Zwaar gekwetste Jakobsen zit er helemaal doorheen na opgave in Giro: 'Vergelijk het met een kater' Wielrennen
Wielrennen

Zwaar gekwetste Jakobsen zit er helemaal doorheen na opgave in Giro: 'Vergelijk het met een kater'

Zwaar gekwetste Jakobsen zit er helemaal doorheen na opgave in Giro: 'Vergelijk het met een kater'

Fabio Jakobsen gaat donderdag niet meer van start in de Giro d'Italia. Dat bevestigt zijn ploeg dsm-firmenich PostNL via X. Jakobsen viel ernstig in de finale van de elfde etappe op woensdag. Hij liep daarbij geen breuken op, maar nu is toch besloten om de man uit Heukelum niet meer te laten starten aan de twaalfde etappe.

Jakobsen kwam ten val in de volle finale van de rit die werd gewonnen door Jonathan Milan. De sprint was sowieso al tumultueus, Tim Merlier werd later nog gedeclasseerd. Voor Jakobsen was de valpartij extra zuur, daar hij eerder deze Giro bergop steeds tekort kwam om in de listige sprintritten potten te breken.

Uitvallen Jakobsen zoveelste deceptie voor Lage Landen

Jakobsen geeft op de kanalen van dsm-firmenich PostNL tekst en uitleg. 'De val was aan een hoge snelheid. Het heeft een enorme impact op mijn borstkas. Het gaat goed, het is niet heel erg serieus. Maar het gaat niet goed genoeg om ambitieus verder te gaan in deze Giro. Ik werk nu verder aan mijn grote doelen die verder komen. De race eindigt hier voor mij, het is jammer, maar het hoort ook bij de koers.'

Het uitvallen van Jakobsen is een volgende tegenslag voor de renners uit de Lage Landen. Namens Visma | Lease a Bike zagen we heel vroeg in de ronde Robert Gesink al uitvallen. Na de rustdag was vervolgens Olav Kooij niet fit genoeg om voort te zetten, nadat hij in Napels nog een rit had gewonnen. Tot overmaat van ramp moest ook witte trui Cian Uijtdebroeks nog opgeven. Er waart een virus rond in de Giro en hierdoor moesten veel meer mannen de afgelopen dagen al opgeven.

Eerder verloor de ploeg van Jakobsen ook Bram Welten al, die een belangrijke rol in de sprinttrein van Jakobsen zou moeten spelen. De sprinter zelf zal zijn voorbereidingen op de Tour de France, waar hij ook zal starten, voortzetten.

Slapeloze nacht gaf Jakobsen de doodsteek: 'Vergelijk het met een kater'

Jakobsen gaf bij de camera van Eurosport meer tekst en uitleg. Hij gaf onder anderen aan dat de nacht hem bijna geen slaap gaf en dat dat de doorslag gaf om niet te starten. 'Hoe ik me voel is vergelijkbaar met een kater. Ik heb eigenlijk bijna niet geslapen. Op de ene zij zitten mijn wonden, die ligt open. De andere zij deden mijn ribben en borst zeer. Dat zorgt ervoor dat ik eigenlijk niet heb geslapen', stelt de Nederlandse spurtbom. 'Het is waarschijnlijk een flinke kneuzing of er is iets gescheurd. Ik kan niet echt duwen of trekken met mijn linkerarm. Racen op de fiets is nu niet mogelijk.'

In andere woorden toonde Jakobsen zich erg emotioneel over zijn vertrek. Een droom spat uiteen: 'Zeker met de sprintetappe voor morgen is het erg zonde. Ik voel me er erg slech over, want dat is waarom ik hier was. Ik heb hier maanden voor getraind. Ik wilde heel graag voor een etappe gaan in de Giro en dat is nu allemaal weg. De benen werden beter en beter. Gisteren in de finale voelde ik dat ik het onder controle had tot vijf kilometer te gaan.'

Daarom is de aderlating groot bij de Nederlander. 'Het ging goed samen als team. Dus ik denk dat dit heel positief is met wat we op willen bouwen in de sprints. We komen dichter en dichterbij. Dit soort dingen horen niet te gebeuren in het wielrennen, maar het gebeurt toch. Ik hoop dat ik snel herstel en we nemen de positieve dingen mee naar de volgende doelen.

Snel meer

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws