Spannende finale Ronde van Valencia levert dubbelslag op voor Rui Costa, Thymen Arensman nipt tweede Wielrennen
Wielrennen

Spannende finale Ronde van Valencia levert dubbelslag op voor Rui Costa, Thymen Arensman nipt tweede

Spannende finale Ronde van Valencia levert dubbelslag op voor Rui Costa, Thymen Arensman nipt tweede

Rui Costa heeft de vijfde en laatste etappe van de Ronde van Valencia gewonnen. Na een sprint met Thymen Arensman won hij niet alleen de rit, maar ook het algemene klassement. De twee sprongen in diepe finale weg uit de groep met favorieten.

De laatste etappe van deze vijf dagen durende koers kende slechts 93 kilometer. Na een vlak begin van de etappe moesten de renners twee gecategoriseerde klimmen over, waarna een vlakke finale volgde in het centrum van Valencia. Drie Italianen kozen het hazenpad, en reden een voorsprong van rond de twee en een halve minuut bij elkaar.

Dit waren Samuele Battistella (Astana Qazaqstan Team), Davide Gabburo (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè) en Alessandro De Marchi (Team Jayco-AlUla). Vlak voor de top van de tweede klim, La Frontera (met stijgingspercentages van 10%), werd het drie tal bijgehaald en ingehaald. Niet door een compact peloton, want de klassementsrenners waagde een aanval.

Vlasov opent het bal, leider Ciccone kan mee

BORA-hansgrohe-renner Aleksandr Vlasov was de eerste die ten aanval trok. De nummer vier van het klassement kreeg meteen de leider met zich mee, Giulio Ciccone (Trek-Segafredo). Nog voordat de renners de top passeerde, sloten ook Tao Geoghegan Hart (INEOS-Grenadiers) en Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) aan.

In de afdaling kregen de vier coureurs vooraan gezelschap van nog vijf renners. Voor INEOS-Grenadiers was dit Thymen Arensman, maar ook Brandon McNulty en Marc Soler (UAE Team Emirates), Rui Costa (Intermarché-Cricus-Wanty) en vroege vluchter Battistella sloten aan. Het negental aan kop van de koers twijfelde niet en draaide met elkaar rond om de voorsprong uit te breiden.

Na de afdaling volgde nog een goede twintig vlakke kilometers tot de finish in Valencia. Een achtervolgende groep, zonder de sprinters van naam zoals Olav Kooij of Aleksander Kristoff daarbij, kwamen almaar dichter en dichter. Deze groep telde 25 renners, met daarbij veel mannen van Bahrain-Victorious en Bauke Mollema.

Wie pakt alle boni's onderweg en aan de streep?

Vlak voor de streep in Valencia lag eerst nog een bonificatiesprint te wachten. Waar Thymen Arensman de drijvende kracht was achter het tempo in de kopgroep, probeerde Bahrain-Victorious in de achtervolgende groep het gat te dichten. Op een kleine tien kilometer voor de streep sprintte de renners vooraan om de nodige boni's, die wellicht het verschil zouden maken in het klassement.

Waar zijn ploeggenoten in de achtervolging nog volle bak koers maakte, won Bilbao wel de tussensprint met drie bonificatieseconden. Geoghegan Hart werd tweede en leider Ciccone pakte nog een seconde mee. Voor het klassement maakte dit geen verschil, echter kwam alles wel dichter op elkaar te staan.

In de laatste drie kilometer bleef het toch spannend: de achtervolgende groep naderde tot rond de tien seconden. Het sein voor Arensman om ervandoor te gaan. De Nederlander kreeg Costa met zich mee. De twee lieten het aankomen op een sprint met twee. Arensman kwam tot naast het achterwiel van Costa, wat resulteerde in een tweede plek voor hem.

Ciccone verloor hierdoor zijn leidende positie: Costa nam zijn leiderstrui over. Hij won mede door de bonificatieseconden aan de streep deze etappekoers.

Uitslag etappe 5 Ronde van Valencia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws