Terpstra keert terug op apocalyptische Gent-Wevelgem van 2015: 'Op het randje van het toelaatbare' Wielrennen
Wielrennen

Terpstra keert terug op apocalyptische Gent-Wevelgem van 2015: 'Op het randje van het toelaatbare'

Terpstra keert terug op apocalyptische Gent-Wevelgem van 2015: 'Op het randje van het toelaatbare'

Niki Terpstra was donderdag te gast in de 32e aflevering van Cycloo Wielercafé. De 39-jarige Nederlander, die eerder ook al aanschoof bij Laurens ten Dam in Live Slow Ride Fast, keerde in bijzijn van marathonschaatser Christiaan Hoekstra nog eens terug naar de 2015-editie van Gent Wevelgem.

De editie van een kleine negen jaar geleden staat in het geheugen van de koersliefhebber gegrift als een koers voor echte beesten. Het waaide er toen zo hard, dat de renners letterlijk van hun fiets waaiden en in de sloot terechtkwamen. In de apocalyptische weersomstandigheden reed Terpstra leek en werd de renner van Etixx-Quick Step toch nog tweede achter de Italiaan Luca Paolini van Katusha.

Terpstra wilde de koers laten afgelasten

Hoekstra gaf aan dat het naar zij mening de mooiste wedstrijd was die hij zag. 'Als tv-sport was dit briljant. Ik weet nog dat ik die dag zelf wilde gaan fietsen, dus ik zette de koers op televisie op om de start te kunnen zien en daarna om te bekijken of er ruimte is in het middenstuk om zelf te gaan trainen, maar ik kan je al zeggen dat ik niet gefietst heb die dag. Het was spektakel en het waaide toen bij ons ook heel hard, maar ik vond het echt heroïsch om te zien.'

Terpstra eindigde dus als runner-up. 'Daar baalde ik wel van, want ik vond het een hartstikke leuke wedstrijd. Wel op het randje van het toelaatbare en misschien zelfs erover heen, want er zijn toen heel veel renners gevallen, omdat ze omvergewaaid werden. Als je dan ziet dat er zoveel wind staat, dan moet je de koers sowieso afgelasten, vind ik, maar de koersdirecteurs waren op Radio 1 dan bloedserieus: 'In de auto viel het wel mee!' Als je het raampje dicht doet, dan zal het wel in orde geweest zijn, maar iedereen vond het zo'n leuke wedstrijd, dus het is dan wel heel moeilijk om hem af te lassen.

'In extreme omstandigheden zal de koersdirecteur de wedstrijd altijd laten doorgaan, want dat levert gegarandeerd veel kijkcijfers op. Op een gegeven moment komen we achter een huis vandaan en blaast de zijwind het halve peloton omver. Thuis is het natuurlijk heel interessant, maar er liggen er wel een paar met gebroken botten daar, dus misschien is windkracht acht gewoon te veel. Al bij al was het wel leuk en moet je als wielerliefhebber wel gek zijn om dit niet tof te vinden.'

Bekijk hier nog eens het waaierspektakel in de Gent-Wevelgem van 2015

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws