Sagan rondt ploegwerk BORA-hansgrohe perfect af, Bernal behoudt roze Wielrennen
Wielrennen

Sagan rondt ploegwerk BORA-hansgrohe perfect af, Bernal behoudt roze

Sagan rondt ploegwerk BORA-hansgrohe perfect af, Bernal behoudt roze

Peter Sagan heeft in Foligno zijn eerste etappezege van deze Giro d'Italia gepakt. De Slowaak rondde het ploegwerk van BORA-hansgrohe perfect af. Egan Bernal behoudt zonder problemen het roze.

In tegenstelling tot een dag eerder besloot het peloton om in deze rit weinig tijd en moeite te besteden aan het vormingsproces van de kopgroep. Eigenlijk was het bij de eerste poging al raak. Samuele Rivi (EOLO), Umberto Marengo (Bardiani), Simon Pellaud (Androni) en Taco van der Hoorn (Intermarché) trokken eropuit. Kobe Goossens (Lotto Soudal) was de enige renner die hier nog naartoe wilde springen en dat ook deed. Daardoor kregen we te maken met een kopgroep van vijf.

Heel groot werd de voorsprong van dit vijftal niet. Zeker niet toen een groot deel van hun bij elkaar gesprokkelde tijd om zeep geholpen werd door een trein. Niet de trein van één van de sprintersploegen, maar een fysieke trein. Ze moesten wachten bij een spoorwegovergang en dit verschil werd niet gecompenseerd door de jury.

BORA-hansgrohe smoort de sprinters

Uiteindelijk was het BORA-hansgrohe dat besliste over het lot van de kopgroep. De ploeg van Sagan zette zich op kop van het peloton. Niet per sé om die vluchters nou zo vroeg mogelijk terug te pakken, maar wel om het de andere sprinters lastig te maken. Dat gebeurde vervolgens dan ook. Eerst kreeg Dylan Groenewegen het moeilijk, daarna moest ook Tim Merlier lossen. Zelfs Giacomo Nizzolo, normaal gesproken een klimmer die best een heuveltje over kan, moest het peloton laten gaan.

Vanaf de top van het klimmetje was het echter nog dertig kilometer tot de finishlijn. Lastig voor één ploeg dus om vanaf daar helemaal door te trekken, ook voor BORA-hansgrohe. Gelukkig voor de mannen van Sagan kregen ze steun van Israel Start-Up Nation. Die ploeg had Davide Cimolai nog mee in het peloton en was niet van plan om de geloste sprinters terug te laten keren. Nizzolo raakte nog verwikkeld in een felle achtervolging, maar had alleen Victor Campenaerts in steun. Een aantal kilometers later moest hij daarom zijn poging staken.

Sagan rondt ploegwerk af

Enige consternatie ontstond toen de bonificatiesecondes in het zicht kwamen. Filippo Ganna nam vernietigend het voortouw, met Bernal in zijn wiel. Remco Evenepoel zag het gebeuren en moest zelf een gaatje dichten op zijn concurrent. Dat lukte, waarna hij nog twee bonificatieseconden binnen kon slepen, Bernal één. Jhonatan Narváez sprintte als waakhond van Bernal mee en zorgde ervoor dat de drie seconden niet naar de Belg gingen.

Vervolgens kon de orde weer wat hersteld worden. De sprintersploegen nestelden zich op kop en bereidden zich voor op de finale. In volle vaart werd er naar Foligno gereden, waar het uitgedunde peloton nog enkele lastige bochten voorgeschoteld kreeg. De meeste renners kwamen hier probleemloos doorheen, behalve Max Kanter. De Duitse sprinter ging tegen de vlakte.

Door de val van Kanter was er een gat in het peloton ontstaan. In een klein groepje was het Fernando Gaviria die als eerste aanging. De Colombiaan kon zijn inspanning echter niet volhouden en werd ingelopen door Sagan. De Slowaak maakte het werk van zijn ploeg perfect af en kwam als eerste over de finish. Door de zege nam hij tevens de leiding in het klassement om de puntentrui over.

Uitslag en klassement na etappe 10 Giro d’Italia 2021

Lees etappe 10 van de Giro d'Italia 2021 terug

Let op: laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws