Superduo Kooij-Van Aert krijgt het weer voor mekaar; ook tweede rit Tour of Britain blijkt koud kunstje Wielrennen
Wielrennen

Superduo Kooij-Van Aert krijgt het weer voor mekaar; ook tweede rit Tour of Britain blijkt koud kunstje

Superduo Kooij-Van Aert krijgt het weer voor mekaar; ook tweede rit Tour of Britain blijkt koud kunstje

De tweede rit van de Tour of Britain is een prooi geworden voor Olav Kooij. De renner van Jumbo-Visma was de beste in Wrexham, waar na slechts 110 kilometer koers gespurt werd om de dagoverwinning.

Tussen het Vuelta- en Bretagne Classic-geweld op zondag spurtte Kooij op zondag na een machtige lead-out van Wout van Aert naar de dagzege in de openingsrit. Hierdoor mocht de man uit Numansdorp met de leiderstrui om zijn schouders van start gaan in de tweede rit, die maandag werd verreden in de omgeving van Wrexham.

Het was al vrij snel duidelijk dat ook etappe twee uit zou lopen op een massaspurt: vanuit de start vertrokken er vier vluchters, maar Jumbo-Visma-hardrijder Jos van Emden zorgde ervoor dat dit kwartet nooit serieus aanspraak mocht maken op de dagoverwinning. Abram Stockman (TDT-Unibet), Jacob Scott (Bolton Equities), Callum Ormiston (Global 6) en Finn Crockett (Saint Piran) hadden desondanks hun plekje verdiend in het wedstrijdverhaal van deze etappe.

Kruijswijk op kop peloton namens Jumbo-Visma

Onderweg deed ook Steven Kruijswijk van de geelzwarte formatie uit Nederland zijn duit in het zakje, waardoor ze de mannen voorop eigenlijk constant zagen rijden met een voorsprong van twintig seconden. Niet echt bemoedigend als je pakweg Stockman heet, als je bij het achterom kijken de Jumbo-Visma-brigade binnen handbereik ziet...

Op goed twaalf kilometer was het verhaal van de mannen voorin over, waarna de focus op de verwachte eindspurt kon: ploegen als INEOS Grenadiers en Movistar wilden vanaf dat moment ook graag vooraan zitten, maar Nathan Van Hooydonck behield het plekje van Jumbo-Visma aan het front van het peloton met zijn brede schouders.

Richting de laatste drie kilometer zette INEOS-hardrijder Magnus Sheffield zijn kwaliteiten in op kop van de grote groep, wat ze aanzet was van een tombola aan opstomende coureurs. BORA-hansgrohe kwam er op 2,5 kilometer van de meet goed uit met vier mannen, maar werd vervolgens overrompeld door Jumbo-Visma-stoomwals Edoardo Affini.

Achter de Jumbo-Visma's ging een man van DSM-firmenich hard tegen de grond nadat hij in de mangel kwam met Kooij, waardoor vijf coureurs zich los konden wrikken van de rest. Van Aert slingerde zijn motor vervolgens aan, waarna het voor Kooij een koud kunstje was om het allemaal af te maken.

Uitslag etappe 2 Tour of Britain 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws