'Tien keer sterker dan Tramadol': UCI en MPCC bezorgd over mogelijk gebruik van pijnstiller genaamd Tapentadol Wielrennen
Wielrennen

'Tien keer sterker dan Tramadol': UCI en MPCC bezorgd over mogelijk gebruik van pijnstiller genaamd Tapentadol

'Tien keer sterker dan Tramadol': UCI en MPCC bezorgd over mogelijk gebruik van pijnstiller genaamd Tapentadol

Het Zwitserse platform Le Temps meldt dat wielerorganisaties UCI en MPCC (Movement for Credible Cycling, red.) sinds begin dit jaar het gebruik van een uiterst krachtig opiaat controleren, logischerwijs hoofdzakelijk uit angst en bezorgdheid over het gebruik ervan in het peloton.

Beide instanties zouden hun vrees hebben geuit over een pijnstiller genaamd Tapentadol, zo meldt het medium. Tapentadol is een middel dat volgens de UCI liefst tien keer krachtiger is dan Tramadol, het goedje wat Nairo Quintana bijvoorbeeld spreekwoordelijk de kop kostte. Naar verluidt heeft de UCI eind 2023 toestemming gevraagd (en gekregen) van het WADA (World Anti-Doping Agency, red.) om Tapentadol toe te voegen aan het controleprogramma, om zodoende het middel uiteindelijk volledig te kunnen verbieden.

Kwestie-Tapentadol: MPCC wil sneller handelen dan bij verbieden Tramadol

Die actie van de genoemde instanties komt enigszins overeen met de manier waarop de UCI het gebruik van Tramadol controleerde via anti-dopingcontroles, vooraleer het gebruik ervan in wedstrijden vanaf maart 2019 werd verboden. In januari van dit jaar werd Tramadol toegevoegd aan de verboden lijst van het WADA. Tapentadol werd voor het eerst ontwikkeld door het Duitse farmaceutische bedrijf Grünenthal, ergens in de jaren 1980. Het spul werd in 2008 goedgekeurd door de FDA (agentschap dat de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin controleert, red.) in de Verenigde Staten en twee jaar later ook in Europa. Het is een gecontroleerde klasse A-opioïde in het Verenigd Koninkrijk en een soort gecontroleerde drug in Canada, waar het wel tot dezelfde klasse als morfine, fentanyl, Tramadol en heroïne wordt gerekend.

Op 29 mei zou de UCI haar zorgen nauwkeuriger uiteengezet hebben, met name in de richting van vertegenwoordigers van renners, ploegen en wedstrijdorganisatoren. Le Temps citeerde uit de notulen van een vergadering: 'De UCI uitte haar bezorgdheid over een nieuwe stof genaamd Tapentadol, die mogelijk gebruikt kan worden als vervanger van Tramadol. Er is meer analyse nodig, maar men denkt dat Tapentadol tien keer sterker is dan Tramadol.'

Roger Legeay, voorzitter van de MPCC, bevestigde aan Le Temps dat zijn organisatie het WADA heeft aangeschreven om op te roepen tot een verbod op Tapentadol, in navolging van het standpunt dat de groep al lang inneemt over Tramadol. 'Het heeft ons twaalf jaar gekost om Tramadol verboden te krijgen. Deze keer hopen we dat de autoriteiten sneller zullen zijn', aldus Legeay. 'Gezonde sporters hebben geen behoefte aan dit soort therapeutische producten. Bovendien moet worden benadrukt dat pijnstillers pijn verminderen of elimineren, wat een prestatiebevorderende factor is.' Op moment van schrijven zijn overigens acht WorldTour-teams lid van de MPCC: BORA-hansgrohe, Cofidis, Decathlon AG2R La Mondiale, Groupama-FDJ, dsm-firmenich PostNL, Intermarché-Wanty, Arkéa-B&B Hotels en EF Education-EasyPost.

0 claps
0 visitors

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news