Terpstra stelde ambities bij na teleurstellingen: 'Nu heb ik meer lol in de wedstrijd' Wielrennen
Wielrennen

Terpstra stelde ambities bij na teleurstellingen: 'Nu heb ik meer lol in de wedstrijd'

Terpstra stelde ambities bij na teleurstellingen: 'Nu heb ik meer lol in de wedstrijd'

Niki Terpstra start zondag aan zijn veertiende Ronde van Vlaanderen. Eén keer wist de Nederlander hem te winnen (2018), maar dit jaar staat vooral in het teken van ploeggenoten helpen. En die rol heeft Terpstra bij het Franse TotalEnergies inmiddels geaccepteerd, alleen al om meer plezier aan de koers te beleven.

Nadat Terpstra voor Quick Step al eens als zesde (2012 en 2014), tweede (2015) en derde (2017) was geëindigd in de Ronde van Vlaanderen, was het in 2018 eindelijk raak. Na een mooie solo kwam de Nederlander alleen aan in Oudenaarde, waar hij na Parijs-Roubaix (2014) zijn tweede grote klassiekers wist te winnen. Het jaar daarop vertrok de inmiddels 37-jarige Terpstra naar het Franse TotalEnergies, waar hij nooit meer in de buurt kwam van die resultaten. Renners als Anthony Turgis en Dries Van Gestel lijken hem voorbijgestreefd, terwijl ook Peter Sagan dit seizoen de ploeg heeft versterkt.

Voor Terpstra kwam dan ook de omslag om zich meer te richten op een rol als knecht, wat hem goed lijkt te bevallen. 'Dit jaar zal ik me vooral in dienst stellen van de ploeg. Ik hoop natuurlijk dat ik goede benen heb op de dag van de Ronde van Vlaanderen en dat ik zo ver mogelijk kan komen. Maar hoofdzaak is gewoon mijn ploegmaten helpen. Op een gegeven moment is het ook voor mij duidelijk geworden. Als ik de lat te hoog leg voor mezelf in die wedstrijden, dan was het vaak een teleurstelling dat het totaal niet ging, dat ik niet eens in de buurt kwam van mijn ambities. Dat is dan niet leuk en ik heb gewoon mijn ambities bijgesteld. Uiteindelijk heb ik nu meer lol in de wedstrijd.'

Terpstra kent kracht van goede knechten: 'Niet te beroerd dit terug te doen'

Ondanks dat Terpstra het even lastig heeft gehad om de omslag te maken, geniet hij nu weer meer van het koersen. 'Het was even lastig om van kopman terug te gaan naar helper, maar ik heb ook mijn resultaten kunnen halen door de hulp van goede helpers. Ik ben niet te beroerd om dit terug te doen', zo laat hij weten tegenover Het Laatste Nieuws. Bij TotalEnergies laat Sagan zondag overigens verstek gaan, nadat hij zijn seizoen begon met corona en bronchitis en nooit de vorm kon aantikken waarin hij serieus meedeed voor winst.

Door afwezigheid van Sagan hebben ze bij TotalEnergies geen grote favoriet in huis en is het volgens Terpstra vooral kijken naar drie renners. Daarbij wel de opmerking dat Terpstra tijdens het interview nog niet wist dat Van Aert zondag door ziekte vermoedelijk niet aan de start staat. 'Wout van Aert heeft een super goed begin van het seizoen gehad. Mathieu van der Poel heeft een mooie comeback gemaakt. Sowieso gaan we die twee van voren zien. Kasper Asgreen, de winnaar van vorig jaar, rijdt ook hartstikke goed en is een specialist op dit gebied en heeft een super goede ploeg achter zich staan. Die drie gaan sowieso van voren zitten.'

Selectie TotalEnergies Ronde van Vlaanderen 2022

Anthony Turgis
Dries Van Gestel
Edvald Boasson Hagen
Daniel Oss
Maciej Bodnar
Niki Terpstra
Geoffrey Soupe


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws