Arndt wint vijfde etappe Ronde van Polen na incidentrijke finale vol valpartijen Wielrennen
Wielrennen

Arndt wint vijfde etappe Ronde van Polen na incidentrijke finale vol valpartijen

Arndt wint vijfde etappe Ronde van Polen na incidentrijke finale vol valpartijen

Nikias Arndt (Team DSM) mag de vijfde etappe van de Ronde van Polen toevoegen aan zijn palmares. De Duitser wist in een sprint op vals platte wegen zijn voorwiel net voor Matej Mohoric (Bahrain Victorious) over de eindstreep te drukken.

Na de lastige etappe van donderdag stond er vrijdag opnieuw een pittige race op het programma. Het was de hele dag op en af en dus waren we op zoek naar sterke vluchters. Na twintig kilometer hadden we een mooie groep bij elkaar, met Jewgienij Fiodorow (Astana), Daniel Arroyave (EF), Robert Power (Qhubeka), Emils Liepins (Trek), Jonas Rickaert (Alpecin-Fenix) en Lukasz Owsian (Poolse selectie) aan boord. De zes pakten een voorsprong van dik vier minuten op het peloton, waar nog geen haast werd gemaakt.

Kopgroep wordt vroeg ingerekend, nieuw kwartet vormt

Door toedoen van Deceuninck-Quick-Step, voor leider João Almeida, bleef de voorsprong van de kopgroep lange tijd bungelen rond de vier minuten. Bij het ingaan van de laatste honderd kilometer ging het tempo in het pak langzaamaan wat omhoog. Vier minuten werd 3.45 minuten en 3.45 minuten werd 3.30 minuten. Met nog tachtig kilometer voor de wielen had het peloton er een minuut vanaf gedaan. Kopgroep en peloton reden op dat moment richting de voet van de Kocierz, een klim van eerste categorie en de tweede officiële klim van de dag.

In de volgende fase van de koers ondervond de kopgroep een transformatie, waarna een nieuw viertal de leiding pakte. Rickaert hield stand in de kopgroep, hij werd vergezeld door Tomasz Marczynski (Lotto-Soudal), Sean Bennett (Qhubeka) en Larry Warbasse (AG2R Citroën Team). Dit kwartet kon echter ook niet lang dromen van de overwinning, aangezien hun voorsprong met nog twintig kilometer te gaan slechts 38 seconden bedroeg.

Sterke Rickaert houdt lang vol, maar verrast peloton niet

De sprintersploegen reden hard op kop van het peloton om de vier renners terug in te halen. Op een valsplat omhooglopende strook van drie kilometer moesten de rappe mannen het tegen elkaar uit gaan vechten. Met nog ruim acht kilometer te rijden demarreerde Marczynski uit de kopgroep, waardoor de oranisatie even ver te zoeken was. Met nog een ronde van zeven kilometer voor de wielen was het gat van de vier voorin geslonken tot dertien seconden. Niets leek een massasprint in de weg te staan.

Rickaert had duidelijk hele sterke benen in deze vijfde etappe van de Ronde van Polen. De Belg demarreerde uit de kopgroep en reed solo de laatste vijf kilometer in. Zijn drie medevluchters werden ingelopen door het peloton. Met nog drie kilometer te gaan zat echter ook het avontuur van de Belg, die in twee verschillende kopgroepen heeft gezeten deze vrijdag, erop. Het peloton reed in een lint naar de laatste kilometers toe.

Valpartijen verstoren sprint, Arndt de snelste

Een valpartij voorin het peloton verstoorde de sprintvoorbereiding met nog anderhalve kilometer te gaan. Intermarché zat goed gepostioneerd en had drie mannen voorin rijden, zij deden lang mee voor de overwinning, maar moesten hun meerdere erkennen in anderen. Met nog zevenhonderd meter vielen er nog een aantal renners. De renners voorin konden er voor een groot deel net omheen sturen. In de sprint werd het een man tegen man gevecht tussen Mohoric en Arndt, waarna de Duitser van Team DSM als winnaar werd uitgeroepen.

Uitslag etappe 5 en klassementen Ronde van Polen 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws