Taaramäe knalt naar dubbelslag op Picón Blanco; Carapaz en Kuss zakken er compleet doorheen Wielrennen
Wielrennen

Taaramäe knalt naar dubbelslag op Picón Blanco; Carapaz en Kuss zakken er compleet doorheen

Taaramäe knalt naar dubbelslag op Picón Blanco; Carapaz en Kuss zakken er compleet doorheen

Rein Taaramäe heeft de eerste bergrit van de Vuelta gewonnen. De Est bleek de beste van een kopgroep van acht die een vrijgeleide kreeg en is ook de nieuwe leider. Bij de klassementsrenners was het een kwestie van renners afstrepen, Primoz Roglic hield zich zeer goed staande.

Nadat de start uitgesteld werd door een val van onder meer Fabio Jakobsen (zonder al te veel erg), vertrok het peloton voor een lange onderneming van 200 kilometer naar Picon Blanco. De eerste aanvaller van de dag luisterde naar de naam Ryan Gibbons, maar zijn solo-aanval zette niet veel zoden aan de dijk.

Een poging van een achttal even later wel. Enkele ex-ritwinnaars waren present, evenals jongens die met hun talent ook wel tot wat in staat geacht moesten worden. De namen: Tobias Bayer (Alpecin-Fenix), Lilian Calmejane (AG2R Citroën Team), Joe Dombrowski (UAE-Team Emirates), Taaramäe (Intermarché), Jesús Antonio Soto (Euskaltel), Jetse Bol (Burgos-BH), Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) en Julen Amezqueta (Caja Rural).

Robert Gesink nestelde zich namens Jumbo-Visma op kop van het peloton en hield de voorsprong even rond de drie minuten. Toen ze merkten dat geen van de concurrenten ging helpen, liet de Nederlandse ploeg de voorsprong ver oplopen. Negen minuten kregen de mannen voorin cadeau, genoeg om voor de dagzege en leiderstrui te strijden. Althans, dat was de bedoeling van de Jumbo’s.

Strijd op alle fronten op loodzware slotklim

In de aanlopende fase naar de Picón Blanco slonk het gat van de acht vooraan ineens zienderogen. 8.30 minuut werd binnen no time 5.30 minuut, door de toenemende nervositeit in het peloton. Dit zette zich door tot de voet van de Picón Blanco, wat ook vooraan voor gespuis zorgde. Met name Calmejane werd erg onrustig, de Fransman koos het hazenpad maar wel al snel een muis voor de kat.

Uiteindelijk begonnen de mannen met zo’n 3.30 minuut voorsprong aan de steile slotklim, waar Bol als eerste moest lossen. Ook Alpecin-Fenix-renner Bayer overspeelde zijn kaarten wat, terwijl Bahrain Victorious in het peloton de handschoen oppakte. Het eerste slachtoffer daarvan was Lucas Hamilton, die heel vroeg moest lossen.

Voorin was het Dombrowski die zijn klim leek in te delen zoals in de Giro, waar hij de rit naar Sestola op dag vier wist te winnen. De taaie Taaramäe volgde gezwind, maar elkaar de loef afsteken bleek een hele opgave.

Jumbo-Visma’s passen vroeg, Carapaz in problemen

Sepp Kuss moest verrassend genoeg heel vroeg passen op de Picón Blanco, terwijl ook Steven Kruijswijk niet lang bij kon blijven. Hetzelfde gold voor witte trui Andrea Bagioli, die zijn tricot zou verliezen. Bahrain bleef imponeren met vier man, maar de eerste aanval kwam van David de la Cruz op drie kilometer van de finish. Dat betekende de doodsteek voor Richard Carapaz, één van de kopmannen van INEOS Grenadiers.

Een andere INEOS-telg, Adam Yates, trok zich er niks van aan en voerde de forcing. Hierop werd alles op een lint getrokken, maar vervolgens stokte het weer wat en kon ook Carapaz terugkomen. Het bleek echter uitstel van executie, want de Ecuadoriaan leed zienderogen in de mist van Picón Blanco. Roglic bekeek het allemaal op zijn gemakje.

Voorin was het Taaramäe die de sterkste bleek, de Est ging zo tien jaar na zijn eerste Vuelta-zege zijn tweede binnenhalen namens Intermarché-Wanty-Gobert. Andermaal een grote zege voor de Belgische ploeg, die in de Giro ook al succesvol was met Taco van der Hoorn.

Movistar steekt andermaal dolk in de rug van Carapaz

Nadat Carapaz definitief afgeschud was, zagen we Alejandro Valverde de boel vol gas bij de hand nemen met Miguel Ángel López en Enric Mas in zijn spoor. In de slotkilometer was het uiteindelijk Mas die een zeer sterke indruk maakte, terwijl Roglic zich daar allemaal niet druk om maakte.

Uitslag etappe 3  Vuelta a España 2021

Volg LIVE etappe 4 Vuelta a España 2021 in ons liveblog

Lees je via de app? Klik dan op deze link!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws