Strong heeft de sterkste sprint in huis in openingsrit Tour of Britain Wielrennen
Wielrennen

Strong heeft de sterkste sprint in huis in openingsrit Tour of Britain

Strong heeft de sterkste sprint in huis in openingsrit Tour of Britain

Corbin Strong heeft de eerste etappe in de Tour of Britain gewonnen. De Australiër won de sprint van een uitgedund peloton op een oplopende aankomst. Strong is ook meteen de eerste leider. Topfavoriet Pidcock werd vijfde, diens ploegmaat Omar Fraile strandde op de tweede plaats.

De eerste etappe van de Tour of Britain beloofde meteen pittig te worden. Het parcours ging heel de tijd op en af, waarna de aankomst lag op het Glenshee Ski Centre. Een klim van 8 kilometer, die aan 3,1 procent gemiddeld niet al te steil was. In de laatste vijf kilometer liep de weg op aan 4,8 procent gemiddeld. Echt iets voor de puncheurs dus.

Vijf leiders krijgen beperkte voorsprong, Israël en INEOS controleren

In het kletsnatte Aberdeen werd om 12.15 uur het startschot gegeven. Vijf renners kozen voor een dagje voorop rijden. Hun namen: Matt Gibson, Stephen Bassett, Jake Scott, Matthew Teggart en Martin Bugge Urianstad. Met nog honderd kilometer te gaan bedroeg hun voorsprong op het peloton een dikke twee minuten.

Israel-Premier Tech wilde broodnodige punten scoren en zette daarom Reto Hollenstein op kop van het peloton. De Zwitser hielde de voorsprong van de leiders keurig onder de twee minuten. Ook INEOS Grenadiers was wel geïnteresseerd in een sprintje bergop en de Britse formatie besloot mee de achtervolging te mennen.

Niet Pidcock maar Fraile wordt uitgespeeld bij INEOS

De vijf leiders draaiden goed rond en hun voorsprong bedroeg dan ook nog steeds 1.50 minuten op 30 kilometer van de aankomst. In het peloton deed INEOS Grenadiers er alles aan om de voorsprong te doen slinken, maar in de kopgroep draaide het - mede door de aanwezigheid van twee koppeltjes ploegmaats - enorm goed rond. Met nog acht kilometer te gaan hadden de vijf nog steeds 1.20 minuten voorsprong. De laatste acht kilometer liepen echter op, wat wel eens in het nadeel van de vluchters kon spelen.

Op twee kilometer van de aankomst werden de vijf dappere vluchters dan toch gegrepen. INEOS Grenadiers legde een strak tempo op, zodat we op een sprint afstevenden. In functie van Pidcock dacht iedereen, maar het was ploegmaat Fraile die de sprint opende. Strong had echter nog iets meer punch in de benen en kwam nog uit het wiel van de Spanjaard. Pidcock werd uiteindelijk vijfde.

Uitslag etappe 1 Tour of Britain

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws