(Toekomstige) Nederlandse Alpecin-Deceuninck-talenten steken neus aan het venster in Parijs-Roubaix Wielrennen
Wielrennen

(Toekomstige) Nederlandse Alpecin-Deceuninck-talenten steken neus aan het venster in Parijs-Roubaix

(Toekomstige) Nederlandse Alpecin-Deceuninck-talenten steken neus aan het venster in Parijs-Roubaix

Mathieu van der Poel was zondag natuurlijk de gevierde man aan Nederlandse zijde met het winnen van Parijs-Roubaix voor de elite, maar in de voormiddag kwam er nog twee wedstrijden aan op de piste in Roubaix: de junioren- en belofteneditie van de Hel van het Noorden, waar meerdere Nederlanders zich van voren lieten zien. Ook hier was Alpecin-Deceuninck weer goed vertegenwoordigd.

We beginnen bij de juniorenkoers, die rond 13.30 uur arriveerde op de vermaarde piste in Noord-Frankrijk. Deze race liep uit op een ware thriller: de gekende juniorenwereldkampioen Albert Withen Philipsen, die al vastligt bij Lidl-Trek, viel op één van de laatste stroken, keerde vervolgens terug van voren, plaatste zijn aanval (al slippend) bij het binnenkomen van de velodroom en werd uiteindelijk nog gepasseerd door drie coureurs.

Jakob Omrzel uit Slovenië bleek daarvan over de snelste benen te beschikken, voor landgenoot Erazem (zoon van ex-prof Tadej) Valjavec. Axel van den Broek eindigde als derde namens de Belgen. Philipsen stortte vervolgens huilend ten aarde, om even later gestrekt te gaan: de Deen had toch meer last van zijn hoofd dan gedacht na zijn crash en werd vervolgens naar het ziekenhuis vervoerd voor een hersenschudding-check.

Lees verder onder de foto.

albert withen philipsen

Toekomstig Alpecin-Deceuninck-coureur Remijn liet zich niet uit het veld slaan door tegenslag in Parijs-Roubaix

Vanuit Nederlands oogpunt was Senna Remijn dé man namens ACROG-Tormans. De vriendelijke Zeeuw, die de komende twee jaar in ieder geval uitkomt voor de opleidingsploeg van Alpecin-Deceuninck, werd dertiende en deed na afloop zijn versie van het wedstrijdverhaal tegenover In de Leiderstrui. ‘De eerste dertig kilometer waren hectisch. Ik zat constant goed mee: het ging prima, ik kon mijzelf nog sparen en ik voelde mij nog altijd lekker. Toen reden Albert en Jasper (Schoofs, red.) op één van de stroken weg en kon ik wat naar voren rijden, maar op de volgende strook, Camphin-en-Pévèle, reed ik jammer genoeg lek.’

Remijn weigerde echter bij de pakken neer te gaan zitten door die tegenslag. ‘Toen heb ik mijn wiel gewisseld. Ik verloor daar niet heel veel tijd, maar het is toch zo dertig tot veertig seconden, denk ik. Dat heb ik in tien à vijftien kilometer dichtgereden naar die groep, maar op de een-na-laatste strook voor Carrefour de 'Arbre kreeg ik een steek in mijn zij. Ik denk door te weinig te drinken of te veel in één keer. Vanaf dat moment kwam ik geen kasseistrook meer over, daar moest ik het echt laten gaan.’

‘Jammer, want ik voelde mij eigenlijk nog best goed', concludeert Remijn. 'De benen voelden nog prima, maar die stroken kwam ik gewoon niet meer over. Ik heb daar echt wel rustig aan moeten doen, van Carrefour tot aan Hem. Richting de finish zakte het wel wat weg, maar op de kasseistroken kwam het elke keer weer terug. Dat was klote. Het is een mooie koers, zo niet de mooiste van het jaar. Ik denk ook wel dat het een doel was om hier goed te rijden. Het was alleen wat jammer van die lekke band. Dat is balen, maar er is niet veel aan te doen. De vorm is er, dus de komende weken kunnen we er nog tegenaan', aldus de coureur, die zeker nog vaker aan wil treden in Parijs-Roubaix. 'Ik hoop dat ik hier in de toekomst wel wat uit kan richten. Het is echt een koers die mij wel ligt en die ik leuk vind.’

Lees verder onder de foto.

(Toekomstige) Nederlandse Alpecin-Deceuninck-talenten steken neus aan het venster in Parijs-Roubaix

Remijn is de regerende Nederlands kampioen veldrijden en wil die sport voorlopig ook blijven doen, waar zijn transfer voor komend jaar mede op gebaseerd is. ‘Ik heb vooral voor Alpecin-Deceuninck gekozen omdat het een ploeg is waar je echt kunt combineren, met de cross én weg. Dat is de keuze geweest, maar ik kan me daar ook gewoon verder ontwikkelen. En we zien natuurlijk dat ze het gewoon supergoed doen', zegt hij met een glimlach op de befaamde piste van Roubaix.

Del Grosso tevreden na eerste Parijs-Roubaix-ervaring

Waar Remijn het blauwgrijze tenue van Alpecin-Deceuninck volgend jaar aandoet, draaide Tibor del Grosso bij de beloften al op in het kekke shirtje van de Belgische formatie. De wereldkampioen cross van de beloften werd achtste in zijn eerste editie van Parijs-Roubaix, één plekje na Intermarché-Wanty-coureur Huub Artz en één plekje voor ploeggenoot Emiel Verstrynge. Lidl-Trek-talent Tim Torn Teutenberg wist de koers te winnen door Robert Donaldson (Trinity) en Robin Orins (Lotto-Dstny) te verslaan in een spurt met drie.

Het ging wel goed', vertelde Del Grosso na het finishen van zijn eerste Parijs-Roubaix. 'Op die strook voor Carrefour de l’Arbre reden die drie weg en op dat moment zat ik net wat te ver, maar ik had ook niet meer de benen om het op te lossen. Er viel een gat, maar het lukte ons ook niet meer om het dicht te rijden', zei hij namens de achtervolgende groep, waarin ook Visma | Lease a Bike-coureur Menno Huising reed en het mooie weer maakte.

Lees verder onder de foto.

tibor del grosso

‘Het was allemaal heel vet, maar het duurde best wel lang voordat er een afscheiding plaatsvond', aldus Del Grosso. 'Daarvoor heb ik misschien iets te veel zelfs gedaan en het voedingsplan was misschien ook niet perfect, dus op een gegeven moment was ik wel leeg. Ik rijd een prima koers, maar het moet wel net iets beter voor de overwinning', aldus de analyse van Del Grosso tegenover deze website.

Zijn eerste koerservaring met de Noord-Franse stenen is alvast goed. ‘Ik rijd altijd wel prima over kasseien en in koers vind ik het wel leuk tot nu toe, maar er waren toch nog wel wat zenuwen. Je moet ook wat geluk hebben, dus het was ook maar zien hoe het ging. Ik ben wel tevreden, dus dit nemen we weer mee naar de toekomst.’ De komende weken staan voor hem in het teken van Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en de Tour de Bretagne.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws