Teuns klopt Dennis in extremis in eerste etappe Ronde van Romandië Wielrennen
Wielrennen

Teuns klopt Dennis in extremis in eerste etappe Ronde van Romandië

Teuns klopt Dennis in extremis in eerste etappe Ronde van Romandië

Dylan Teuns heeft de eerste etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De Belg was op de hellende aankomst in Romont de sterkste. Rohan Dennis, die tweede werd, nam de leiderstrui over van Ethan Hayter, die betrokken was bij een massale valpartij op zo'n dertien kilometer van de finish.

Op dag twee van deze Zwitserse rittenkoers kregen de renners een heuvelachtig parcours voorgeschoteld. Het inspireerde alvast enkele renners om er op uit te trekken. Een vijftal kreeg al snel de goedkeuring van het peloton: Julius Johansen (Intermarché-Wanty-Gobert), Tim Naberman (Team DSM), Thomas Champion (Cofidis), Antoine Debons en Valere Thiébaud (beide Zwitserse selectie). De vijf vonden elkaar snel en de vlucht van de dag was gevormd. Carlos García Pierna (Equipo Kern Pharma) probeerde nog naar de vijf te springen, hij had echter geen succes.

De Plus doet beulswerk, Champion pakt bergtrui

In het peloton was het Laurens De Plus die namens INEOS Grenadiers tempo maakte. Onder een staalblauwe hemel kregen de vluchters een voorsprong van maximaal 3.30 minuten. De Britse ploeg met klassementsleider Hayter bracht het verschil beetje bij beetje terug en met nog zo'n 45 kilometer te gaan was de voorsprong van de kopgroep al geslonken naar slechts vijftig seconden. INEOS leek van plan om er een harde finale van te maken.

Vooraan werden de krachtsverhoudingen intussen duidelijk. Champion en Debons reden op een helling weg van Naberman, Johansen en Thiébaud. De laatste drie werden al snel ingelopen door het peloton, waar nog steeds met name De Plus het werk deed. Champion en Debons hadden er tijdens de etappe al een flinke onderlinge strijd voor de bergtrui opzitten. Met nog één klim van derde categorie te gaan, ging Champion met drie punten voorsprong in het virtuele klassement aan de leiding. De Fransman hoefde echter alleen in het spoor te blijven van Debons om de bergtrui veilig te stellen.

Hayter rijdt opvallend achterin

De twee koplopers zouden echter niet meer meedoen om de punten op de laatste klim, want op dertig kilometer van de finish werden ze ingelopen. Waar Champion na afloop het podium op mocht voor de bergtrui, kon Debons zich troosten met de prijs voor de strijdlust. Een opvallend beeld was dat Hayter met de naderende finale veel achteraan het peloton reed, waar de rest van zijn ploeggenoten vooraan de groep reden. Het was echter niet de eerste keer dat Hayter dit seizoen opvallend veel achterin reed om in de finale gewoon bij de eersten te finishen.

Het tempo lag in het peloton intussen hoog. De ploegen wilden hun kopmannen vooraan afzetten voor de laatste hellingen. Op een ongecategoriseerde helling trok Andrey Amador namens INEOS alvast hard door; verschillende renners moesten daardoor het peloton laten gaan. Ondertussen zat Hayter nog steeds in één-na-laatste positie.

Hayter verliest leiderstrui door massale val

Het peloton koerste in volle vaart richting de laatste gecategoriseerde klim van de dag, Massonnens (1,9 km aan 5,4%), die vooral in het middengedeelte wat steile stukken kende. In de chaos van het positioneren ontstond er een grote valpartij. Klassementsleider Hayter was één van de grootste slachtoffers; de jonge Brit bleef liggen aan de kant van de weg liggen en was zijn leiderstrui zo goed als kwijt. Wel kon hij na een paar minuten weer de etappe hervatten. Andere belangrijke renners die bij de val betrokken waren of werden opgehouden waren Ion Izagirre en Rigoberto Urán.

Door de val bleef er een peloton over van ongeveer vijftig à zestig renners. Van de eerste renners in het klassement zaten in ieder geval Dennis (tweede) en Geraint Thomas (vierde) nog in de eerste groep. Voor de renners die werden opgehouden was het door het hoge tempo onmogelijk om nog terug te keren, waardoor verschillende klassementsrenners hun kansen op een goed eindklassement konden vergeten.

Op zes kilometer van de streep koos Rémi Cavagna voor de aanval. De Franse kampioen sloeg meteen een mooie kloof en achter hem waren er nog weinig renners die konden/wilden achtervolgen. Na enige aarzeling zette Israel-Premier Tech zich toch op kop. Ook INEOS droeg uiteindelijk bij aan de achtervolging. Op twee kilometer van de finish werd Cavagna zodoende ingelopen. Thomas werd door INEOS bij het begin van de laatste hellende kilometer voooraan afgezet. Ayuso trok vervolgens door en kreeg Dennis mee die er vervolgens op en erover ging. De Australiër trok snoeihard door en leek de overwinning te pakken. Ware het niet dat Teuns vlak voor de meet Dennis nog passeerde.

Uitslag etappe 1 Ronde van Romandië 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws