Slotrit Occitanië na waaiergevecht gewonnen door Bonifazio, Woods grijpt eindzege Wielrennen
Wielrennen

Slotrit Occitanië na waaiergevecht gewonnen door Bonifazio, Woods grijpt eindzege

Slotrit Occitanië na waaiergevecht gewonnen door Bonifazio, Woods grijpt eindzege

De laatste etappe van de Route d'Occitanie is na een boeiend waaiergevecht gewonnen door Niccolò Bonifazio. De Italiaan was de snelste van een klein groepje, waarvan ook Michael Woods deel uitmaakte. De Canadees stelde daarmee zijn eindzege in de ronde veilig.

Ook de slotetappe van de Route d'Occitanie was er één die gepaard ging met veel hitte. Dat was voor de renners in het peloton echter niet per se een reden om het rustig aan te doen. Sterker nog, door de aanwezige wind voelden zij zich genoodzaakt halverwege de rit de boel in waaiers uit elkaar te rammen. Klassementsleider Woods was bij de pinken en ging mee in de eerste waaier.

Snelle mannen in eerste waaier

Door het waaiergeweld in de etappe was het snel gedaan met de kopgroep van zes. Met nog zo'n vijftig kilometer te gaan, werden Niki Terpstra (TotalEnergies) en co ingerekend. De Nederlander was samen met Ben Healy (EF), Winner Anacona (Arkéa), Damien Touzé (AG2R), Nurbergen Nurhykhassym (Astana) en Maxime Urruty (Nice Métropole) aanwezig in de kopgroep. Een aantal van hen nam plaats in de voorste waaier, die uit zo'n 25 renners bestond.

INEOS Grenadiers was met veel man vertegenwoordigd in de groep en nam veel verantwoordelijkheid om de achtervolgende groepen op achterstand te houden. Dat was een logische zet van de Britse formatie: de ploeg had namelijk Elia Viviani mee in de groep. De Italiaan was op papier de snelste man aanwezig in de kopgroep. Hij wist dat hij dan wel moest afrekenen met Max Kanter, Matteo Moschetti en Niccolò Bonifazio, die eveneens van de partij waren. Arnaud Démare had de slag op zijn beurt gemist.

Renners sprinten om dagzege, Woods grijpt eindzege

Terpstra vervulde in de slotfase van de race nog een belangrijke taak door het tempo in de voorste groep ontzettend hoog te houden. Ook pepte hij zijn ploeggenoot Cristián Rodriguez aan om hetzelfde werk op kop te doen als hij. Ondanks wat gemopper deed de Spanjaard zijn beurtjes mee, maar niet zonder resultaat: hun sprinter Bonifazio wist de karwei namelijk te klaren in de sprint. Hij won voor Kanter en Moschetti. Viviani werd teleurstellend vierde.

Woods kwam uiteindelijk als vijftiende over de finish gebold, waardoor hij zeker was van de eindoverwinning in de Franse rittenkoers. Daarmee haalde hij belangrijke punten binnen voor zijn ploeg Israel-Premier Tech, dat strijdt tegen degradatie uit de WorldTour. Hij won de race voor Carlos Rodriguez van INEOS Grenadiers en Jesús Herrada van Cofidis.

Uitslag etappe 4 Route d'Occitanie 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws