Mud, Grit & Glory: Del Grosso dankt Alpecin-Deceuninck en is snel te zien in docuserie broer Bodi en Britt Knaven Veldrijden
Veldrijden

Mud, Grit & Glory: Del Grosso dankt Alpecin-Deceuninck en is snel te zien in docuserie broer Bodi en Britt Knaven

Mud, Grit & Glory: Del Grosso dankt Alpecin-Deceuninck en is snel te zien in docuserie broer Bodi en Britt Knaven

Hij was vooraf de grote favoriet en die rol maakte hij meer dan waar. Met een straatlengte voorsprong pakte Tibor Del Grosso zaterdag de wereldtitel veldrijden bij de beloften en dat zag er allemaal makkelijk uit. Na afloop vatte de kersvers wereldkampioen post in de persruimte bij onder meer In de Leiderstrui.

'Het was absoluut niet zo makkelijk als dat het eruit zag. Het was een zwaar parcours en de condities maakten het nog moeilijker. Ik heb dus echt wel geleden', glimlachte de kerel uit Eelde. 'Dit betekent zoveel voor mij. Ik heb er altijd van gedroomd om wereldkampioen te worden en het is cool dat ik dat hier heb kunnen bereiken', hield hij zijn emoties goed een halfuur na zijn aankomst aardig onder controle.

Del Grosso liet zijn grootste concurrent, de Belg Emiel Verstrynge, even meegaan, maar liet hem uiteindelijk toch met verve achter. 'Ik weet dat je je concurrentie nooit een gratis lift moet geven, dus ik pakte even mijn herstel. Voor de rest was het een eerlijk rondje, denk ik, zei hij over de omloop in Tábor, die hij zojuist succesol getemd had.

Veldritverrichtingen Del Grosso komen samen in documentaireserie

Tibor in Tábor, het klinkt als een sprookje. De gelijkenissen zijn er althans, daar zijn voornaam uit een film komt - 'welke weet ik niet' - en er momenteel ook een documentaireserie over hem gemaakt wordt. Door broer Bodi Del Grosso en diens vriendin Britt Knaven, die er in Tábor uiteraard ook bij waren om Tibor te volgen.

in tibor del grosso

Het succesverhaal is er al, maar waar komt de achtergrond voor die serie vandaan? ‘Mijn broer heeft de videografie ontdekt, samen met zijn vriendin. Die hebben me wat gevolgd dit seizoen en daar maken ze een kleine serie van. Het zal komende week op YouTube komen', aldus Del Grosso, die met zijn WK-winst natuurlijk de best denkbare reclame voor 'Mud, Grit & Glory' - zie trailer hieronder of via deze link - heeft kunnen maken.

De achternaam Del Grosso is ook niet direct afkomstig uit Eelde, merkt één van de persaanwezigen op. 'Dat vragen wel meer mensen, waar het vandaan komt. Dat is Italiaans, maar gaat al heel wat generaties terug. Het is dus niet zo dat bijvoorbeeld mijn opa Italiaans is. Van mijn moeders kant, dus ik weet niet hoe die zoveel generaties overleefd heeft. Met een hoofdletter D, dat wordt nog wel vaak fout gedaan', glimlacht de Nederlander.

Del Grosso wil zich blijven tonen, op de weg én in de crosss

Met zijn zege in Tábor behaalde hij een soort van revanche op Hoogerheide, waar hij de runner-up na Thibau Nys was. ‘Vorig jaar was er één sterker, dus ik ben wel echt blij dat ik nu heb weten te winnen. Daar ben ik heel gelukkig mee', aldus Del Grosso, die het voor een deel wijt aan zijn overstap naar Alpecin-Deceuninck. ‘Ik heb een heel goede stap in de omkadering gemaakt en dat uit zich ook wel in welk niveau ik dit jaar heb gehaald. Met alles is het net wat professioneler, groter en met wat meer budget, dus ik denk dat ik in elk opzicht wel een stap heb gezet.’

Del Grosso is ook een goede wegrenner, dus dan is de onvermijdelijke vraag in veel gevallen: hoe ziet je toekomst eruit? 'Ik hoop me te blijven ontwikkelen, zowel in de cross als op de weg. Ik zie wel waar ik uitkom, ik zit op een goede plek om me te ontwikkelen. Waar mijn hart ligt? Bij beiden. Er zijn genoeg voorbeelden van jongens die het hartstikke goed combineren, dus dat hoop ik ook te kunnen. Op het hoogste niveau', aldus de even talentvolle als camera-vriendelijke jongeling.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws