Astana-Premier Tech

Astana-Premier Tech is een wielerploeg die haar oorsprong vindt in Kazachstan. De ploeg komt uit op het hoogste niveau van de sport, de WorldTour. Vanaf 2021 gaat de ploeg door het leven met deze naam, waar het voorheen bekend stond als Astana Pro Team. In de Leiderstrui houdt het nieuws rond de ploeg bij.

Astana-Premier Tech

Astana vol controverse rond Vinokourov en Armstrong

Astana maakte in 2007 haar intrede in het wielerpeloton als opvolger van de Liberty Seguros-ploeg. Die ploeg moest haar licentie afstaan vanwege verscheidene dopinggevallen, maar met de naamsverandering bleken deze problemen niet verholpen te zijn. Na enkele schandalen, onder meer met de huidige ploegbaas Vinokourov, is de ploeg echter nog altijd actief op het hoogste niveau van de wielrennerij. In die tijd wist men bij de Kazachse ploeg alle grote rondes te winnen.

De ploeg was in 2009 het decor van de comeback van Lance Armstrong, maar ook dat verliep niet geheel zonder controverse. Door financiële problemen ontstonden geruchten dat Armstrong de licentie van de ploeg zou overnemen, maar uiteindelijk richtte hij een nieuwe ploeg op. In de Tour de France van dat jaar werd hij aanvankelijk derde, maar naar aanleiding van zijn dopingbekentenis uiteindelijk geschrapt. Deze Tour de France zou later ook bekend komen te staan door de interne strijd met ploeggenoot Alberto Contador, die die editie van La Grande Boucle op zijn naam schreef.

Astana wint grote rondes en vindt nieuwe sponsor

Niet alleen Contador won voor Astana meerdere grote rondes in de afgelopen jaren. De Spanjaard was in het lichtblauw twee keer succesvol in de Tour en eenmaal in de Giro d'Italia. Vincenzo Nibali won op zijn beurt twee keer de Giro d'Italia en eenmaal de Tour de France. Vinokourov kon in 2015 juichen toen Fabio Aru de Vuelta a España won. Daar kwamen ook nog enkele monumenten bij. Zo won Jakob Fuglsang Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije. 

Eind 2020 liet de Kazachse president weten dat de wielerploeg niet alleen meer gefinancierd zal worden met overheidsgeld. Als een gevolg daarvan startte de zoektocht naar een co-sponsor, die men wist te vinden in het Canadese Premier Tech. Vanaf de start van 2021 ging de ploeg met deze naam door het leven.

Selectie Astana-Premier Tech 2021

Alex Aranburu
Samuele Battistella
Manuele Boaro
Gleb Brussenskiy
Stefan de Bod
Rodrigo Contreras
Yevgeniy Fedorov
Fabio Felline
Omar Fraille
Jakob Fuglsang
Tevgeniy Gidich
Jonas Gregaard
Dimitriy Gruzdev
Hugo Houle
Gorka Izagirre
Ion Izagirre
Merhawi Kudus
Alexey Lutsenko
Davide Martinelli
Yuriu Natarov
Benjamin Perry
Andrea Piccolo
Vadim Pronskiy
Oscar Rodriguez
Javier Romo
Luis Léon Sánchez
Matteo Sobrero
Nikita Stalnov
Harold Tejada
Aleksandr Vlasov
Artyom Zakharov

Officiële ploegsite Astana-Premier Tech.

Astana-Premier Tech nieuws

Lees al het laatste nieuws over Astana-Premier Tech

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties