Sneeuw houdt huis: Giro-organisatie wijzigt rit dertien; geen volledige Saint-Bernard-beklimming, maar door tunnel Wielrennen
Wielrennen

Sneeuw houdt huis: Giro-organisatie wijzigt rit dertien; geen volledige Saint-Bernard-beklimming, maar door tunnel

Sneeuw houdt huis: Giro-organisatie wijzigt rit dertien; geen volledige Saint-Bernard-beklimming, maar door tunnel

Het hing al een tijdje in de lucht, maar het is nu definitief bevestigd. Giro-organisator RCS heeft noodgedwongen moeten besluiten om de Col du Grand Saint-Bernard, de col die met zijn 2469 meter hoogte als dak van de Giro diende, deels uit het parcours van rit dertien te schrappen.

Wegens hevige sneeuwval is de top van de klim van buitencategorie bedolven onder een flink pak sneeuw. Deze sneeuwval brengt een bijzonder hoog risico op lawines met zich mee, waardoor het te gevaarlijk is om met het Giro-peloton over de top te trekken. Ook de alternatieve route die de parcoursbouwers hebben uitgetekend is al bekend. De etappe zal nu door een tunnel voeren, waarmee de renners op de desbetreffende col niet hoger dan op 1878 meter hoogte zullen komen.

In het vervolg van de dertiende etappe, die in plaats van 207 kilometer nog 199 kilometer lang is, doemt ook de gevreesde Croix de Coeur-beklimming op (15,5 kilometer aan 8,6 procent). Wanneer de coureurs daar de top bereiken, bevinden ze zich op 2167 meter hoogte. Deze klim mag zich echter niet de nieuwe 'Cima Coppi' (het hoogste punt in de Giro) noemen, daar in de koninginnenrit de slotklim naar Tre Cime di Lavaredo (2304 meter hoog) bedwongen moet worden.

Ook over het bedwingen van de beruchte Passo Giau, die eveneens in de koninginnenrit van vrijdag 26 mei is opgenomen, heerst om dezelfde redenen flinke onzekerheid. Het is voorlopig nog even afwachten wat de Giro-organisatie gaat beslissen.

2 claps
2 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws