Stoïcijns en lachend gaan Roglic en Vingegaard door de Vuelta-persconferentie: 'Kuss kan ook winnen, hè!' Wielrennen
Wielrennen

Stoïcijns en lachend gaan Roglic en Vingegaard door de Vuelta-persconferentie: 'Kuss kan ook winnen, hè!'

Stoïcijns en lachend gaan Roglic en Vingegaard door de Vuelta-persconferentie: 'Kuss kan ook winnen, hè!'

Van Primoz Roglic wisten we het al jaren, maar ook Jonas Vingegaard kan er wat van! De twee leiders van Jumbo-Visma schoven donderdag aan bij een persconferentie richting de Vuelta a España en ze hadden het duidelijk naar hun zin. Soms lachend, maar vooral stoïcijns werd er vooruit gekeken naar wat komen gaat, In de Leiderstrui schreef mee.

Op de vraag van deze website hoe Vingegaard uit de Tour de France is gekomen, volgt een soortgelijk antwoord als die van zijn performance coach Mathieu Heijboer, een dag eerder. 'Ik voelde me vrij goed, al is dat op dit moment moeilijk vast te stellen. In de race weten we pas hoe mijn benen zullen reageren', zegt de Deen.

Vingegaard en Roglic voor de vierde keer samen naar grote ronde

De tweevoudig Tourwinnaar is het eens met de stelling dat de loodzware Vuelta hem moet liggen. 'Primoz en ik kijken ernaar uit', knikken de twee. Het is dan ook niet de eerste keer dat ze samen aan een grote ronde beginnen. In 2020 reed Vingegaard nog als knecht voor Roglic in de Vuelta en in 2021 en 2022 gingen ze allebei naar de Tour. Dit wordt dus de vierde grote ronde met z'n tweeën.

'We hebben al vaker samen gekoerst en dat werkt altijd goed', zegt Vingegaard, die niet wil spreken over een onderlinge strijd of een bepaalde rolverdeling. 'Op de weg zullen we wel zien wie er beter is. Winnen is het doel, we koersen met elkaar en niet tegen elkaar. Eerste en tweede in Madrid? Dat zou geweldig zijn, maar winnen is het belangrijkste.'

'We hebben een sterk team, dus op dit moment hoeven we niet te kiezen tussen Jonas en mij. We moeten alleen maar beseffen dat we de Vuelta willen winnen', vult Roglic aan. 'Kuss kan ook winnen, hè!', zegt hij er met een serieus gezicht bij. Roglic kan het weten, want hij deed de Vuelta sinds 2020 ieder jaar. Dit wordt zijn vijfde deelname op rij, waarvan hij er drie won. 'Waarom ik hier ieder jaar kom? Ik had weinig keus, na mijn crashes in de Tour in 2021 en 2022', lacht hij. 'Ik heb hier mooie herinneringen, ik ken de finales. Hopelijk kunnen we daar de goede dingen uit halen. De Vuelta is meer relaxed, ik hou ervan.'

Lees verder onder de foto.

Stoïcijns en lachend gaan Roglic en Vingegaard door de Vuelta-persconferentie: 'Kuss kan ook winnen, hè!'
Roglic en Vingegaard, vorige jaar samen winnend in de Dauphiné

Jumbo-Visma tegen Remco Evenepoel?

Jumbo-Visma kan dit jaar na de Giro d'Italia (Roglic) en de Tour de France (Vingegaard) ook de Vuelta winnen. Dan moet er echter wel worden afgerekend met een hele bult aan sterke klassementsmannen. Het deelnemersveld is absurd sterk, met eigenlijk alleen Tadej Pogacar en Carlos Rodriguez die er van de grote namen in de wielersport niet zijn. Wel Remco Evenepoel, wel Geraint Thomas en Egan Bernal, wel João Almeida en Juan Ayuso en wel Aleksandr Vlasov.

Uiteraard gaat de focus vooral naar titelverdediger Evenepoel, een renner waartegen Vingegaard nog weinig gekoerst heeft. 'Evenepoel is één van de mannen om rekening mee te houden, één van de beste renners in de wereld. Hij wordt steeds beter, dus we moeten zien hoe we hem kunnen verslaan. Het verschil tussen Tadej en Remco? Moeilijk. Ik heb nog niet veel tegen Remco gekoerst, dus ik weet niet hoe ze zich tot elkaar verhouden', blijft Vingegaard bij de feiten.

'Er doen veel jongens mee die klaar zijn', zegt Roglic dan met gevoel voor understatement. Zaterdag kunnen ze alvast een eerste tik uitdelen aan de concurrentie, met een ploegentijdrit door Barcelona. Vingegaard houdt het ook wat dat betreft droog en straight. 'We hebben een sterke ploeg voor de ploegentijdrit, hopelijk wordt het een mooie dag voor ons.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws