiddels – wederom overpakte.

Het betekende de voorzet van een historische aanval van Bernal, op zestig kilometer van de top van de Lagos de Covadonga. Enkel Roglic volgde gezwind, maar ook zijn gezicht verraadde de hardheid van deze etappe. Bahrain Victorious zette haar beste bergknechten op een rij om het gat met hun Jack Haig niet al te groot te laten worden, terwijl Eiking zijn eigen tempo koos en zijn handtekening zette onder definitieve overgave.

Natte afdaling zorgt voor gevaar, Roglic en Bernal werken samen

Bernal ging als een speer bergop, maar ook in de afdaling zette de Colombiaan zijn rechtstreekse concurrent onder druk. Roglic wist hem bij te houden, terwijl zich in de achtergrond een drama voltrok voor leider Eiking: de Noor kwam samen met onder andere Aleksandr Vlasov ten val en zag zijn hoop op een goede eindklassering op die manier verkleinen. Vlasov bleef even kermend van de pijn liggen, maar vervolgde zijn race uiteindelijk wel.

Bernal en Roglic werkten perfect samen en zagen hun voorsprong op de mannen van Movistar en Bahrain flink groter worden, terwijl Felix Groβschartner in die groep tegen de grond ging en met een van pijn vertrokken gezicht bleef staan. De Oostenrijker kon zijn weg vervolgen en deed zelfs nog knap mee.

Richting de voet van de Covadonga knabbelden Wout Poels en Damiano Caruso nog wat van de voorsprong van de twee af, die met anderhalve minuut voorgift aan de slotklim begonnen. Nog vlug wat eten en dan die berg op.

Covadonga maakt status waar

Op de beginstroken van de zware slotklim hielden Roglic en Bernal elkaar in evenwicht, terwijl Guillaume Martin vrij snel moest passen in de achtervolgende groep. Ook daar weken ze vrij weinig van elkaars zijde, het was wachten tot die ene verschroeiende versnelling op alle vlakken. Al mochten we na het spectaculaire verloop van deze rit natuurlijk niet klagen.

Op zeven kilometer van het eind was het vooraan van dat: Bernal zat al een tijdje op de rekker en moest zijn rivaal laten gaan. Meter voor meter nam Roglic afstand en daarmee een voorbode voor de eindzege van deze Ronde van Spanje.

In de achtervolgende groep reden Miguel Ángel López, Adam Yates en Sepp Kuss weg, maar hun poging om onder meer Haig te kraken lukte niet direct. Wel naderde die groep Bernal, die strijdend ten onder ging. Uiteindelijk was het Kuss die de genadeklap toediende aan de Colombiaan, die met de achtervolgers op anderhalve minuut binnendruppelden. Kuss maakte het feest compleet door tweede te worden.

Uitslag etappe 17 Vuelta a España

Lees etappe 17 van de Vuelta a España 2021 terug via ons liveblog!

Volg je het liveblog via onze app? Klik dan op deze link voor de laatste updates!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws