Toptalent Johannessen verslaat Alpecin-Fenix-renner Vine op flanken Mont Bouquet Wielrennen
Wielrennen

Toptalent Johannessen verslaat Alpecin-Fenix-renner Vine op flanken Mont Bouquet

Toptalent Johannessen verslaat Alpecin-Fenix-renner Vine op flanken Mont Bouquet

De koninginnenrit in de Ster van Bessèges is een kolfje naar de hand van Tobias Halland Johannessen geworden. De sterke Noor van Uno-X rekende in een sprint af met medevluchter Jay Vine op de flanken van de steile Mont Bouquet. Benjamin Thomas behoudt de leiderstrui.

Zondag staat er nog een afsluitende tijdrit op het programma, maar zaterdag moeten de klassementsrenners al met de billen bloot op de Mont Bouquet (4,6 kilometer aan 9,1 procent). Een mooi begin van het weekend in Bessèges, voor de TV-kijkers (en de winnaar) alvast.

Sterke kopgroep krijgt ruimte, maar ook weer niet

Acht renners lieten zich alvast niet afschrikken door de aanwezigheid van deze klim aan het einde van de rit: Tony Gallopin, Alexis Gougeard, Georg Zimmermann, Emannuel Morin, Joel Suter, Flavien Maurelet, Samuel Leroux en Antoine Raugel vormden de vlucht van de dag. Enkele gekende namen dus, waarvan het peloton eveneens op de hoogte was: Uno-X en Groupama-FDJ controleerden.

De voorsprong van het achttal werd vakkundig rond de twee minuten gehouden. Ook Alpecin-Fenix stak mannetjes bij, zij vertrouwden op hun klimmer Jay Vine voor deze rit. Vooraan zagen ze dat steeds meer ploegen zich aansloten bij de achtervolging en kregen ze het op de heupen: Gougeard, Zimmermann, Gallopin en Suter bleven over.

Met nog 25 kilometer voor de boeg werd het tempo in de grote groep opgevoerd, wat uiteindelijk dan ook de zwanenzang betekende voor de overgebleven mannen die er nog voor reden. Desondanks chapeau voor de strijdlust die getoond is.

Peloton met ziedende vaart richting Mont Bouquet

De nervositeit nam zienderogen toe naarmate de Mont Bouquet in zicht kwam. Alle ploegen wilden de voorste rij bezet houden, om hun voornaamste pion in de ideale positie de heuvel aan te laten vatten. Met name de brede Filippo Ganna was veelvuldig op kop te zien, de laatste kilometers voor de voet van de slotpuist.

INEOS vatte dan ook als eerste aan, met een attente Bettiol en Mollema op de eerste rij. Leider Thomas begon een stukje verder en moest meteen posities goedmaken, waar hij ook in slaagde. EF liet het tempo even zakken met Magnus Cort en dit moment greep Thomas aan om vooraan post te vatten. Even later nam Remy Rochas de kop over, in dienst van de wedstrijdleider.

De eerste echte aanval kwam van Vine, die toptalent en nummer drie in het klassement, Johannessen, meekreeg. Twee sterke klimmers, die elkaar konden helpen met respectievelijk de dagzege en leiderstrui. Leider Thomas haalde ondertussen alles uit de kas om de verliezen te beperken, maar zag de twee klimmers en even later ook concurrent Bettiol toch wegrijden.

Vine en Johannessen hielden elkaar ondertussen in bedwang in de laatste kilometer, beide mannen leken te pokeren met hun eerste profzege op het spel. Uiteindelijk was het de Noor die de Aussie net af wist te houden in een prangend spurtje.

Uitslag etappe 4 Ster van Bessèges 2022


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws