Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2023 | Wie staat er op na welverdiende rustdag? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2023 | Wie staat er op na welverdiende rustdag?

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2023 | Wie staat er op na welverdiende rustdag?

Op dinsdag 16 mei maakt het Giro-peloton zich op voor de tiende etappe van de Italiaanse rittenkoers. Een dag eerder hebben de mannen kunnen genieten van een welverdiende rustdag, waarbij ze zich hopelijk weer helemaal hebben opgeladen voor de 'tweede' week in 'de laars'. In de Leiderstrui blikt vooruit op rit numero tien!

Parcours etappe 10 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2023 | Wie staat er op na welverdiende rustdag?

De tiende etappe start in de regio Emilia-Romagna en finisht 196 kilometer verderop in Toscane, aan de Ligurische Zee. De middelgrote stadjes Scandiano en Viareggio mogen zich respectievelijk start- en finishplaats noemen. De rit kan worden gekarakteriseerd als echte overgangsetappe. Het venijn van de etappe zit hem wel duidelijk in het begin, daar de weg direct vanaf de start omhoog loopt.

Het is in de openingsuren eigenlijk geen meter vlak. Bovendien worden er tijdens deze rit veel 'vuile hoogtemeters' gemaakt. Er worden immers verscheidene pittige heuveltjes c.q. bergjes bedwongen die niet in het routeboek zijn opgenomen als zijnde gecategoriseerde beklimming. Dat zijn enkel de Passo delle Radici (33,7 kilometer aan 2,5 procent) en de col naar Monteperpoli (2,6 kilometer aan 8 procent). Als top van de Monteperpoli bereikt is, volgen er nog ruim zeventig 'makkelijke' kilometers richting de finish in Viareggio.

Het peloton doorkruist tijdens deze etappe dus meerdere regio's. Onderweg kunnen ook de cultuurfreaks, die in de Giro d'Italia normaliter sowieso wel aan hun trekken komen, genieten van al het moois dat deze regio's te bieden hebben. Zo passeren de mannen na 110 kilometer het dorpje Castiglione di Garfagnana, wat als een van de mooiste dorpjes van Toscane wordt gezien.

De ultieme slotfase is er eentje die als rechttoe rechtaan gedefinieerd mag worden. De laatste kilometers rijdt het peloton in een rechte streep op de finishlijn af. De mannen die weinig goesting hebben om zich in de debatten te mengen, draaien beter hun hoofd naar rechts en genieten van het prachtige uitzicht op de Ligurische Zee, een onderdeel van de Middellandse Zee.

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2023 | Wie staat er op na welverdiende rustdag?

Tijden
Start: 12.20 uur
Finish: ongeveer 17.15 uur

Weer etappe 10 Giro d'Italia 2023

De afgelopen dagen is er heel wat plenswater over de coureurs heengekomen en ook dinsdag 16 mei lijkt geen uitzondering op de regel. Het kwik zal naar alle waarschijnlijkheid oplopen tot zo'n twintig graden Celcius, wat zeker als een fijne koerstemperatuur gezien kan worden. Indien het echter weer dermate flink hoost, zal al het aan de temperatuur ontleende plezier in een mum van tijd verdwenen zijn.

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2023

Het juist voorspellen van het koersverloop in deze tiende Giro-etappe lijkt enkel weggelegd voor diegenen die ofwel bij Nostradamus in de leer zijn gegaan, ofwel over een bijzonder goed werkende glazen bol beschikken. Het kan namelijk - niet geheel voor het eerst deze ronde - wederom alle kanten op. De kans is groot dat de strijd om in de vlucht van de dag te geraken weer direct zal losbarsten. Het is eveneens zeer aannemelijk dat deze strijd relatief lang zal duren. Dit zagen we bijvoorbeeld ook in de etappe die Ben Healy wist te winnen.

Hoogstwaarschijnlijk zal minstens de helft van de renners in het peloton wel mee willen glippen in de vlucht van de dag, temeer omdat ze op maandag hun benen hebben kunnen opladen. Het feit dat het zwaartepunt zich in het begin van de rit bevindt, draagt natuurlijk ook bij aan een ellenlang maar een zeer waarschijnlijk vermakelijk duel om de zegen te krijgen van het peloton. Maar dan moeten de sprintersteams - en vooral die van de goed klimmende sprinters - natuurlijk wel goedgezind uit hun bed zijn gestapt. Het is immers niet ondenkbaar dat mannen als Michael Matthews (Team Jayco-Alula) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo) hun ploegmakkers er in het begin van de etappe flink de pees op laten leggen, met als doel de pure sprinters van het kaliber Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) of Jonathan Milan (Bahrain Victorious) te lossen.

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2023 | Wie staat er op na welverdiende rustdag?

Mochten de pure sprinters in het begin van de etappe op een onoverbrugbare achterstand worden gereden, zijn er naast Matthews en en Pedersen nóg een aantal mannen in het sprintersgilde die een heuveltje kunnen verteren. We kijken dan in eerste instantie naar Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Filippo Fiorelli (Green Project-Bardiani-CSF-Faizané) en Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa). Laatstgenoemde rijgt al het gehele jaar de ereplaatsen aaneen, ook op momenten dat je hem juist niet verwacht (bijvoorbeeld in de door Aurélien Paret-Peintre gewonnen bergrit, waar hij vierde werd). De poulain van Alberto Contador is eigenlijk een manusje-van-alles en laat dát nou net goed van pas komen in een rit als deze.

Indien het tempo niet al te hoog ligt en er tóch nog met een iets minder sterk gereduceerd peloton gesprint wordt, moeten we ook snelle gasten als Jonathan Milan (Bahrain Victorious), Movistar-troef Fernando Gaviria, Cofidis-sprinter Simone Consonni en het Team DSM-duo bestaande uit Alberto Dainese en Marius Mayrhofer in ogenschouw nemen. De kans dat één van hen wint, is echter niet enorm groot. Maar het is en blijft koers, dus je weet het maar nooit! De laatste zeventig kilometer zijn bovendien dalend of vlak, dus de geloste sprinters hebben tijd om hun wagonnetje weer aan te haken. Normaliter zou ook de veelzijdige Magnus Cort (EF Education-EasyPost) uit de voeten moeten kunnen op dit parcours. De besnorde Deen lijkt dit jaar echter nog niet zijn topvorm van weleer te pakken te hebben, al ziet het er wel uit alsof hij steeds iets beter wordt in de Giro. We staan er dus niet verbaasd van te kijken als dinsdag 16 mei de boeken in gaat als de dag van de wederopstanding van Cort!

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2023 | Wie staat er op na welverdiende rustdag?

Ten slotte geven we ook nog de namen van een aantal typische rasaanvallers mee, want de kans is aanzienlijk dat er een vluchter met de ritzege vandoor gaat. Simon Clarke (Israel-Premier Tech) en Alessandro De Marchi (Team Jayco-Alula) probeerden het in de door Pedersen gewonnen rit al eens. De twee routiniers leken lange tijd op een sprint-à-deux om de zege af te stevenen, maar pokerden iets te lang. Het duo strandde in het zicht van de haven. Ook Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty), Thomas Champion (Cofidis) en Luca Covili (Green Project-Bardiani-CSF-Faizané), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Simone Velasco (Astana Qazaqstan Team) en Brandon McNulty (UAE Team Emirates) zouden zomaar eens het ruime sop kunnen kiezen. Het voorspellen van potentiële vluchters blijft echter altijd schieten met losse flodders. En waarom zou je man in vorm Ben Healy (EF Education-EasyPost) al afschrijven? De openingsfase lijkt hem op het lijf geschreven, dus de kans bestaat dat de hyperactieve Ier zich ook in rit tien niet in bedwang kan houden.

Favorieten etappe 10 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Michael Matthews (Team Jayco-AlUla) en Mads Pedersen (Trek-Segafredo)
Outsiders: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) en Magnus Cort (EF Education-EasyPost)
Longshots: Jonathan Milan (Bahrain Victorious), Simone Consonni (Cofidis), Fernando Gaviria (Movistar), Ben Healy (EF Education-EasyPost), Simon Clarke (Israel-Premier Tech), Filippo Fiorelli (Green Project-Bardiani-CSF-Faizané), Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty), Alberto Dainese en Marius Mayrhofer (allebei Team DSM), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Simone Velasco (Astana Qazaqstan Team) en Brandon McNulty (UAE Team Emirates)

Youri van den Berg

Bij Bet365 ontvang je , bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news