Romain Bardet legt uit waarom hij ondanks 'fysieke topvorm' stopt in 2025: 'Ik loop tegen mijn grenzen aan' Wielrennen
Wielrennen

Romain Bardet legt uit waarom hij ondanks 'fysieke topvorm' stopt in 2025: 'Ik loop tegen mijn grenzen aan'

Romain Bardet legt uit waarom hij ondanks 'fysieke topvorm' stopt in 2025: 'Ik loop tegen mijn grenzen aan'

Romain Bardet stopt in de zomer van 2025 als professioneel wielrenner. De Fransman van Team dsm-firmenich PostNL laat via zijn ploeg weten dat hij na het Critérium du Dauphiné zijn fiets aan de haak hangt. Dat betekent dat hij op 29 juni ook aan zijn laatste Tour de France begint.

Bardet, die een aflopend contract had bij de Nederlandse formatie, zal in 2025 nog een half jaar op de weg te zien zijn. Daarin gaat hij de Giro d'Italia als laatste grote ronde rijden. In de tweede helft van volgend jaar zal hij gaan gravelen, met het WK in Nice als doel. 'Hij is een boegbeeld van de sport en een renner die wereldwijd geliefd is door de fans', kondigt Team dsm-firmenich PostNL in eerste instantie dus een contractverlenging van een jaar aan.

Na 2025 zit het er echter op voor de klimmer, die al sinds 2012 meeloopt en bij zijn vorige ploeg AG2R twee keer podium reed in de Tour de France, in 2016 en 2017. Hij reed vele ereplaatsen bij elkaar in grote eendagskoersen en won etappes in de Tour en de Vuelta a España. 'Volgens zijn ploegmaten zijn het zijn professionaliteit, enthousiasme en oprechte vriendelijkheid die hem zo speciaal maken', klinkt het vol lof.

'Ik heb ontzettend genoten van mijn tijd bij het team tot dusver, dus voor mij was het een hersenkraker om ofwel met ze door te gaan, of mijn carrière voorgoed te beëindigen. Ik ben heel dankbaar voor de relatie die ik heb met alle teamleden en voor het geloof en vertrouwen van het management. Eerst wist ik niet zeker of ik wel door wilde blijven fietsen, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik wat kan toevoegen en goede resultaten kan najagen met het team. Dus ik ben blij dat we samen nog een nieuw jaar ingaan om iets speciaals neer te zetten', aldus Bardet over zijn besluit.

Lees verder onder de foto

Romain Bardet legt uit waarom hij ondanks 'fysieke topvorm' stopt in 2025: 'Ik loop tegen mijn grenzen aan'
Romain Bardet

Bardet legt uit waarom hij (in de Dauphiné) stopt

'Ik heb er altijd van gedroomd om op deze manier mijn carrière te beëindigen. Ook in 2025 ga ik er samen met het team weer helemaal voor', belooft hij dan. Bardet wil in de Giro nog een rit winnen, waarmee hij in alle drie de grote rondes een etappe zou hebben op z'n palmares. 'Tegelijkertijd wil ik ook graag iets terugdoen voor het team en ze helpen met het behalen van hun doelen voor het eindklassement. De Dauphiné, mijn favoriete koers op de kalender, zal mijn laatste race op de weg zijn. Deze koers is gemaakt voor klimmers en dichtbij huis voor mij. Het zijn de wegen waar ik veel op train, dus er is geen betere plek om afscheid te neme dan hier.'

Dat hij vervolgens de gravelfiets pakt, mag een kleine verrassing heten. 'Het zal een hele overgang voor me zijn, maar ik ga mijn best doen in een aantal wereldbekerwedstrijden en hoop het ook goed te doen bij het WK in Nice in 2025.' Hoofdcoach Rudi Kemna is blij dat Bardet z'n carrière bij hen beëindigt. 'Hij is een op en top professional die altijd alles overheeft voor de sport en energie geeft aan zijn ploeggenoten. We hebben Romain bij onze ploeg niet alleen fantastisch zien presteren op de fiets, maar hij heeft ook laten zien dat hij een enorme passie heeft om zijn omgeving te helpen. Op een wijze en rustige manier bleek hij een gids en mentor voor de jonge opkomende klassementsrenners. We zijn enthousiast dat we met hem kunnen blijven werken in zijn laatste jaar op de weg en we hem kunnen ondersteunen bij zijn nieuwe uitdaging in het gravelen.'

In een uitgebreid interview met L'Equipe komt z'n hele carrière langs, maar Bardet legt uiteraard ook iets beter uit wáárom hij precies stopt: 'Ik heb alles geprobeerd en weet eigenlijk niet meer wat ik nog meer kan bereiken. Ik heb mijn plafond bereikt', zo klinkt het onder meer. 'Ik heb de afgelopen vier seizoenen maximaal kunnen trainen, maar loopt tegen mijn grenzen aan. Dat maakte voor mij duidelijk dat ik moest stoppen, ondanks dat ik nog in zeer goede conditie ben en m'n stempel kan drukken op de koers. Fysiek ben ik in topvorm, ik heb dagen dat ik het gevoel heb dat ik bij de besten hoor. Maar ik ben niet meer zo constant gedurende drie weken, daarom ga ik ook gravelen. Een sport waarin ik me fysiek nog echt kan uiten, zonder alle stress van de weg. Ik denk dat ik daar alles gegeven heb.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws