Gaviria klopt Kooij in derde etappe Ronde van Polen, Van der Hoorn kleurt de rit Wielrennen
Wielrennen

Gaviria klopt Kooij in derde etappe Ronde van Polen, Van der Hoorn kleurt de rit

Gaviria klopt Kooij in derde etappe Ronde van Polen, Van der Hoorn kleurt de rit

Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) heeft de derde etappe van de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. In een lange etappe van meer dan tweehonderd kilometer was hij in de starten van Rzeszow te snel voor de Duitse sprinter Phil Bauhaus.

Een etappe voor de sprinters stond in Polen op het programma. Al waren de 226 kilometers die de renners moesten afwerken tussen Sanok en Rzeszow zeker niet makkelijk te noemen. In een heuvelachtige beginfase vormde al snel een kopgroep van acht renners, met daarbij onder anderen de Nederlander Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert) en de Belgen Lionel Taminiaux (Alpecin-Fenix) en Xander Vervloesem (Lotto-Soudal). Dit achttal kreeg later nog gezelschap van twee anderen, waarna er een kopgroep van tien renners ontstond.

Het tiental werkte goed samen en reed al vlug een voorsprong van drie minuten bijeen. Lukasz Owsian (Poolse Selectie) pakte het maximum aantal bergpunten mee, en Van der Hoorn testte zijn benen bij de tussensprints, hij won er twee van de drie. In het peloton reed Deceuninck-Quick-Step op kop voor hun sprinter Álvaro Hodeg (die in de eerste etappe tweede werd) en voor klassementsleider Joao Almeida. Lang leek de ploeg alles onder controle te hebben, toen de kopgroep plots versnelde, veranderde het koersverloop ineens drastisch.

Kopgroep versnelt, peloton moet ook versnellen

Na de rustige beginfase zat er nog aardig wat energie in de vroege vluchters. Het tiental besloot het tempo te verhogen met nog 45 kilometer te rijden. In het peloton ontstond er wat paniek, waardoor het gat opeens een stuk kleiner werd. In de volgende tien kilometer zakte de voorsprong van drie, naar twee minuten. Maar er werd wel een signaal afgegeven door de kopgroep. Het peloton nam dit uiterst serieus en besloot vol gas naar de finish te boren. Tom Bohli (Cofidis) was de eerste die de kopgroep door dit hoge tempo moest laten gaan.

Het peloton besloot vervolgens om geen risico's te nemen en reed hard achter de kopgroep aan, waardoor het gat verder en verder te niet gedaan werd. Met nog twintig kilometer te rijden hadden de tien koplopers ruim dertig seconden voorsprong op het aanstormende peloton, waar Bahrain Victorious hard meereed om de vluchters terug te halen, werkend voor hun sprinter Phil Bauhaus.

Van der Hoorn krijgt het op zijn heupen, zinderende sprint

Demarrage Van der Hoorn! De Nederlander besloot de rest van de kopgroep achter zich te laten en probeerde solo door te stomen in de laatste twintig kilometer. Taminiaux, Owsian en Simon Clarke (Qhubeka-NextHash) reden het gat op hem dicht, waarna er een kopgroep van vier renners ontstond. Owsian moest de andere drie echter al snel laten rijden. Met nog tien kilometer te gaan was het gat dat het trio had op het peloton nog altijd een halve minuut.

Het drietal bleef samen werken en hield lang stand in de finale. Met nog drie kilometer te gaan waren ze er dan toch aan voor de moeite, waarna niets een eindsprint nog in de weg stond. In de laatste kilometer koos Gaviria goed positie in het wiel van Kanter, waarna hij de sprint mooi afmaakte. De jonge Nederlander Olav Kooij wist naar een knappe tweede plaats te sprinten. Hij was echter slechts centimeters verwijderd van de overwinning... Allicht een bitterzoete nasmaak voor de Nederlander.

Uitslag etappe 3 en klassementen Ronde van Polen 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws