Tiberi beschrijft zijn weg terug en is ploeg dankbaar voor terugkeer in peloton na 'laagste punt' uit zijn leven Wielrennen
Wielrennen

Tiberi beschrijft zijn weg terug en is ploeg dankbaar voor terugkeer in peloton na 'laagste punt' uit zijn leven

Tiberi beschrijft zijn weg terug en is ploeg dankbaar voor terugkeer in peloton na 'laagste punt' uit zijn leven

Het Giro d'Italia-peloton werd woensdag opgeschrikt door de opgave van Cian Uijtdebroeks van Visma | Lease a Bike. De nummer vijf van de algemene rangschikking en drager van de witte trui was te ziek om verder te koersen, waardoor zijn tricot automatisch werd overgedragen naar de nummer twee in dat klassement: Antonio Tiberi, namens Bahrain Victorious de hoogst geplaatste Italiaan in de rangschikking.

'Ik heb nu de witte trui, maar dit was niet de manier waarop ik had verwacht deze te pakken', aldus de coureur in zijn flashinterview na afloop van de door landgenoot Jonathan Milan gewonnen etappe. 'Ik voel ook mee met Cian, ik denk niet dat dit makkelijk voor hem zal zijn', sprak hij zijn uitgevallen concurrent nog wat moed in na diens opgave.

'Ik heb nu het wit en doe nog mee in het klassement, dus daar ben ik trots op en blij mee', gaat hij verder. Bij Bahrain Victorious mikken ze verder nog op de Duitse sprinter Phil Bauhaus, die na de diskwalificatie van Tim Merlier (Soudal Quick-Step) als achtste eindigde. 'Daar moet ik Phil voor feliciteren, want we hebben er goed voor gewerkt', complimenteert hij zijn ploeggenoten.

Tiberi kijkt al uit naar zwaar weekeinde met tijdrit en bergetappe

'Voor mij zijn dit niet de makkelijkste dagen. Ik houd niet zo van de snelheid op het vlakke, doe mij maar de bergen', lacht Tiberi na afloop. 'In de komende ritten kan het wel weer eens zwaar worden. Donderdag staan er veel heuvels op het programma, waarna er een zwaar weekeinde volgt met de tijdrit en de rit richting Livigno.' Tiberi heeft in de strijd om de witte trui 56 seconden voorsprong op landgenoot Filippo Zana, die voor Jayco AlUla uitkomt. Thymen Arensman staat namens INEOS Grenadiers derde, op 1.25 minuut van de Italiaan van Bahrain Victorious.

Jonge Italiaan Tiberi ging door hel is dankbaar voor steun Bahrain Victorious

Bij het vallen van de avond ging Tiberi nog wat meer in op het dragen van de witte trui en wat dat voor hem als Italiaan in de Giro betekent. 'Voor een Italiaan is het dragen van een trui in de Giro een van de mooiste prestaties voor een wielrenner. Het is een droom die uitkomt – en om morgen op de eerste startrij te staan ​​voor mijn thuisfans die mij sinds dag één zo geweldig hebben gesteund. Het dragen van deze trui is een voorrecht waarvan ik beloof dat ik mijn uiterste best zal doen om dit tot in Rome te eren', zei hij op de ploegsite.

Ook ging hij in op de situatie waar hij nu staat en dat die er niet was geweest zonder de dalen in zijn leven. Tiberi werd in 2023 ontslagen door Lidl-Trek nadat bekend werd dat hij een kat had doodgeschoten. 'Ik kom uit een van de laagste punten van mijn leven en nu is dit een van de beste. Het is zo geweldig dat mensen mij nog een kans geven, en ik hoop dat mijn verhaal is dat iedereen fouten maakt, maar dat we ervan leren', zei hij hierover. 'Er zullen altijd moeilijke momenten zijn, maar we kunnen terugveren. Ik ben het team dankbaar voor deze kans, en ook het Italiaanse publiek dat achter mij staat. Ik ben zo blij dat ik hun vertrouwen in mij kan terugbetalen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws