Simon Yates bezorgt ploeg en sponsor de rit- en eindzege in AlUla Tour na bloedstollende sprint tussen viertal Wielrennen
Wielrennen

Simon Yates bezorgt ploeg en sponsor de rit- en eindzege in AlUla Tour na bloedstollende sprint tussen viertal

Simon Yates bezorgt ploeg en sponsor de rit- en eindzege in AlUla Tour na bloedstollende sprint tussen viertal

Simon Yates heeft de vijfde en laatste etappe van de AlUla Tour op zijn naam geschreven. Na vier vlakke dagen was er veel spektakel op de zware aankomst van de slotdag. Ook het klassement viel hier in een plooi. Yates schreef en passent namelijk ook het eindklassement op zijn palmares bij.

De vijfde en laatste etappe van de AlUla Tour stond vooral in het teken van de gruwelijke klim naar de Skyviews van Harrat Uwayrid. Deze col - een kleine drie kilometer aan maar liefst twaalf procent gemiddeld - zou in het klassement voor de beslissing gaan zorgen. Vanaf de top was het nog een kleine tien kilometer naar de finish en dus hadden de klimmers goede papieren, maar waren de allrounders niet kansloos voor een etappeoverwinning.

Het begin van de rit ging in een ongenadig hard tempo. Het duurde even voor de kopgroep van de dag was gevormd. Een groep van vier kreeg later gezelschap van drie renners: Yuma Koishi, Heinrik Pedersen, Filippo Conca, Sebastian Kolze Changizi, Polychronis Tzortzakis, Tegshbayar Batsaikhan en Matteo Malucelli. Het zevental kreeg nooit een grote voorsprong en werd op 70 kilometer voor de meet alweer opgeslokt. Het peloton maakte een nerveuze indruk, daar ook waaiers weer op de loer lagen in het bij vlagen adembenemende landschap.

Nieuwe vluchtpogingen stranden steeds vroeg, peloton in gestrekte draf naar monsterklim

In de tientallen kilometers die daarna volgden, probeerden veel renners van kleinere ploegen nog weg te komen. De snelheid in het op hol geslagen peloton bleef echter zeer hoog. Het lukte Iker Bonillo om in zijn eentje een seconde of veertig te nemen, maar duidelijk was dat welke vluchter dan ook het niet zou redden richting de monsterklim naar de Skyviews. Een val op 25 kilometer van de finish maakte nog enkele slachtoffers, waaronder het Italiaanse Movistar-talent Lorenzo Milesi, die er slecht bij lag. In het peloton hield Uno-X Mobility het tempo strak.

Op twaalf kilometer van de finish begonnen de mannen eraan: drie helse kilometers naar het plateau. Achteraan stond de deur open en losten ze bij bosjes. Klassementsleider Tim Merlier moest er nog voor de steilste stroken af. Jayco-AlUla voerde vervolgens het tempo bergop op voor Simon Yates. Van kop af trok de Brit dan door en al gauw had hij nog maar een man of tien in zijn wiel. Davide Formolo zag er goed uit namens Movistar en ook Rafal Majka (UAE Team Emirates) plooide vooralsnog niet.

William Lecerf kiest hazenpad en lost bijna iedereen, behalve Yates, Majka en Fisher-Black

De eerste die echt versnelde was de jonge Belg William Junior Lecerf. Al gauw had de neoprof van Soudal Quick-Step een meter of twintig te pakken op Yates en Formolo. Op de loeisteile stroken keken beide heren - samen met de aangesloten Matteo Sobrero en de teruggekeerde Majka - vooral naar elkaar. Lecerf viel allesbehalve stil, maar bleek toch niet perfect getimed te hebben. Yates keerde terug, samen met Finn Fisher-Black, die erop en erover ging. Sobrero moest passen, Lecerf kon toch weer mee en Yates hing aan het elastiek.

Op de top van de klim won Fisher-Black de bonisprint. Hij pakte drie seconden, Lecerf twee en Yates één. Bovenop sloot ook Majka weer aan. Het viertal, met daarin twee UAE-mannen, begon aan de laatste acht vlakke kilometers met een seconde of vijftien voorsprong op de achtervolgers. De mannen werkten uitstekend samen en koersten af op een sprint met vier. Alleen Majka was kansloos voor de eindzege, hij werkte voor Fisher-Black. De achtervolgers kwamen niet meer terug en de sprint werd aangetrokken door Majka. Het bleek tevergeefs. Yates had het meeste over en sprintte naar de ritzege en de eindzege in de AlUla Tour. Lecerf werd tweede, Fisher-Black derde. In die volgorde completeerden beide mannen ook het eindpodium.

Uitslag etappe 5 AlUla Tour 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws