Matej Mohoric

Dit is de pagina over Matej Mohorič, een Sloveense wielrenner van Bahrain Victorious. De klassiekerspecialist en meesterdaler heeft zijn kunstjes al meermaals tot een goed einde gebracht, met winst in de prestigieuze wielerklassieker Milaan-Sanremo als hoogtepunt. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Mohorič en houdt tevens zijn biografie bij.

mohoric milaan sanremo sirotti
Matej Mohorič

Mohorič imponeert al vroeg met daalkunsten

Slechts achttien jaren oud is hij als hij als eerstejaars belofte in 2013 aan de start staat van het Wereldkampioenschap in Firenze. In een deelnemersveld met onder anderen Simon Yates, Julian Alaphilippe en Caleb Ewan is hij verre van de enige favoriet voor de regenboogtrui. Hij maakt zich al vroeg in de wedstrijd los van het peloton, en houdt knap stand. Dit doet hij door een baanbrekende daaltechniek te introduceren, eentje die later verboden zal worden. Zittend op de bovenbuis, doortrappend, genereert hij een dusdanig aerodynamisch voordeel dat niemand in staat is om dichterbij hem te komen in de afdalingen. Bergop houdt hij stand. Op geweldige wijze knalt hij naar een zeer verdiende wereldtitel. In 2014 tekent hij een contract in de WorldTour, bij Cannondale.

In de eerste jaren als prof lukte het Mohorič vervolgens niet om zege te vieren. Heel 2014 en -15 ging hij zegeloos door. Zijn eerste profzege boekte hij aan het einde van 2016 in de Tour of Hainan door de zesde etappe te winnen, ondertussen in het shirt van Lampre-Merida. Het luidde het begin in van een succesvolle profcarrière. Bij UAE Team Emirates won hij in 2017 een rit in de Vuelta a España en in 2018 won hij namens Bahrain Merida een rit in de Giro d'Italia en de BinckBank Tour. Zijn carrière begon vorm aan te nemen en in het Midden-Oosten zat hij goed op zijn plek. 

Mohorič schittert in Tour de France en Milaan-Sanremo

Na ritzeges in de Giro en de Vuelta, was het tijd voor zeges in de Tour. In 2021 lukte het de Sloveen om die doelstelling te verwezenlijken. In de zwaarbevochten zevende etappe richting Le Creusot zat hij in de vroege vlucht. Ook Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Kasper Asgreen en vele andere grote namen zaten mee. De Sloveens kampioen houdt huis in die rit en wint met een ruime minuut voorsprong op Jasper Stuyven en Magnus Cort. Aan het einde van de Tour gaf hij zijn ronde nog meer glans, door ook de negentiende etappe naar Libourne op zijn naam te schrijven. Opnieuw zat hij in een grote vlucht en zette hij zijn concurrenten op een minuut. Later dat jaar werd hij nog tweede in de Ronde van Polen en in de Benelux Tour.

In 2022 heeft iedereen het voor de start van Milaan-Sanremo over Wout van Aert, de rentree van Mathieu van der Poel, en de klassiekercampagne van Tadej Pogačar. Naar Mohorič werd eigenlijk niet gekeken en niemand verwachtte dat hij een geniale maas in de wet had gevonden voorafgaand aan het monument. Op de Poggio di Sanremo maken de topfavorieten elkaar het leven zuur en brengen de sprinters in de problemen. Mohorič blijft in de buurt van de toppers en maakt gebruik van het kat-en-muisspel dat gespeeld wordt. Hij positioneert zich op kop in de afdaling en gaat in vogelvlucht naar beneden. Niemand kan hem volgen en hij komt solo aan in Sanremo. Zijn geheim? Een dropper post, iets wat in het Mountainbiken gebruikt wordt om het zwaartepunt te verleggen, zodat je harder door een bocht kan. Door innovatie te combineren met techniek en vorm heeft Mohorič Milaan-Sanremo op memorabele wijze naar zijn hand gezet. 

Matej Mohoric

Later dat voorjaar toonde hij zich ook nog met goede noteringen in de E3 Saxo Classic, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix, maar in het restant van 2022 wilde het niet echt vlotten voor de slimme Sloveen. Ook in het voorjaar van 2023 bleef hij, ondanks ereplaatsen in koersen als Kuurne-Brussel-Kuurne, Strade Bianche en Milaan-Sanremo, zegeloos en dat begon stilaan te knagen bij een winnaar als Mohoric. 

Na een overwinning in de slotrit van de Ronde van Slovenië bleek het hek van de dam en ook in de Tour de France wist hij weer een overangsrit te winnen, waarna alle emoties eruit kwamen bij Mohoric. Enkele weken na de Tour won hij het eindklassement van de Ronde van Polen, een rit in de Renewi Tour en CRO Race en als klap op de vuurpijl het WK gravel. In Veneto denderde hij met zijn stuurmanskunsten en hardrijderskwaliteiten van iedereen weg en zodoende mag hij 2024 aanvatten als regenboogtrui in de graveldiscipline, wat voor een liefhebber als Mohoric veel waard is. 

Matej Mohoric Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties