Sprookjes bestaan: AG2R-stagiair Tronchon wint bergetappe Ronde van Burgos, Sivakov nieuwe leider Wielrennen
Wielrennen

Sprookjes bestaan: AG2R-stagiair Tronchon wint bergetappe Ronde van Burgos, Sivakov nieuwe leider

Sprookjes bestaan: AG2R-stagiair Tronchon wint bergetappe Ronde van Burgos, Sivakov nieuwe leider

Bastien Tronchon, remember the name! De 20-jarige Fransman is sinds 1 augustus stagiair bij AG2R Citroën Team, waar hij vanuit de beloftenploeg mocht ruiken aan de WorldTour. In zijn eerste koers als prof zonder contract ging hij mee in de vlucht in de derde etappe van de Ronde van Burgos. Hij overleefde de loeisteile Picón Blanco, haakte in de finale aan bij de ontketende Pavel Sivakov van INEOS Grenadiers en won doodleuk de sprint. Sivakov is de nieuwe leider in het klassement.

Met slechts 156 kilometer was andermaal geen lange etappe, maar er moest wel voor het eerst serieus geklommen worden. Richting de eerste klim van de dag - de Alto de Cereceda - was de strijd om de kopgroep hevig. Op de klim werden er pas verschillen genoteerd, met een groep van zeven die los kwam. Edoardo Affini van Jumbo-Visma was de bekendste naam. De Italiaan kreeg Bastien Tronchon (AG2R), Jesús Ezquerra (Burgos), Joel Nicolau (Caja Rural), Vojtech Repa (Kern Pharma), Ibai Azurmendi (Euskaltel) en Edward Ravasi (EOLO) mee.

Sivakov en López komen weg op Picón Blanco

Halfweg koers hadden de zeven een kleine vier minuten voorsprong. Dat het vooraan hard ging, bleek wel uit het feit dat Azurmendi en Ravasi op het heuvelachtige parcours werden gelost. De twee gaven niet meteen op, maar werden wel op flinke achterstand gezet. Over de Alto de Retuerta bleef het een status quo, met vijf leiders, de twee gelosten inmiddels op anderhalve minuut en het peloton op dik vier minuten. De oorlog zou pas beginnen op de Picón Blanco, met Bahrain Victorious dat in het peloton het tempo opvoerde.

In de kopgroep was het Nicolau die op de Picón Blanco op de pedalen ging staan. Hij kreeg alleen Tronchon en Repa nog mee, maar de drie werden al snel op de hielen gezeten door het peloton. Daar ging Bahrain op de klim van kop, omdat er al snel werd aangevallen. INEOS Grenadiers probeerde het eerst met Tao Geoghegan Hart, maar de Brit kwam samen met Vincenzo Nibali nog niet weg. Pavel Sivakov en Miguel Ángel López zetten wel een succesvolle INEOS-Astana-samenwerking op poten.

Sivakov en López reden een mooi gaatje bij elkaar. Op de mistige top van de Picón Blanco kwamen Nicolau en Repa als eerste twee boven, voor de geloste Tronchon. Sivakov en López passeerden op 27 seconden, met de andere favorieten op een minuut van de leiders. Na de top was er nog 35 kilometer te gaan, te beginnen met een lastige afdaling. Door de mist en veel gevaarlijke bochten hielden de moeders thuis voor de buis hun hart weer even vast. Sivakov en López raapten in de afzink Tronchon al op en ze kwamen ook dichter bij het duo op kop.

Sivakov en Tronchon blijven over, aanvallen in peloton

Eenmaal beneden hadden we vijf koplopers: Sivakov, López en de drie overgebleven vroege vluchters Nicolau, Repa en Tronchon. EF Education-EasyPost probeerde in het peloton erachter nog wel tempo te maken, maar de voorsprong van de leiders groeide naar dik een minuut. Het was vijf tegen drie, met EF voor Ruben Guerreiro en een mannetje van BORA-hansgrohe in het peloton en de vijf vooraan die goed ronddraaiden. Met nog zeventien kilometer voor de wielen was het gat al 1.17 minuten. Dat moest toch goedkomen voor Sivakov en consorten?

Op de Alto de Bocos (2,1 kilometer aan 5,7 procent) op tien kilometer van de streep hadden de renners nog kansen om iets aan de situatie te doen. Het was echter al op een kort hobbeltje ervoor dat Sivakov duidelijk maakte wie de sterkste was vooraan. De Fransman kreeg de dappere Tronchon mee, met Nicolau die op een gaatje bleef zitten. Verrassend genoeg was het voor López op en samen met Repa werd de Colombiaan nog voor de laatste klim opgeslokt door het peloton. Daar deed onder meer Wilco Kelderman grote beurten in dienst van Jai Hindley namens BORA. Ook EF bleef gas geven.

Het zorgde ervoor dat Sivakov en Tronchon op de Alto de Bocos nog vijftig seconden over hadden, met nog 8,5 kilometer te gaan. Het was het teken voor Guerreiro om namens EF vol aan te gaan. Hij reed het peloton even aan flarden, maar de rest sloot snel weer aan, alvorens Kelderman zijn beurten weer deed. Sivakov probeerde op kop om Tronchon te lossen, maar de 20-jarige landgenoot van Sivakov maakte indruk en hield stand, ondanks al een hele dag in de vlucht achter de rug. En dat zonder contract!

Sivakov of Tronchon?

Terwijl klassementsleider Santiago Buitrago namens Bahrain in de afzink nog wat tijd probeerde goed te maken, werd wel duidelijk dat Sivakov en Tronchon het in de laatste vijf kilometer gingen volhouden. Sivakov deed daarbij al het werk alleen, met de onbekende Tronchon die pas in de laatste drie kilometer een beurtje deed. Dat kwam vooral omdat het peloton tot binnen de halve minuut kwam, met Kelderman weer die het tempo maakte en zo zorgde dat het flink uitgedunde groepje favorieten nooit stilviel.

Sivakov en Tronchon moesten vooraan vol doortrekken om ervoor te sprinten, maar het kwam wel zo ver. Sivakov slingerde op kop de laatste kilometer in, maar sprintte eigenlijk niet echt toen Tronchon hem overvleugelde en opging voor een bizar knappe zege. Het peloton kwam op een half minuutje binnen. Daarmee is Sivakov de nieuwe leider in het klassement en heeft Tronchon straks een sterke positie aan de onderhandelingstafel bij AG2R...

Uitslag etappe 3 Ronde van Burgos 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws