Poels en Lopez geven Carr vrijgeleide naar solozege in koninginnenrit Tour of the Alps na spectaculaire val Harper Wielrennen
Wielrennen

Poels en Lopez geven Carr vrijgeleide naar solozege in koninginnenrit Tour of the Alps na spectaculaire val Harper

Poels en Lopez geven Carr vrijgeleide naar solozege in koninginnenrit Tour of the Alps na spectaculaire val Harper

Simon Carr heeft donderdag de koninginnenrit in de Tour of the Alps gewonnen. De 25-jarige Brit van EF Education-EasyPost pakte in de etappe van 141,3 kilometer tussen Laives en Borgo Valsugana uit met een solo van maar liefst 45 kilometer. Leider Juan Pedro Lopez werd verschillende keren bestookt, maar hield goed stand.

In de Tour of the Alps houden ze niet van aankomsten bergop, maar de klimmers met een langere adem konden op dag vier dan écht uitpakken. Geen kortere en steile beklimmingen, maar langere cols. Dat begon al bij de start in Laives met een spervuur aan aanvallen. Klassementsmannen die al op grotere afstand van leider Juan Pedro Lopez zaten, zagen hun kans schoon en snelden daarbij weg van het peloton, waardoor we een omvangrijke kopgroep kregen met heel veel interessante namen.

Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) en Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) waren de belangrijkste aanwezigen, maar met Oscar Rodriguez (INEOS Grenadiers), Carthy's ploegmaat Simon Carr, Lucas Hamilton (Jayco AlUla), Gregor Muhlberger (Movistar) én Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL) zat er heel wat gewicht bij van WorldTour-niveau. Het immer attente Polti Kometa had zich ook niet laten verrassen en stuurde met bergkoning Mattia Bais en Davide Piganzoli ook twee van zijn beste renners mee in de strijd. De derde Italiaan van het gezelschap was Luca Covili (Bardiani-CSF), terwijl er met Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) ook een tweede Spanjaard van de partij was.

Carr beukt Higuita uit het wiel, Foss en Thomas lossen vroeg op de Vetriolo

Op de Passo del Compet (10,2 km a 8,6%) voelde Higuita de benen jeuken en zette hij al van vroeg aan. Aanvankelijk konden Carr én Piganzoli mee, maar de jonge Italiaan, die vorig jaar derde werd in de Ronde van de Toekomst, betaalde leergeld en moest afhaken. Higuita en Carr dus samen over de top met Decathlon AG2R, dat in de achtergrond het peloton mende. De Brit kende een superdag en beukte op de Passo del Vetriolo (9,3 km a 8,6%) zijn Colombiaanse medevluchter uit het wiel. Carr had misschien wel meer dan twee minuten voor op het peloton, maar dat wilde niet zeggen dat het er daar langzaam aan toe ging. Integendeel, want op de pentes van de Vetriolo was er halfweg geen spoor meer van Tobias Foss.

Dé aanval bij de favorieten kwam van Chris Harper. De Australiër lokte onder meer reacties uit van landgenoot Ben O'Connor (Decathlon AG2R) en Romain Bardet (dsm-firmenich Post NL), terwijl Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) een mindere dag kende. De 37-jarige Welshman moest ook vrij vroeg lossen en mocht een kruis maken over de eindzege in de Alpen. Leider Lopez, het Bahrain Victorious-duo Antonio Tiberi en Wout Poels en de verrassende nummer twee van gisteren Giulio Pellizarri( Bardiani-CSF) waren wel bij de les en vormden de rest van de elitegroep.

Harper komt op afschuwelijke wijze ten val, O'Connor is totaal verrast en valt ook

O'Connor legde er nog eens duchtig de pees op met Lopez in het wiel. Bij de anderen kraakte en piepte het in alle voegen, maar Poels had nog wat smeerolie in de benen. De Nederlander counterde de aanval, maar zag de rest in het zicht van de top alsnog terugkeren. In de afzink was het opnieuw Harper die aanviel en hij raakte deze keer wel weg. Ook O'Connor glipte weg en ging achter zijn landgenoot aan, maar kreeg beneden een akelig zicht te zien. Harper was namelijk tegen hoge snelheid onderuit gegaan nadat hij met zijn fiets in een gleuf van het wegdek was terechtgekomen en vol met zijn hoofd tegen een lantaarnpaal knalde. O'Connor was volledig verrast en kwam op exact dezelfde plek ook ten val, maar kon nadien opnieuw aansluiten in de groep der favorieten. Voor Harper zat de Tour of the Alps erop, terwijl de schrik bij de favorieten erin zat en Carr op die manier een vrijgeleide kreeg naar de zege.

Meer nog, de favorieten reden in een slakkengangetje verder en gunden Carr maar liefst drie minuten voorsprong. Valentin Paret-Peintre, de zevende uit het klassement op 48 seconden van Lopez, maakte van die situatie handig gebruik om er vanonder te muizen en kwam snel in de virtuele leiderstrui terecht. De Spanjaard van Lidl-Trek moest zelf de kastanjes uit het vuur halen en haalde samen met Michael Storer, Tiberi, Poels en Bardet Paret-Peintre terug, terwijl O'Connor moest passen.

Carr kwam met een kamerbrede glimlach over de streep, terwijl O'Connor in de smalle straatjes van Borgo Valsugana nog terugkwam en samen met Storer wegglipte. De Australische klimmer verloor weliswaar de sprint van de kleine klimmer, maar boekte in plaats van tijdverlies negen kostbare seconden winst.

Uitslag etappe 4 Tour of the Alps 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news