Steek in de zij speelt op bij Arensman in slotfase Giro-bergrit: Nederlander zakt van 9 naar 11 in klassement Wielrennen
Wielrennen

Steek in de zij speelt op bij Arensman in slotfase Giro-bergrit: Nederlander zakt van 9 naar 11 in klassement

Steek in de zij speelt op bij Arensman in slotfase Giro-bergrit: Nederlander zakt van 9 naar 11 in klassement

Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) was dinsdag de enige van de klassementsmannen die zijn ploeg aan het werk zette om de voorsprong van Roman Bardet (dsm-firmenich PostNL) te beperken. De Italiaan zag witte trui-concurrent Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike) in de slotfase in de problemen komen en mocht op zijn beurt rekenen op complimenten van roze trui Tadej Pogacar. Bij INEOS Grenadiers sprak Geraint Thomas zich uit na de rit, terwijl Thymen Arensman zijn minieme tijdsverlies wist te verklaren.

Pogacar loofde de manier van koersen van Tiberi, die zijn ploeg liet werken richting de slotklim en zelf ook een aanvalspoging deed, wat hij eerder ook al probeerde richting Prati di Tivo. 'Hij heeft de lef om dat te doen en dat maakt hem mijn grootste concurrent', stelde Pogacar, die er zichtbaar van baalde dat hij niet mee kon dingen om de ritzege.

'Het was een heel lastig dag, direct vanaf het begin', aldus Tiberi bij Eurosport. 'De strijd om de kopgroep van de dag was fel en voor ons zat Damiano Caruso uiteindelijk mee, wat natuurlijk perfect was. In de finale besloten we met het oog op Bardet de ploeg op kop te zetten, wat de jongens heel goed deden. Damiano wachtte dan nog eens om mij te ondersteunen, waarna hij twee of drie kilometer hard op kop reed.'

'De benen waren goed en ik besloot dus maar aan te vallen, zodat ik de concurrentie kon peilen', somt hij op. 'Ik sta nu zesde en ik zou ook niet willen dat Bardet voor mij zou komen te staan. Ik heb mijn portie pech al gehad op Oropa en ik wil mijn goede benen nu vooral gebruiken om tijd te winnen, ook met het oog op de tijdrit. Ik voel mij sterk en dat is een heel mooi gegeven na de rustdag.'

1161172472

Thomas en INEOS kozen voor conservatieve tactiek

Uijtdebroeks verloor uiteindelijk negen seconden op Tiberi, terwijl Arensman 22 seconden verloor aan de finish. De Nederlander van INEOS Grenadiers staat net als kopman Thomas niet bekend om zijn kracht in dit soort ritten, waardoor INEOS voor een conservatieve tactiek koos.

'We wisten dat een groep met goede klimmers vermoedelijk weg zou blijven en dat UAE-Team Emirates het tempo zou bepalen. Met de tegenwind richting de finish zou het geen al te gekke finale worden, dus ik denk dat we over een prima rit mogen spreken. Het was één van de makkelijkste bergop aankomsten, alhoewel Bahrain Victorious uiteindelijk nog een stevig tempo reed', aldus Thomas bij Cycling Pro Net.

'Toch reed Tiberi een beetje nergens heen met zijn aanval, wetende dat het tegenwind was. Dit was geen dag om het verschil te maken, dus we verkozen om bij de andere ploegen te rijden. Er komen nu drie tricky dagen aan en dan mogen we ons opmaken voor een zwaar weekeinde. Ik voelde me goed, dus dat was fijn. En dat geldt ook voor de ploeg.'

Arensman liet op Instagram van zich horen na afloop van de etappe. 'Altijd lekker om de tweede week te beginnen met een steek in je zij tijdens de laatste twee kilometers', gaf de Nederlander met gevoel voor cynisme mee. 'Het was dus niet de beste start van deze tweede week, maar zo slecht waren de benen nog niet eens. Er komen nog enkele mooie etappes aan', kijkt hij reikhalzend vooruit. Arensman zakte in het klassement van negen naar elf, doordat vluchters Romain Bardet en Filippo Zana hem passeerden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws