Terwijl zijn vader vecht tegen de Russen, maakt 19-jarige Oekraïner Ponomar zich op voor Giro Wielrennen
Wielrennen

Terwijl zijn vader vecht tegen de Russen, maakt 19-jarige Oekraïner Ponomar zich op voor Giro

Terwijl zijn vader vecht tegen de Russen, maakt 19-jarige Oekraïner Ponomar zich op voor Giro

Het zijn geen makkelijke tijden voor Andrii Ponomar. De 19-jarige Oekraïner maakt zich op voor zijn tweede start in de Giro d'Italia, maar ondertussen zullen zijn gedachten bij zijn vader zijn. Ponomar senior vecht in de Donbas tegen de Russen, die het thuisland van de familie Ponomar deels bezetten.

De wieg van Ponomar, die kampioen is van zijn land en dus in de Oekraïense kleuren rondrijdt, staat in Chernihiv. Dit is een stad ten noordoosten van Kiev, waar hevige gevechten uitbraken tijdens het begin van de invasie. De stad met 300.000 inwoners werd omsingeld en op die manier afgesloten van de rest van het land.

Het lukte de Russen echter niet om door te stoten naar Kiev en enkele weken later verlieten de troepen van Vladimir Poetin het noorden van Oekraïne en dus ook Chernihiv. De stad werd grotendeels verwoest achtergelaten en vele burgers vonden de dood.

Ponomar zelf woont in Italië, waar zijn moeder en zus zich na de inval bij hem hebben gevoegd. Vader Ponomar is als militair in Oekraïne gebleven om te vechten tegen de Russen, waar hij al enkele jaren tegen strijdt. De wielrenner kan zo nu en dan nog communiceren met senior.

De beloftevolle coureur van Drone Hopper-Androni Giocattoli werkte vorig jaar op 18-jarige leeftijd zijn eerste Giro d'Italia af, die hij knap als 67e beëindigde. Dit jaar heeft hij zich via het Circuit Cycliste Sarthe (40e) en de Ronde van Sicilië (43e) toegewerkt naar de Ronde van Italië, waar Ponomar aan de zijde van Natnael Tesfatsion en Jefferson Alexander Cepeda start.

Zijn ploeg, onder leiding van Gianni Savio, steunt de jongeling in deze moeilijke tijden. Zo stond het op 2 maart collectief in een Oekraïens tenue aan de start van de Trofeo Laigueglia, om hun ploeggenoot op die manier een hart onder de riem te steken. Iets wat Ponomar zonder meer kan gebruiken in deze moeilijke tijden.

5 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws