Guarda Civil voorziet UCI van bewijs in dopingzaak-López: Colombiaan krijgt vonnis van 4 jaar schorsing Wielrennen
Wielrennen

Guarda Civil voorziet UCI van bewijs in dopingzaak-López: Colombiaan krijgt vonnis van 4 jaar schorsing

Guarda Civil voorziet UCI van bewijs in dopingzaak-López: Colombiaan krijgt vonnis van 4 jaar schorsing

Miguel Ángel López is door de UCI voor vier geschorst wegens het vermeende gebruik en bezit van verboden middelen in aanloop naar en tijdens de Giro d'Italia van 2022. Dat heeft de UCI woensdag naar buiten gebracht middels een perscommuniqué.

De Colombiaan werd op 25 juli 2023 al voorlopig geschorst, wat dan ook de ingangsdatum zal zijn van zijn definitieve schorsing. De UCI acht het bewezen dat hij Menotropin in bezit zou hebben gehad en gebruikt zou hebben, nadat hij eerder al onder vergrootglas lag. De Guardi Civil zou de mondiale wielerbond daarbij van bewijs hebben voorzien, nadat hij al langere tijd onderwerp van gesprek was bij een dopingonderzoek rondom de Spaanse dokter Maynar, wat hem eerder al zijn contract kostte bij Astana Qazaqstan Team.

Voor die ploeg kwam de klimmer, die etappes won in verschillende grote rondes, vorig jaar uit. 'Astana heeft nieuwe elementen ontdekt die wijzen op een band tussen López en dokter Marcos Maynar. De ploeg had dan ook geen andere oplossing dan het contract te beëindigen', klonk het toen in een persbericht. Die dokter Maynar kwam zelf met de verklaring dat hij de klimmer enkel zou hebben voorzien van voedingsavdies.

Astana-eambaas Alexandre Vinokourov, zelf ook niet onbesproken, lichtte dat later alsnog toe. 'Ik kan niet in details treden of heel veel zeggen. We hebben echter regels binnen onze ploeg en als je die niet volgt, ga je eruit. Meer is er niet te zeggen.' De UCI meldde eerder al dat het bewijs heeft gekregen van de Spaanse instanties van het bezit en gebruik van doping van López in aanloop naar de Giro van 2022. In die ronde stapte de Colombiaan vrij vroeg uit koers met knieklachten, al werden die omstandigheden later vorig jaar al gelinkt aan vermeend valsspelen.

Lees verder onder de foto.

Guarda Civil voorziet UCI van bewijs in dopingzaak-López: Colombiaan krijgt vonnis van 4 jaar schorsing

López was niet te spreken over werkwijze UCI

López kwam vorig jaar uit voor een kleinere ploeg (Medellin EPM) uit Zuid-Amerika, waarvoor hij nog de Vuelta a San Juan won, voor onder meer Remco Evenepoel. De 29-jarige coureur is nu dus geschorst door de UCI, maar zelf heeft altijd aangegeven onschuldig te zijn. Dat liet hij eerder ook nog eens weten in een officieel statement via zijn officiële kanalen. 'Ik weet niet welke bewijzen de UCI heeft gebruikt, maar ik wil duidelijk maken dat er geen objectief bewijs dat ik doping heb gebruikt.'

'Al mijn testresultaten in mijn biologische paspoort zijn negatief en ondergetekende heeft nooit verboden middelen ontvangen, gebruikt en heeft er niet naar gevraagd, niet in de Giro en ook niet in de rest van mijn carrière. Ik zal al de legale wegen bewandelen om mijn naam te zuiveren, waarbij ik zal vragen om mijn schorsing per direct op te heffen, omdat deze buitenproportioneel is en gebaseerd zijn op publieke feiten die nooit zijn uitgelegd. Deze beschuldiging beschadigt mijn eer.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws