Sénéchal pakt verrassende ritzege in Vuelta na afhaken Jakobsen in slotkilometer Wielrennen
Wielrennen

Sénéchal pakt verrassende ritzege in Vuelta na afhaken Jakobsen in slotkilometer

Sénéchal pakt verrassende ritzege in Vuelta na afhaken Jakobsen in slotkilometer

Florian Sénéchal heeft op machtige wijze de dertiende rit in de Vuelta binnengehengeld. De lead-out van Fabio Jakobsen rondde het af in de sprint nadat zijn kopman in de finale niet mee kon doen door slechte benen. Matteo Trentin werd tweede.

Een klassiek Spaans sprintersritje, maar dan iets langer: meer dan 200 kilometer moesten de renners overbruggen in het vlakke Spaanse land, waardoor het gekende recept bovengehaald werd: de Spaanse pro-continentale ploegen die elk één mannetje vooruit stuurden, met het peloton op het gemakje erachteraan.

Luis Ángel Maté (Euskaltel), Diego Rubio (Burgos-BH) en Álvaro Cuadros (Caja Rural) waren de uitverkorenen, met James Knox van Deceuninck-Quick-Step en Kevin Geniets van Groupama-FDJ als bewakers in het peloton.

Waaiers, of toch niet?

Op zestig kilometer van de meet zagen we plots een poging tot waaiers in het peloton. Zo’n veertig renners, waaronder Primoz Roglic, wisten zich af te scheiden, maar binnen mum van tijd was het feestje al weer over en ging het peloton alsnog in draf naar de finishplaats, Villanueva de la Serena.

Vlak voor de eindspurt was er nog een tussensprint, die gemakkelijk werd gepakt door Jakobsen. Hiermee verstevigde de Nederlander zijn leidende positie in de groene trui, temeer daar Magnus Cort, de nummer twee, niet meedeed. De Deen liet voor de etappe al weten een rustdag te nemen na enkele zware dagen.

Alles op de sprint, Jakobsen krijgt pech

Na de tussensprint ging de focus van het volledige peloton in de laatste tien kilometer op de eindsprint in Villanueva de la Serena. Een koninklijke spurt, want iedereen had de 190 kilometer daarvoor kunnen gebruiken om energie te besparen richting de laatste rechte lijn. Josef Cerny stoomde als een Skoda-vrachtwagen de laatste vijf kilometer in, in dienst van kopman Jakobsen.

Door dit hoge tempo ontstonden er meerdere gaten in het peloton. Zo'n twintig man kon het tempo van de ontketende Cerny bijhouden, die de hele Groupama-FDJ trein wegvaagde. Jakobsen zat op dat moment redelijk goed, maar gooide de handdoek in de ring. De Nederlander Had geen goede benen en kon het gat naar zijn sprinttrein niet meer dichten.

Deceuninck-Quick-Step moest het zo gaan doen in dienst van Sénéchal, die het wiel koos van een renner van Alpecin-Fenix. Trentin kwam nog zeer sterk opzetten, maar de Fransman hield het net: een ongelofelijk verrassende zege van Sénéchal hier in Spanje. Démare en zijn mannen waren in geen velden of wegen te bekennen, terwijl Egan Bernal wat tijd terugpakte op de concurrentie door de gaten in de slotkilometer.

Uitslag etappe 13 Vuelta a España 2021

Lees etappe 13 van de Vuelta a España 2021 terug via ons liveblog!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws