Sherpa Mikel Landa deelt zijn klimtips aan Remco Evenepoel (en alle andere berggeiten) mee Wielrennen
Wielrennen

Sherpa Mikel Landa deelt zijn klimtips aan Remco Evenepoel (en alle andere berggeiten) mee

Sherpa Mikel Landa deelt zijn klimtips aan Remco Evenepoel (en alle andere berggeiten) mee

Mikel Landa is vanaf 1 januari 2024 dé nieuwe sherpa van Remco Evenepoel, de man die de Belgische wielerkampioen over de bergen van de Tour de France moet gaan loodsen. Bij Soudal Quick-Step zijn ze in hun nopjes met de komst van de Bask, die in gesprek met kledingsponsor Castelli een podcast opnam ter kennismaking.

In dat vraaggesprek van een halfuur gaat Landa dieper in op de mentale strijd die klimmers al fietsende moeten voeren. 'Je denkt dat je als enige moeilijkheden hebt, altijd. Als je om je heen kijkt, denk je: I'm f*cked. Maar in werkelijkheid hebben die andere gasten ook pijn. Elke x minuten zie je weer iemand lossen en zo moet je je eigen grenzen verleggen, door bijvoorbeeld kleine doelen te stellen voor jezelf.'

'Zo is het bijvoorbeeld zo dat je tijdens het drinken voor twee of drie seconden vergeet hoe vermoeid je bent', deelt Landa een trucje. 'Het helpt om te disconnecten. Het helpt ook als je een duidelijk plan en doel voor ogen hebt, waarbij iedereen weet wat hij moet doen. Maar om een goede klimmer te zijn, heb je vooral goede genen nodig', lacht Landa.

Landa: 'Als klimmer moet je passie hebben'

'Elke coureur is anders, maar je moet ook van de bergen houden als klimmer', vervolgt de purist. 'Er moet een passie zijn voor het klimmen, dat je bij het zien van een berg denkt: ik wil de top bereiken, en wel nu. Ook je gewicht en stijl zijn belangrijk, maar tegelijkertijd moet je je inspanningen ook kunnen managen. Je hartslag is daarbij belangrijker dan de kracht die je hebt, dat is waar je je bij een inspanning écht goed op moet focussen.'

Landa is natuurlijk een man die op zijn best is in de grote rondes, waar hij Evenepoel vanaf komend seizoen gaat ondersteunen. 'Het is belangrijk om eerst met Remco te koersen, zodat we elkaar leren kennen en samen tijd kunnen spenderen. In de Tour zal er geen ruimte zijn om fouten te maken en de tijd gaat snel, dus die connectie is van belang.' Richting de Ronde van Frankrijk rijden de twee samen in de Rondes van Algarve en het Baskenland, al was er op het trainingskamp in Spanje ook al een klik.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws