Roglic profiteert optimaal na ineenstorting Soler in bergrit Dauphiné, Evenepoel zakt verder weg Wielrennen
Wielrennen

Roglic profiteert optimaal na ineenstorting Soler in bergrit Dauphiné, Evenepoel zakt verder weg

Roglic profiteert optimaal na ineenstorting Soler in bergrit Dauphiné, Evenepoel zakt verder weg

Primoz Roglic heeft de zevende etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De drager van de gele trui was op Samoëns 1600 de sterkste in de sprint van de groep met favorieten. Ook pakte de kopman van BORA-hansgrohe veel tijd op Remco Evenepoel, die op de slotklim al vroeg moest lossen.

Door de finale bij de vrouwen op tennistoernooi Roland Garros moesten de heren er zaterdag vroeg aan beginnen. Om 10.30 uur werd de vlag al gezwaaid voor de koninginnenrit van 155,3 kilometer, van Albertville naar Samoëns 1600. Een regenachtige dag, maar dat mocht de pret voor veel aanvallers niet drukken. Nadat onder meer Ilan Van Wilder (Soudal-Quick Step) met de naweeën van de crash van donderdag had opgegeven, ging het volle bak los.

Mooie namen wilden mee, met onder meer Tim Wellens (UAE Emirates) en Mads Pedersen (Lidl-Trek) die zich vroeg roerden op de Col des Saisies van eerste categorie. Door het klimmen vanuit de start stond de deur in het peloton meteen wagenwijd open. Zo moest onder meer Aleksandr Vlasov als superknecht van Roglic al lossen namens BORA-hansgrohe.

Sterke kopgroep pakt grote voorsprong in eerste helft van etappe

Marc Soler (UAE), Davide Formolo (Movistar), Lorenzo Fortunato (Astana), Nicolas Prodhomme (Decathlon-AG2R) en Darren Rafferty (EF Education-Easypost) hadden wel goede benen en creëerden als eerste vijf een mooi gat. Kevin Geniets (Groupama-FDJ) en Warren Barguil (DSM) slaagden erin om de oversteek te maken en ook Guillaume Martin (Cofidis), Dorian Godon (AG2R) en Koen Bouwman (Visma | Lease a Bike) kwamen er met een mooie inspanning bij. Zo hadden we op de top tien leiders, 2.50 minuten voor het peloton.

BORA-hansgrohe controleerde in het pak, maar deed dat lange tijd niet aan een heel strak tempo. Daardoor liep de kopgroep uit naar een voorsprong van 4.30 minuten, na tachtig kilometer koers. Na een tweetraps-raket-afdaling kwamen we aan de voet van de Côte d'Arâches, waar Mark Donovan (Q36.5) er tussen kwam te zwemmen. In tegenstelling tot Mathijs Paasschens (Lotto Dstny) en Mathis Le Berre (Arkéa) sloot hij aan en gingen we met elf leiders richting de Col de la Ramaz. Vlasov keerde in deze fase terug in het peloton.

Lees verder onder de video!

Soler gaat solo, kan hij het peloton voor blijven?

Op de Col de la Ramaz ging Soler uiteindelijk alleen. Barguil leek nog even mee te kunnen, maar de Spanjaard van UAE reed indrukwekkend hard bij de rest weg. Richting de top pakte hij 1.45 minuten voorsprong, alsof we naar z'n ploegmaat Tadej Pogacar zaten te kijken. Fortunato, Barguil, Rafferty en Bouwman kwamen met z'n vieren als eerste achtervolgers over de top. Het peloton gaf hier 5.30 minuten toe en leek met 37 kilometer te gaan toch wel verslagen voor de ritwinst?

In de afdaling richting de loeisteile slotklim Samoëns 1600 liep Soler uit naar twee minuten op zijn eerste achtervolgers. Het peloton, onder aanvoering van de mannen van Roglic, bracht de voorsprong wel terug, maar vooral om de gele trui van de Sloveen te verdedigen. Voor de dagzege leken de klassementsrenners te laat te komen.

Soler stort in, Evenepoel verliest nog meer terrein

De vermoeidheid sloeg halverwege de klim echter keihard toe bij Soler, waar de groep met favorieten onder aanvoering van Aleksandr Vlasov juist aan het versnellen was. De voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. De groep met klassementsrenners ging zodoende sprinten voor de zege Roglic ging vroeg aan en pakte een gaatje. Jorgenson hield als enige nog het wiel, maar kon de gele trui niet van een tweede ritzege afhouden.

In het klassement kreeg Evenepoel een stevige tik te verwerken. De kopman van Soudal-Quick Step had net zoals een dag eerder niet de beste benen bergop. Waar hij de schade toen nog knap kon beperken, moest hij op de genadeloze slotklim van Samoëns al snel lossen. Het eindpodium kon hij zodoende wel vergeten.

Uitslag etappe 7 Critérium du Dauphiné 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news