SD Worx lacht, SD Worx huilt: Reusser wint ondanks mispeer in finale Gent-Wevelgem, maar Wiebes valt hard Wielrennen
Wielrennen

SD Worx lacht, SD Worx huilt: Reusser wint ondanks mispeer in finale Gent-Wevelgem, maar Wiebes valt hard

SD Worx lacht, SD Worx huilt: Reusser wint ondanks mispeer in finale Gent-Wevelgem, maar Wiebes valt hard

Marlen Reusser heeft de vrouwenversie van Gent-Wevelgem weten te winnen. De Zwitserse van SD Worx viel als eerste aan en kon nadien redelijk onbedreigd naar de zege rijden in een wedstrijd die veel crashes kende.

Mochten de mannen rond tien uur al de regen en kou in, de vrouwen konden toen nog even rustig aan doen. Uiteindelijk vertrokken de dames om twee uur 's middags, maar aan de weersomstandigheden was toen niet veel veranderd. Ook zij mochten zich dus opmaken voor een zware koers in Flanders Fields.

Gent-Wevelgem voor vrouwen ontsierd door valpartijen

De openingsfase verliep vrij rustig, zonder echte kopgroep in de eerste helft van de koers. Wel waren er enkele valpartijen te betreuren, met Marta Lach, Fransziska Koch, Kaia Schmid en Marta Bastianelli, Eleonora Gasparrini als slachtoffers. Het gaf eigenlijk alleen maar aan hoe lastig de koers was, zonder dat de hindernissen goed en wel aangevat waren.

Op de zwaarste van allemaal, de vermaarde Kemmelberg, nam topfavoriete Lotte Kopecky de kop. Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) & Anna Henderson (Jumbo-Visma) slopen mee, maar na de Kemmel maakte nog een heel grote groep de aansluiting. Daarbij onder meer Lorena Wiebes, het andere speerpunt van SD Worx.

Op 45 kilometer van de aankomst was het vervolgens weer raak: een gigantische crash, waar zo'n beetje het halve peloton tegen het asfalt klapte op hoge snelheid. Onder meer Chiara Consonni, Georgi, Bastianelli en Niewiadoma waren bij de betrokkenen. Shirin van Anrooij, Elisa Balsamo, Kopecky en Wiebes ontsnapten aan de valpartij, zij waren onderdeel van een groep van zo'n dertig rensters die overbleef na de crash.

Uit die groep ontsnapte Reusser, de Zwitserse stoomlocomotief van SD Worx. Zij pakte met de klap één minuut, met nog 35 kilometer voor de boeg. Reusser wist op de Kemmelberg ook dat haar ploeggenotes Kopecky en Wiebes haar voorsprong zou controleren, waarna ze de laatste dertig kilometer richting Wevelgem nog als tijdrijdster moest afwerken.

SD Worx ziet Wiebes hard vallen, Reusser rijdt verkeerd

Reusser pakte met de klap twee minuten, terwijl het daarna volledig stilviel in de achtervolgende groep. Shirin van Anrooij deed wel even een poging, maar de vogel was al gaan vliegen.

Daarachter liep het alsnog mis voor SD Worx. Wiebes knalde hard op het asfalt en bleef met pijn achter op het asfalt, terwijl ze ook onder meer Elisa Balsamo meenam in haar val. De Nederlandse kon - terwijl Reusser doorstoomde naar Wevelgem - kon rekenen op steun van onder meer Kopecky, maar greep al snel naar haar schouder.

Reusser kwam met haar bijna drie minuten aan in de finishplaats, maar maakte het zichzelf daar nog wel even lastig: ze reed verkeerd, maar met zo'n marge was dat nog niet eens zo'n obstakel. De sprint om plek twee werd even later gewonnen door Megan Jastrab van Team DSM, voor Karlijn Swinkels van Jumbo-Visma.

Uitslag Gent-Wevelgem vrouwen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees Gent-Wevelgem 2023 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw browser!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws