Sprintkoppel Van Aert-Kooij debuteert glansrijk in Tour of Britain: Nederlander wint voor zijn ploegmaat Wielrennen
Wielrennen

Sprintkoppel Van Aert-Kooij debuteert glansrijk in Tour of Britain: Nederlander wint voor zijn ploegmaat

Sprintkoppel Van Aert-Kooij debuteert glansrijk in Tour of Britain: Nederlander wint voor zijn ploegmaat

Olav Kooij heeft de eerste etappe in de Tour of Britain gewonnen. Na een rit van 163,6 kilometer - van Altrincham naar Manchester - kwam het aan op een massasprint. Wout van Aert trok de sprint aan voor de Nederlander, die makkelijk won. Achter hem rolde Van Aert als tweede over de finish.

Vijf leiders in de eerste rit in Groot-Brittannië. James Fouché (Bolton Equities Black Spoke), Zeb Kyffin, Jack Rootkin-Gray (Saint Piran), Harry Tanfield (TDT-Unibet Cycling Team) en Frederik Dversnes (Uno-X) vonden elkaar en kregen wel wat ruimte van het peloton. Daar was het uiteindelijk Jumbo-Visma dat de controle nam.

Toen de eerste gecategoriseerde klim zich aandiende, kregen Rootkin-Gray en Dversnes het al lastig vooraan en had Fouché juist uitstekende benen. De Nieuw-Zeelander viel meerdere keren aan en pakte de bergpunten op de eerste klim, nadat Tanfield al een tussensprint had gewonnen. Uiteindelijk hielden we wel gewoon vijf leiders. Zij hadden bij het ingaan van de laatste tachtig kilometer een voorgift van anderhalve minuut.

Lees verder onder de video

Jumbo-Visma controleert richting potentiële sprint

Nadat Fouché ook de bergpunten op de tweede gecategoriseerde had gepakt, en zich zo verzekerde van de eerste bergtrui, kon de blik langzaam worden gericht op het peloton. Daar zagen we Wout van Aert als bidondrager rondrijden, in de wetenschap dat hij zich in de finale moest geen smijten voor sprinter Kooij. Het was echter INEOS Grenadiers dat het tempo bepaalde in het pak, met nog een lastige fase in het verschiet.

Op de laatste serieuze klim van de dag was het Tanfield die als eerste moest lossen uit de kopgroep, nadat hij een bocht bijna miste. De vier overgebleven renners hielden anderhalve minuut over, met nog vijftig kilometer te gaan.

Jumbo-Visma en BORA-hansgrohe namen in de finale vervolgens het voortouw. Het tempo ging de hoogte in en op 25 kilometer van de finish was het tijdsverschil teruggebracht naar vijftig seconden. De drie leken kansloos, maar gaven zich niet zomaar gewonnen. Zo hielden ze de voorsprong tot binnen de laatste tien kilometer op een halve minuut.

Desondanks viel het de kant van de sprinters op. De samenwerking was weg tussen de vluchters, waardoor ze een makkelijke prooi waren voor het peloton. Op twee kilometer van de streep was de laatste vluchter ingelopen. Een renner van BORA probeerde de lead-out van Jumbo-Visma te ontregelen, maar dat zinde Van Aert niet. De Belg haalde hem terug en trok daarna de sprint aan voor Olav Kooij. Dat ging perfect, Kooij won. Van Aert werd zelf nog tweede.

Uitslag etappe 1 Tour of Britain 2023

Results powered by FirstCycling.com

4 claps
4 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws