Lutsenko bekroont lange solo en wint eerste editie Serenissima Gravel race Wielrennen
Wielrennen

Lutsenko bekroont lange solo en wint eerste editie Serenissima Gravel race

Lutsenko bekroont lange solo en wint eerste editie Serenissima Gravel race

Alexey Lutsenko heeft de eerste editie van de Serenissima Gravel race gewonnen. In Italië was hij de beste van een klein peloton, door al vroeg in de wedstrijd weg te springen. Het betekende de tweede overwinning in vier dagen tijd, nadat hij maandag al de beste was in de Coppa Agostoni.

Nieuwe wedstrijden zijn altijd leuk, helemaal als het gaat om een race van 126,8 kilometer, met meer dan honderd kilometer gravel. Als onderdeel van het Ride The Dreamland-project van organisator Filippo Pozzato (met ook de Giro del Veneto en Veneto Classic) mochten de renners er aan de kust in Jesolo voor het eerst aan beginnen. Na een tocht landinwaarts richting Treviso, kwamen de renners aan bij het Sile park, alvorens de gang werd gezet richting Piazzola sul Brenta, waar een lokaal circuit van elf kilometer klaarlag. Die moest drie keer worden afgelegd.

Door kleinere ploegen (teams mochten maximaal uit vier renners bestaan), een verbod op oortjes en het wegblijven van mechanische hulp op grote gedeeltes van het parcours werd het een echte gravelwedstrijd. Toch kwam bijvoorbeeld Astana met wegrenners als Lutsenko, Samuele Battistella, Davide Martinelli en Fabio Felline aan de start. Ook Intermarche-Wanty-Gobert (met Taco van der Hoorn), Qhubeka-NextHash en Cofidis deden vanuit de WorldTour mee.

Lutsenko gaat van ver aan

Gravelspecialist of niet, Lutsenko had er duidelijk zin in deze vrijdag. De Kazach van Astana-Premier Tech ging van heel ver in de aanval en toen hij omkeek, zat er niemand in zijn wiel. Doorgaan of wachten? Lutsenko ging voor het eerste. De hardrijder knalde snel een dikke minuut voorsprong bij elkaar en na tachtig kilometer koers was dit gat zelfs gestegen naar 1.15 minuten. Vini Zabù achtervolgde in het peloton, dat nog een kleine vijftig kilometer had om het gat te dichten.

De achtervolgende groep dunde steeds verder uit, totdat er in de laatste drie lokale ronden nog twaalf renners over waren. Onder hen waren onder anderen de vier renners van Intermarché-Wanty-Gobert, maar zij konden niet voorkomen dat Lutsenko zijn voorsprong bleef uitbreiden. De 29-jarige renner uit Kazachstan won maandag nog de Coppa Agostoni en liet zien dat hij zijn goede vorm nog niet kwijt was. Met bijna twee minuten voorsprong betrad hij de laatste 33 kilometer, waarin zijn achtervolgers leken te strijden voor de tweede plek.

Gat richting Lutsenko wordt kleiner

In de eerste van drie lokale ronden (van elf kilometer) werd er plots een hap van de tijd afgehaald. Door toedoen van het Italiaanse team dat aan de start stond, werd het gat verkleint tot 58 seconden. Bij het ingaan van de laatste ronde waren daar slechts zes seconden van afgehaald, terwijl er nog steeds twaalf renners in de achtervolgende groep zaten. In de laatste ronde kwam de voorsprong van Lutsenko echter niet meer in gevaar en konden de achtervolgers sprinten voor de tweede plek. Daarin was Ricardo Minali namens Intermarché-Wanty-Gobert de snelste.

Uitslag Serenissima Gravel 2021

1. Alexey Lutsenko
2. Ricardo Minali + 0.42
3. Nathan Haas "
4. Davide Martinelli "
5. Kevin Van Melsen "
6. Simone Bevilacqua "
7. Luca Braidot + 0.46
8. Daniele Braidot + 0.49
9. Samuele Battistella + 0.56
10. Taco van der Hoorn + 0.58


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws