Kou, regen en monsterachtige lokale ronde deren Juanpe Lopez niet: dubbelslag voor Spanjaard in Tour of the Alps Wielrennen
Wielrennen

Kou, regen en monsterachtige lokale ronde deren Juanpe Lopez niet: dubbelslag voor Spanjaard in Tour of the Alps

Kou, regen en monsterachtige lokale ronde deren Juanpe Lopez niet: dubbelslag voor Spanjaard in Tour of the Alps

De listige en met heuveltjes bezaaide derde etappe in de Tour of the Alps is gewonnen door Juan Pedro Lopez. De renner van Lidl-Trek was na een spectaculaire en afmattende finale de beste in de straten van Schwaz. Lopez neemt ook de leiderstrui over van Tobias Foss.

De eerste twee dagen leverden al behoorlijk memorabele momenten op in de vijfdaagse door de Alpen. Tobias Foss won zijn eerste etappe in dienst van INEOS Grenadiers en de oude rot Alessandro De Marchi zegevierde solo op dag twee. De derde rit rondom Schwaz kende een loodzware finale met vier relatief korte, maar steile klimmetjes. Het peloton moest twee maal de Weerberg én de Pillberg over. Voer voor een selectieve finale dus, en zat toppers aanwezig om de koers in de fik te zetten!

Ganna verrast met merkwaardige solovlucht

Ten opzichte van dag één en twee kenden we op dag drie een behoorlijke omslag in het weerbeeld. Niet veel warmer dan zeven graden én een bak regen waren voorspeld in de Alpen en dat kon de koers weleens gaan bepalen. Eén man kon de kou echter prima weerstaan en ging er al vroeg vandoor. Het was niemand minder dan Filippo Ganna. Het tijdritkanon van INEOS Grenadiers kreeg niemand mee en maakte er dus een solo-avontuurtje van. Zijn ploeggenoot en klassementsleider Tobias Foss kreeg hulp van zijn ploeg, de voorsprong van Ganna was na een uur koersen twee en een halve minuut.

De lange, voor Alpenbegrippen vlakke aanloop naar de tweetrapsraket Weerber-Pillberg kende geen andere hoofdrolspelers. Was Ganna op zoek naar een stevige training of had hij zin om de Tour of the Alps op zijn kop te zetten? Het was wachten op de klimmetjes. De Italiaan had halfweg koers een stevige voorsprong: vier minuten. De steilte van de laatste twee klimmetjes, die ook nog eens tweemaal moesten worden bedwongen, sprak niet in het voordeel van de Italiaan.

Vrieskou en vier stevige colletjes zorgen voor serieuze selectie: Thomas nog niet in Giro-vorm

Op het eerste klimmetje kregen we het antwoord op de vraag wat Ganna van plan was. Zijn voorsprong slonk gestaag op de Weerberg, die stukken tot 17 procent kende. Het werd hier ook al gauw in het peloton een slagveld, waar veel mannen het in de vrieskou wel best vonden en de rol losten. Gijs Leemreize zorgde hier mede voor, hij reed op kop voor Romain Bardet. Nog voor het einde van de Weerberg zat de training van Ganna er bijna op: hij had nog veertig seconden over.

Het leek onvermijdelijk: het peloton was na één van de vier klimmetjes al gedecimeerd en een slagveld lag op de loer. Op de Pillberg was het over en uit voor Ganna en zagen we Leemreize Romain Bardet lanceren. De Fransman vertrok en had direct een gat van twintig meter. Foss moest zich op kop zetten aangezien geen andere ploegen zich hier aan waagden. Een man of vijftien bleven over in de elitegroep. Bardets poging leidde een contra-attack in: Giulio Pellizari en Juanpe Lopez vertrokken en zij geraakten echt weg. Geraint Thomas bleek de mindere van ploeggenoot Foss en moest lossen.

Strijd om de dagzege geopend door Wout Poels, maar Lopez blijkt zeer taai 

Pellizari en Lopez fietsten samen driekwartminuut bij elkaar en behielden die voorsprong op de tweede keer Weerberg. De tweede passage op de Pillberg moest dan de beslissing brengen in de barre en verregende derde rit van de Tour of the Alps. Op de Pillberg probeerde Wout Poels het vervolgens. Hij kreeg een gaatje, maar de dappere Foss - die alles alleen moest doen - reed het langzaam dicht. Vooraan probeerde Lopez zijn Italiaanse vluchtmakker overboord te gooien. Dat lukte, en de Spanjaard zag ook zijn voorsprong op de elitegroep van Foss niet snel afnemen.

Op de top had Lopez nog vijftig seconden en ook nog twintig seconden op Pellizari. Enkel de afdaling restte nog en dus was het opletten geblazen. De klassementstoppers namen niet echt risico's in de linke en steile afzink van de Pillberg. Lopez wist Pellizzari goed af te houden en kachelde langs de rivier de Inn succesvol terug naar finishplek Schwaz. De kleine klimmer van Lidl-Trek toonde zijn emotie op de streep en pakte naast de etappe ook de leiderstrui. Pellizari werd tweede. Foss werd in zijn groene trui derde.

Uitslag derde etappe Tour of the Alps 

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news