Soudal Quick-Step: roedel krijgt nieuwe pikorde, met Evenepoel als absoluut leider van Wolfpack-beestenboel Wielrennen
Wielrennen

Soudal Quick-Step: roedel krijgt nieuwe pikorde, met Evenepoel als absoluut leider van Wolfpack-beestenboel

Soudal Quick-Step: roedel krijgt nieuwe pikorde, met Evenepoel als absoluut leider van Wolfpack-beestenboel

In onze eindejaarsreeks waarbij alle WorldTour-ploegen nog eenmaal langs de meetlat gelegd worden, zijn we stilaan aangekomen bij de top drie. Voor deze episode houdt het in dat we bij Soudal Quick-Step centraal stellen, de ploeg die het afgelopen jaar meermaals in het oog van de storm belandde. In de Leiderstrui zet het reilen en zeilen van The Wolfpack nog een keer uiteen!

Eendagswedstrijden 2023: Soudal Quick-Step

Het voorjaar van Soudal Quick-Step leek lange tijd in de soep te lopen, maar ploegbaas Patrick Lefevere bleef kalm door te stellen dat de eindafrekening na Luik-Bastenaken-Luik opgemaakt zou worden. Daarmee kreeg de Belg andermaal gelijk: die wedstrijd werd glansrijk gewonnen door kopman Remco Evenepoel, waarmee het voorjaar van Soudal Quick-Step op het nippertje toch nog een gouden randje kreeg.

remco evenepoel

Voor de rest hadden coureurs als Kasper Asgreen, Florian Sénéchal, Julian Alaphilippe en Yves Lampaert het moeilijk om tegen de categorie-Van der Poel/Pogacar op te boksen, maar eerlijk is eerlijk: wie kon daar nu wél een vuist tegen maken? Niemand, dus ook de doorgaans zo sterke klassiekerformatie van Lefevere niet. Tim Merlier won met Nokere Koerse en de GP Fourmies wel weer twee mooie koersen.

In het najaar was de ploeg wel weer continu op punt. Evenepoel won in de zomer achtereenvolgens Clasica San Sebastian en het WK tijdrijden, terwijl Ilan Van Wilder en Andrea Bagioli het Italiaanse najaar kleurden met zeges in Tre Valli Varesine en Andrea Bagioli. Die laatste gaf zijn team ook nog een mooi afscheidscadeau met een tweede plek in de Ronde van Lombardije.

(Grote) rondes 2023: Soudal Quick-Step

De Giro winnen: dat was het grote doel van Evenepoel bij het ingaan van 2023. De Belg leek daar goed naartoe op weg met twee tijdritzeges, maar verscheen vervolgens met corona uit de ronde. In het najaar richtte de Belg zijn pijlen op de Vuelta, maar daar was een jour sans de boosdoener. De Belg richtte zich wonderwel op en ging uiteindelijk naar huis met drie ritten en de bergtrui.

Voor het overige won de Belg de UAE Tour, werd hij tweede in de Ronde van Catalonië en derde in de Ronde van Zwitserland. Van Wilder behaalde daarnaast nog een knappe zege in de Deutschland Tour, terwijl Lampaert in diezelfde week ook nog knap derde werd in de Renewi Tour.

In de Tour de France moest sprinter Fabio Jakobsen de koers voortijdig vertalen, maar door het sterke rijden van Kasper Asgreen in de slotweek behaalde het team uiteindelijk alsnog een ritzege. Daarbij werden er gedurende het seizoen nog tal van ritzeges geboekt, waardoor het totale seizoensaantal uiteindelijk uitkwam op 55 overwinningen.

Soudal Quick-Step: roedel krijgt nieuwe pikorde, met Evenepoel als absoluut leider van Wolfpack-beestenboel

Eindcijfer 2023 Soudal Quick-Step

Soudal Quick-Step wist 55 overwinningen te boeken, won een Monument, een WK en won ritten in alle grote rondes. Daarmee voldeed het team opnieuw aan de standaarden, al is die na de lange succesperiode ook deels gebaseerd op grote klassieke zeges in het Vlaamse voorjaar en de grote ronde-eindklassementen van Evenepoel. Onze (ex-)redactieleden komen uit op een 6,8 als eindcijfer.

Transfers 2023/2024: Soudal Quick-Step

Een ware metamorfose, dat is wat Soudal Quick-Step deze transferwindow heeft doorgemaakt. Tal van lieden die de afgelopen seizoenen aan de basis stonden van heel wat successen verlieten de ploeg. Fabio Jakobsen als absolute kopman, maar zeker ook waardevolle pionnen die inmiddels tot het meubilair behoorden zoals Tim Declercq, Florian Sénéchal, Michael Morkov, Dries Devenyns en Rémi Cavagna.

Tel daar het vertrek van nog altijd talentvolle coureurs als Andrea Bagioli, Mauro Schmid, Davide Ballerini, Ethan Vernon en Stan Van Tricht bij op en je hebt het over een verwisseling van gedaante. Qua ervaring is er alvast een flinke jas uitgedaan, al kwamen er met Mikel Landa (Bahrain Victorious) en Gianni Moscon (Astana Qazaqstan Team) wel twee coureurs met de nodige WorldTour-ervaring bij het team.

gianni moscon

Voor het overige is het vooral jong talent dat volgend jaar tot wasdom moet komen. Met William Junior Leclerf, Antoine Huby en Luke Lamperti zijn er alvast enkel toptalenten overgekomen die er direct kunnen staan, maar dat kan zomaar ook gelden voor Paul Magnier, Gil Gelders en Warre Vangeluwhe. Interessant om te zien hoe dit zich gaat ontwikkelen!

Ingaand: Mikel Landa (Bahrain Victorious), Gianni Moscon (Astana Qazaqstan Team), Jordi Warlop, Gil Gelders, Warre Vangeluwhe, William Junior Leclerf (opleidingsploeg), Paul Magnier, Luke Lamperti (Trinity), Ayco Bastiaens (Alpecin-Deceuninck Development Team) en Antoine Huby (Vendée)

(Voorlopig) uitgaand: Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Tim Declercq, Andrea Bagioli (Lidl-Trek), Florian Sénéchal (Arkéa Samsic), Davide Ballerini, Michael Morkov (Astana Qazaqstan Team), Mauro Schmid (Jayco AlUla), Dries Devenyns (gestopt), Rémi Cavagna (Movistar), Jannik Steimle (Q36.5), Ethan Vernon (Israel-Premier Tech) en Stan Van Tricht (Alpecin-Deceuninck)

Ones to watch 2024: Soudal Quick-Step

Soudal Quick-Step lijkt dan wel een stevige verjongingskuur te hebben ondergaan, in werkelijkheid valt dat heus wel mee. Nog altijd zijn 17 van de 27 renners boven de 27 jaar oud, en met Pieter Serry, Yves Lampaert, Bert Van Lerberghe en bijvoorbeeld Louis Vervaeke zijn er nog altijd genoeg cultuurdragers aanwezig. Daarbij mogen we ook absolute kopman Remco Evenepoel beschrijven als iemand die de ploeg draagt, wat hij volgend jaar ook in de Tour de France wil doen.

Vanuit Belgisch perspectief is het interessant om te zien welke stappen Mauri Vansevenant en Ilan Van Wilder nog kunnen maken in de schaduw van Evenepoel, terwijl de internationale pers ook met interesse zal kijken naar de verdiensten van Julian Alaphilippe, Mikel Landa en Gianni Moscon na een minder jaar. En kan Kasper Asgreen de benen van het voorjaar van 2021 nog eens vinden na zijn kekke Tour de France?

Dan de jongelingen, die met zes zijn binnengekomen. William Junior Leclerf, Antoine Huby en Luke Lamperti staan te boek als absolute toptalenten en in dat opzicht is het heel interessant om te bekijken hoe ze dat in 2024 gaan etaleren onder de vleugels van Lefevere.

(Voorlopige) selectie 2024: Soudal Quick-Step

 1. Julian Alaphilippe
 2. Kasper Asgreen
 3. Ayco Bastiaens
 4. Mattia Cattaneo
 5. Remco Evenepoel
 6. Gil Gelders
 7. Jan Hirt
 8. Antoine Huby
 9. James Knox
 10. Yves Lampaert
 11. Luke Lamperti
 12. Mikel Landa
 13. William Junior Leclerf
 14. Paul Magnier
 15. Fausto Masnada
 16. Tim Merlier
 17. Gianni Moscon
 18. Casper Pedersen
 19. Pieter Serry
 20. Martin Svrcek
 21. Bert Van Lerberghe
 22. Ilan Van Wilder
 23. Warre Vangheluwe
 24. Mauri Vansevenant
 25. Louis Vervaeke
 26. Jordi Warlop
 27. Josef Cerny

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws