Pogacar bekroont sterke week in Slovenië met rit- én eindzege, Mohoric geklopt in sprintje Wielrennen
Wielrennen

Pogacar bekroont sterke week in Slovenië met rit- én eindzege, Mohoric geklopt in sprintje

Pogacar bekroont sterke week in Slovenië met rit- én eindzege, Mohoric geklopt in sprintje

Tadej Pogacar heeft in de slotetappe van de Ronde van Slovenië de puntjes op de i gezet met een nieuwe ritoverwinning. In de finale sprintte hij sneller dan Matej Mohoric, waarmee hij zijn eindzege in de ronde nog wat extra glans gaf.

Na het sterke optreden van Pogacar en Majka de afgelopen etappes was de vijfde etappe in de Ronde van Slovenië er één die op papier geschikt was voor rappe mannen. Die moesten dan echter nog wel een klimmetje zien te overleven, dat op minder dan tien kilometer van de finish gepland stond. Net voordat de renners daar aankwamen, werd de kopgroep van acht teruggegrepen. Etienne van Empel, voorheen nog rijdend voor Vini Zabù, was daarin voor de kijkers uit de Lage Landen de meest bekende naam.

Pogacar valt weer aan, Mohoric volgt

De laatste beklimming van de dag was smal, maar bovenal ook behoorlijk steil. Gemiddeld ging het er 10 procent omhoog, wat ervoor zorgde dat Dylan Groenewegen veel posities verloor. Pascal Ackermann had even daarvoor zijn eigen kansen al opgeofferd met het knechten voor klassementsleider Pogacar. Het was bij UAE Team Emirates dan ook aan de Sloveen om het op de klim te proberen: hij plaatste op de steile stroken zijn demarrage.

Er was maar één renner in staat om het wiel van Pogacar te houden. Dit keer was het niet ploeggenoot Rafal Majka die bijbleef bij de meervoudig Tour de France-winnaar, maar Pogacar's landgenoot Matej Mohoric. Majka zat echter niet heel ver. In de afdaling die volgde wist de Poolse coureur weer aan te sluiten bij de twee Slovenen. Met zijn drieën draaiden ze rond, waarmee ze een ploeterende Luka Mezgec niet lieten terugkeren. De snelle man deed zijn benen ontploffen met een ultieme poging om de koplopers nog bij te halen.

Geen steen-papier-schaar met Mohoric

De andere achtervolgers wisten geen goed samenwerkende coalitie te smeden om het drietal vooraan nog terug te halen, waardoor Pogacar en Majka opnieuw onderling moesten bepalen hoe ze de ritzege gingen verdelen. Met de op papier snellere Mohoric erbij werd het in ieder geval geen potje steen-papier-schaar tussen de drie. In plaats daarvan lieten ze het aankomen op een sprint.

Majka moest zich dit keer schikken in een inleidende rol, waarmee hij Pogacar een duel met Mohoric liet uitvechten. Op de steentje in de finishstraat in Nové Mesto ging Mohoric vroeg aan, maar hij kon het in de lange sprint niet volhouden tegen een rappe Pogacar. De leiderstrui kwam met veel overtuiging langszij en won uiteindelijk met een mooie voorsprong. Mohoric finishte tweede, Majka derde.

Uitslag etappe 5 Ronde van Slovenië 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws