Arensman pakt eerste profzege in klimtijdrit Ronde van Polen en hijgt nieuwe leider Hayter in de nek Wielrennen
Wielrennen

Arensman pakt eerste profzege in klimtijdrit Ronde van Polen en hijgt nieuwe leider Hayter in de nek

Arensman pakt eerste profzege in klimtijdrit Ronde van Polen en hijgt nieuwe leider Hayter in de nek

Thymen Arensman heeft de zesde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. In een klimtijdrit van 11,8 kilometer was hij uiteindelijk ruim sneller dan de twee jonkies van INEOS Grenadiers: Magnus Sheffield en Ethan Hayter. Hayter is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement, elf seconden voor Arensman.

Om 13.54 uur vertrok de eerste renner van het podium en er moest vanuit de start meteen geklommen worden. Geen al te steile klim, maar wel tien kilometer omhoog. In het openingsuur lagen de eindtijden redelijk dichtbij elkaar, met één man die er bovenuit stak. Josef Cerny van Quick Step-Alpha Vinyl was aan de finish in 18 minuten 54 seconden, aan gemiddeld 37,4 kilometer per uur. Daarmee was hij 49 seconden sneller dan de voorlopige nummer twee Syver Wærsted van Uno-X. Ook Ryan Mullen (BORA) was op 50 seconden aardig rap.

Sheffield en Arensman maken indruk

Cerny bleef niet al te lang op de hotseat zitten. De Tsjech mocht dan de beste zijn in het eerste uur, rond de klok van 15.00 uur kwam de ene na de andere snelle man binnen. Thomas De Gendt dook als eerste onder de snelste tijd, acht seconden rapper dan Cerny. Hij had de hotseat nog niet gevonden, of zijn tijd werd verpulverd door Magnus Sheffield van INEOS Grenadiers. De 20-jarige Brit dook nog eens 59 (!) seconden onder de tijd van De Gendt. Lawson Craddock van Team BikeExchange-Jayco nestelde zich tussen Sheffield en De Gendt, wel nog 42 seconden langzamer dan Sheffield. Ook Daan Hoole van Trek was een seconde sneller dan Cerny, die zo zakte naar de voorlopig vijfde snelste tijd.

Tijd voor het laatste uur, waarin de klassementskleppers aan bod kwamen, maar het eerst tijd was voor Arensman. De Nederlander van DSM startte als nummer 24 van het klassement en hij maakte zijn naam als tijdrijder weer eens waar. De tijd van Sheffield werd met zeven seconden scherper gezet. Tijdrispecialist Rémi Cavagna van Quick Step deed nog een goede poging, maar hij kwam met een tijd van precies 18 minuten op een voorlopige derde plaats terecht. Voor Arensman werd het nu echt spannend, toen rond de klok van 16.15 uur iedereen vertrokken was, ook klassementsleider Sergio Higuita.

Wat doen de klassementsrenners in laatste uur?

Bij de renners die nog na Arensman startten, was er toch eentje die eruit knalde. Ethan Hayter van INEOS moest in staat worden geacht om de Nederlander te bedreigen. De Brit deed een goede poging, maar kwam aan de finish niet verder dan een derde tijd, zelfs nog een seconde achter ploeggenoot Sheffield. Het begon er nu toch wel heel mooi uit te zien voor Arensman, die ook specialist Matteo Sobrero zich zag stukbijten op de beste tijd. De Italiaan van BikeExchange - nog ritwinnaar in de Giro-tijdrit - klokte een voorlopige achtste tijd.

In de absolute slotfase was het wachten op de top drie, met Quinten Hermans, Pello Bilbao en Higuita. Ze kwamen allemaal niet eens in de buurt van de tijd van Arensman, die daarmee deed waar hij al zo lang van droomde: een wedstrijd winnen bij de profs. Als bonus is hij nu de nieuwe nummer twee in het klassement, achter Hayter. Higuita zakte door zijn tijdrit naar plek acht in de rangschikking.

Uitslag etappe 6 Ronde van Polen 2022

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws