Favorieten etappe 4 Ronde van Romandië | 40 (!) kilometer klimmen en regen in koninginnenrit Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Ronde van Romandië | 40 (!) kilometer klimmen en regen in koninginnenrit

Favorieten etappe 4 Ronde van Romandië | 40 (!) kilometer klimmen en regen in koninginnenrit

De vierde etappe van de Ronde van Romandië is er één om naar uit te kijken! Met zo’n veertig kilometer bergop kan de etappe met recht als de koninginnenrit van de rittenkoers worden bestempeld. Leiderstrui bespreekt het parcours, het weerbericht en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 4 Ronde van Romandië 2022

Favorieten etappe 4 Ronde van Romandië | 40 (!) kilometer klimmen en regen in koninginnenrit

Zaterdag is het menens in de Ronde van Romandië. De klassementsrenners kunnen zich opmaken voor een dag met de nodige klimkilometers. In totaal moeten de renners zo'n veertig kilometer klimmen. De laatste daarvan is de Grimentz (6,2 kilometer aan 7,1 procent), maar hierna zijn de renners nog niet bij de finish. De streep ligt namelijk enkele kilometers later.

Na de passage op de laatste gecategoriseerde beklimming gaat het nog een paar keer op en af, waarna de finishlijn getrokken ligt bovenop een steil laatste stukje. Dat het in de laatste vier kilometer nog aan 5,2 procent gemiddeld omhoog gaat, zegt voldoende over de lastigheid van het laatste stukje.

Weer etappe 4 Ronde van Romandië 2022

Onaangename vooruitzichten voor de renners in de Ronde van Romandië: er is zaterdag namelijk een behoorlijk grote kans op buien. Al bij de start in Aigle lijkt het flink te gaan regenen, terwijl dat ook op de top van de slotbeklimming verwacht wordt. Met een temperatuur van vijf graden Celsius zal dat ronduit koud aanvoelen voor de coureurs. Je moet er maar tegen bestand zijn.

Favorieten etappe 4 Ronde van Romandië 2022

Wie zich de Ronde van Romandië van vorig jaar herinnert, zal ongetwijfeld nog weten dat het toen in de vierde etappe ontzettend rotweer was. De zege ging toen naar Michael Woods, die in een merkwaardige finale Ben O'Connor voorbleef. De Canadees was even daarvoor samen met Geraint Thomas op kop gekomen, maar die kwam in de slotmeters van de etappe ongelukkig ten val. Deze drie zijn dus in ieder geval voldoende bestand tegen de lastige omstandigheden van zaterdag.

Dan moeten zij echter wel zien af te rekenen met een ontzettend sterk blok aan coureurs van BORA-hansgrohe. Aleksandr Vlasov is daar de grote man en hij is al het hele jaar door uitstekend in vorm. Tel daar de aanwezigheid van Sergio Higuita, Patrick Konrad en Felix Großschartner bij op en je hebt een team waarmee je nog verschillende kanten op kunt gaan.

Ook bij Bahrain Victorious kunnen ze op sterke mannen rekenen. Daar hebben ze Damiano Caruso en Dylan Teuns om mee te spelen. Beide renners waren de afgelopen weken al aan het feest, dus kunnen hun goede vorm meenemen naar deze rit. Bij Cofidis is het uitkijken naar Ion Izagirre, die vaak ook wel raad weet met chaotische bergritten.

Klassementsleider Rohan Dennis zal proberen zijn karretje aan te haken bij de andere favorieten, maar qua klimkracht en explosiviteit schatten we hem minder in dan de andere klassementsrenners. Wellicht dat zijn ploeggenoot Sepp Kuss in dat geval wat kan profiteren van de aanwezigheid van zijn Australische ploeggenoot.

Als laatste noemen we nog het jonge duo van UAE Team Emirates, Juan Ayuso en Brandon McNulty. Beide renners weten zich steeds vaker te meten met de gevestigde orde en kunnen er hier dus zomaar met de zege vandoor gaan. Ook Thibaut Pinot is na lang blessureleed weer helemaal terug. Zo won hij onlangs nog een rit in de Tour of the Alps.

Favorieten lezers etappe 4 Ronde van Romandië 2022

Poll

Wie wint etappe 4 van de Ronde van Romandië 2022?

Jannick van der Hooft (E-mail: j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws