Tobias Foss opent rekening bij INEOS Grenadiers met dubbelslag in Tour of the Alps, Hugh Carthy verliest tijd Wielrennen
Wielrennen

Tobias Foss opent rekening bij INEOS Grenadiers met dubbelslag in Tour of the Alps, Hugh Carthy verliest tijd

Tobias Foss opent rekening bij INEOS Grenadiers met dubbelslag in Tour of the Alps, Hugh Carthy verliest tijd

Tobias Foss heeft maandag de eerste etappe gewonnen in de Tour of the Alps. De Noor was na een rit van 133 kilometer in een sprint van een groep der favorieten de snelste in de straten van Cortina. Foss is uiteraard ook de eerste leider.

Zoals alle vijf etappes is het kort, maar krachtig in de Tour of the Alps. Slechts 133,3 kilometer telde de openingsetappe, maar wel met drie beklimmingen, waarvan twee gecategoriseerd. Vooral de tweede klim (en ook de derde) van de dag - de Penone van tweede categorie - was een steil rotding. De top van deze eerste klim lag echter op bijna 45 kilometer van de streep. Wie durfde al op dag één van een zware klimkoers?

Zeven renners begonnen aan de eerste ontdekkingstocht door de Alpen. Met Mattia Bais en en Andrea Garosio zaten er twee Italianen van Polti Kometa bij, maar TDT-Unibet wilde zich na zijn mooie Amstel-prestatie ook laten zien en posteerde de Deen Nicklas Amdi Pedersen in de vlucht. Verder waren de Zwitser Simon Pellaud (Tudor Pro Cycling), de Spanjaard Asier Etxeberria (Euskaltel-Euskadi), de Japanner Masaki Yamamoto (JCL Team UKYO) en de Oekraïener Kyrylo Tsarenko (Corratec-Vini Fantini) ook van de partij.

Lees verder onder de tweet.

Bardet valt aan in technische afzink, Thomas wacht op Ganna

In het peloton hield INEOS Grenadiers het tempo strak in dienst van Giro-kopman Geraint Thomas, maar ook voor Filippo Ganna. De Italiaanse hardrijder was in afwezigheid van de sprinters in de Alpen een van de favorieten voor de etappezege, maar moest daarvoor wel twee keer de Penone (4,3 km a 9,4%) over geraken. Vooraan viel met Yamamoto, Tsarenko en Pedersen al bijna de helft van de kopgroep af en na de eerste passage ging het Polti Kometa-duo Bais en Garosio er alleen op uit. Bij de eerste passage aan de finish had het tweetal nog anderhalve minuut voor, maar de twee Italianen parkeerden volledig op de Penone.

Op de steile pentes was het Decathlon AG2R La Mondiale, dat de koers hard maakte. Valentin Paret-Peintre nam zowat heel de beklimming voor zijn rekening in dienst van Ben O'Connor, maar zijn Australische kopman zou niet gaan aanvallen. Die eer was weggelegd voor Hugh Carty, die met zijn lange halen wel veel meters maakte, maar niet wegraakte. Vervolgens nam Romain Bardet het voortouw in de technische afzink en en hij kreeg met Thomas, Antonio Tiberi, Esteban Chaves, Chris Harper en Amanuel Ghebreigzabhier vijf gezellen mee.

Thomas wilde echter wachten op Ganna, die achterop was geraakt, maar in de achtervolgende groep was het niet de Italiaan, maar wel Tobias Foss die samen met Wout Poels, Juan Pedro Lopez en Paret-Peintre opnieuw vooraan aansloot. Het bleef niet lekker lopen vooraan, maar in de achtervolgende groep stond Movistar er moederziel alleen voor. Uiteindelijk ontsnapten Harper, Foss, Chaves en O'Connor nog in de laatste kilometer en was het de Noor van INEOS die met de zege naar huis mocht gaan.

Uitslag etappe 1 Tour of the Alps 2024

Results powered by FirstCycling.com

18 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws