Briljante Van der Poel verrast Van Aert met golf van aanvallen en waanzinnige sprint bij WK veldrijden Veldrijden
Veldrijden

Briljante Van der Poel verrast Van Aert met golf van aanvallen en waanzinnige sprint bij WK veldrijden

Briljante Van der Poel verrast Van Aert met golf van aanvallen en waanzinnige sprint bij WK veldrijden

Mathieu van der Poel is de nieuwe wereldkampioen veldrijden bij de elite mannen! Na een overheerlijke wedstrijd hielden hij en Wout van Aert elkaar tot in de slotronde in evenwicht. Van der Poel verraste de Belg door te mikken op de sprint en ging daarin vanuit de bocht meteen aan.

Een flitsende start, met Van Aert op de tweede rij en Van der Poel vanaf de eerste. Lars van der Haar startte het snelst en knalde ook als eerste het veld in. Van der Poel bleef in z'n wiel en in derde positie was het brutaal Joris Nieuwenhuis. Van Aert moest even pas op de plaats maken, maar schoof al snel op in het wiel van z'n rivaal.

Van der Haar hield een half rondje stand, maar toen nam Van der Poel al over. Op het klimmetje in het zand (waar Fem van Empel en Shirin van Anrooij) al het verschil hadden gemaakt) gaf hij voor de eerste keer gas. Van Aert moest uit z'n hok komen en op het elastiek kwam hij in de buurt. Van der Poel bleef echter volle bak gas geven, waardoor Van Aert pas vlak voor de balken bij hem kwam.

Na 6.41 minuten hadden Van der Poel en Van Aert de eerste ronde afgelegd, razendsnel. De andere Nederlanders en Belgen haalden de streep al op zo'n twintig seconden. Ook in de tweede ronde keek Van der Poel niet achterom en bleef hij na iedere bocht druk zetten. Wilde hij er een slopende strijd van een dik uur van maken? Van Aert leek het allemaal goed te kunnen volgen, al heb je in de cross niet zoveel aan in het wiel zitten.

Tekst gaat verder onder de video

Van der Poel en Van Aert deklasseren de rest

Bij het ingaan van de derde ronde nam Van Aert voor het eerst over, nadat Van der Poel even over z'n schouder keek en uitdagend het tempo wat minderde. Heel lang duurde het niet, want Van der Poel greep opnieuw het klimmetje aan om het verschil te maken. Hij denderde van de brug af voor het verrassingseffect, maar Van Aert verblikte of verbloosde niet. Ook na de balken had Van der Poel steeds een gaatje, maar meer dan speldenprikjes waren het nog niet.

In ronde vier van de tien was het voor het eerst Van Aert die eens stevig doortrok. Dit keer bleef Van der Poel vrij simpel in het wiel. Wat waren ze aan elkaar gewaagd! En wat een publiek! Nog een brug, nog een bocht, aanzetten en slingeren... Van der Poel besloot in ronde vier voor het eerst niet aan te vallen op de klim na de brug. Ze gingen ronde vijf in met een voorsprong van 28 seconden op Vanthourenhout en Kuypers.

Tekst gaat verder onder de video

Van der Poel pakt gaatjes bij de balken en op het klimmetje

Bijna halfweg koers was het Van Aert die een keertje aanging op de klim, maar een gaatje creëerde hij niet. Dat deed Van der Poel wel weer bij de balken, waar Van Aert steevast moeilijker overheen sprong. Kennis voor de laatste ronde, want Van der Poel keek achterom, zag wat hij had gedaan en liet het daarna op zijn beloop. Ze gingen samen - met Van der Poel de grootste gedeeltes op kop - naar deel twee van de cross. Vanthourenhout had voor plek drie z'n landgenoot Kuypers gelost.

Ronde zeven van de tien was het weer Van der Poel, weer op de klim, maar weer kwam hij niet verder dan een meter of dertig. Van Aert gebruikte de rechte stukken om z'n motor aan te slingeren een aansluiting te houden. De Belg oogde ijzersterk op de stukken op vermogen, Van der Poel had een ijzersterke punch in huis. Het leek erop dat we moesten afwachten wie in de absolute slotfase de volste accu had, mits beide heren foutloos bleven.

Tekst gaat verder onder de video

Ultieme apotheose in overheerlijke cross

Terwijl de twee vooraan even in een status quo terecht kwamen richting de laatste twee rondes, gebeurde er daar achter van alles. Vanthourenhout leek in veilige haven op plek drie, maar Van der Haar en Eli Iserbyt verhoogden het tempo. Ze overvleugelden Vanthourenhout en kwamen bij het ingaan van ronde negen toch tot op achttien seconden van Van der Poel en Van Aert. Het toonde aan dat het tempo er aan het front wat uit was, op weg naar een ultieme apotheose.

Van Aert nam de leiding in het bos, om een aanval van Van der Poel maar te voorkomen. Van der Poel rolde als eerste naar de brug, waar hij het al vaak had geprobeerd. Dat was in de slotronde niet het geval, dus waren er eigenlijk alleen nog de balken om een gaatje te slaan. Van Aert zette aan op de plekken waar Van der Poel het kon proberen en er kwam ook geen aanval bij de balken. Het werd sprinten! Van der Poel pakte het wiel van Van Aert richting de laatste rechte lijn. Van der Poel koos meteen na de bocht de aanval en liet het toch niet op een sprint aankomen. Van Aert was compleet verrast en kwam er niet meer overheen. Iserbyt won het sprintje van Van der Haar voor plek drie.

Uitslag WK wielrennen 2023 - mannen elite

Results powered by FirstCycling.com

Lees het WK veldrijden 2023 terug in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina of app.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws